Kollegaveiledning – en utrustning for yrkeslivet

Illustrasjon_iStock-TAK_EirinVEriksen_AudGrøv_1000x

Les hvordan fysioterapeutene Eirin Volle Eriksen og Aud Grøv har hatt nytte og glede av kollegaveiledning.

Nylig kom rapporten fra SINTEFs forskningsprosjekt om relasjonelle og emosjonelle krav og belastninger i arbeidet. Fysioterapeuter var én av fire yrkesgrupper som ble undersøkt i prosjektet.

Her er noen av funnene for fysioterapeuter:

  • Halvparten opplyser at det er belastende å konstant være til stede følelsesmessig for pasientene.
  • Fysioterapeutene savner en systematisk kartlegging av emosjonelle krav og belastninger.
  • Det er få som har faste rutiner for hvordan emosjonelle krav håndteres. De fleste løser det med å snakke med kolleger, for å ventilere, en metode de beskriver som nyttig.

Støtte og læring blant kolleger

Norsk Fysioterapeutforbund har i flere år tilbudt kollegaveiledning for alle sine medlemmer.

Eirin Volle Eriksen (innfelt foto, til venstre) vil gjerne dele sine tanker etter å ha deltatt i en kollegaveiledningsgruppe.

– Motivasjonen min for å delta var at sjefen min på jobb snakket veldig godt om det. Sjefen fortalte at det var nyttig læring for en selv i terapeutrollen. Timene i seg selv var også en motiverende faktor på veien til å bli spesialfysioterapeut.

– Da jeg deltok i gruppa, opplevde jeg at det var fint å kunne sparre med andre fysioterapeuter som var eldre enn meg om selve terapeutrollen. Jeg var den yngste i gruppa med åpenbart minst arbeidserfaring. Det som var mest lærerikt, var å høre andres erfaringer om terapeutrollen via observasjon. Måten veilederen ledet gruppa vår på, gjorde det til en trygg arena for deling, hvor vi kunne reflektere over ulike problemstillinger sammen og finne gode løsninger sammen. Å arbeide på denne måten bidrar også til mye selvrefleksjon, støtte og kreative tanker.

– Å høre hva slags problemstillinger erfarne terapeuter står i, var veldig nyttig da dette mest sannsynlig blir relevant for meg som terapeut også. Jeg er glad for at jeg satte foten min innenfor så tidlig for å få disse perspektivene og tankene i gang, avslutter Eirin Volle Eriksen.

Aud Grøv, selvstendig næringsdrivende fysioterapeut (også innfelt), har disse refleksjonene:

– Min motivasjon for å delta i kollegaveiledningsgruppe var å møte andre fysioterapeuter, der vi sammen kunne hjelpe hverandre å se ulike utfordringer på ulike måter. Jeg jobber som selvstendig næringsdrivende og har få nære kollegaer jeg kan diskutere caser med. Å kunne ta opp ulike utfordringer med andre fysioterapeuter var en stor motivasjon for meg for å delta i kollegaveiledning.

– Jeg opplevde det å være med i en slik gruppe som veldig positivt. Vi var seks personer pluss veileder i gruppa, i alderen cirka 36–70 år. Vi hadde ulike erfaringer og jobbsteder. Jeg opplevde veldig trygghet i gruppa der vi alle ønsket hverandre vel, og jeg opplevde at alle deltok i gruppa. Ingen spørsmål var dumme.

– Jeg har kjent på mer trygghet i meg selv som fysioterapeut etter deltakelsen i kollegaveiledningsgruppa. Utfordringer jeg har stått oppe i, har vært utfordringer andre også har stått oppe i, og jeg har kjent på at det er en del allmenne utfordringer som ikke bare jeg opplever. Det å ikke være alene om ting og å få en mer trygghet i meg selv, gjør at jeg også opplever mer trygghet nå i de avgjørelsene jeg tar som fysioterapeut, og de utfordringene jeg står oppe i.

– Deltakelsen i kollegaveiledningsgruppe har gjort meg tryggere både som menneske og i rollen som fysioterapeut, konkluderer Aud Grøv.

– Stolt over tilbudet

Norsk Fysioterapeutforbund arrangerer kollegaveiledningsgrupper mange steder i landet i 2024. Nyutdannede fysioterapeuter (NUF-medlemmer) har også her fordelen av en lavere deltakeravgift.

I forbindelse med publiseringen av SINTEF-rapporten om emosjonelle belastninger sa forbundsleder Gerty Lund at hun er glad for at Norsk Fysioterapeutforbund tilbyr kollegaveiledning.

– Vi som forbund har sett at våre medlemmer har emosjonelle belastninger i arbeidshverdagen. Det er en av grunnene til at vi har et kollegaveiledningstilbud for våre medlemmer. Noe jeg er meget stolt over – og glad for at vi har, sa Lund.

Finn din kollegaveiledningsgruppe her

(Foto av Eirin Volle Eriksen, Aud Grøv: privat. Bakgrunn: iStockphoto.com/TAK) 

 

Kanskje du også liker