Få en dypere forståelse av mennesker med traumatiske livserfaringer

Illustrasjonsfoto_iStockphoto_fordjupingskurs_traume_fysio_1000x750

Fysioterapeuter har og bør ha en selvsagt rolle i forhold til mennesker med traumelidelser. Høstens fordypningskurs i traumeforståelse og fysioterapi bidrar til å gi økt kompetanse i denne rollen.

Kurset foregår over tre todagers-samlinger i Oslo, i september, oktober og november 2024, og er utviklet i samarbeid med Norsk Fysioterapeutforbunds faggruppe for psykomotorisk fysioterapi. Et tilsvarende kurs i 2023 vakte stor interesse, med gode tilbakemeldinger fra deltakerne.

Dette er ett av flere kurs innen psykisk helse som tilbys til halv pris i 2024 takket være midler fra Fysiofondet.

Kurset retter seg mot fysioterapeuter som ønsker en utvidet kompetanse i å møte/arbeide med mennesker som har vært utsatt for traumatiske hendelser. Deltakerne må ha videreutdanning i psykomotorisk fysioterapi eller annen videreutdanning innen psykisk helsearbeid, eller realkompetanse/arbeidserfaring innen psykisk helse, rusproblematikk o.l. Det forventes at deltakerne har grunnleggende kunnskap om traumereaksjoner og kroppens/nervesystemets reaksjoner på fare, hvorfor disse oppstår, og hvorfor de vedvarer.

Økt kompetanse og trygghet
Kurset vil gi deltakerne økt kompetanse og trygghet til å møte, gjenkjenne og behandle mennesker med ulike traumatiske livserfaringer. Deltakerne vil få nyere kunnskap om traumer og ulike behandlingstilnærminger for å påvirke og bedre funksjon og livskvalitet for mennesker med traumatiske erfaringer. Kurset vil gi deltakerne økt evne til egenomsorg i møte med denne pasientgruppen.

Etter gjennomført kurs skal deltakerne: 

  • ha større bevissthet om og evne til å gjenkjenne traumesymptomer.
  • kunne gjennomføre undersøkelse og behandling gjennom bruk av relevante kroppsorienterte metoder.
  • kunne gjenkjenne, forstå og jobbe med uhensiktsmessige mestringsstrategier.
  • kunne kommunisere med et forståelig språk som gir pasienten mulighet til økt selvforståelse og bevisstgjøring om traumereaksjoner, og hvordan disse kan håndteres.
  • kunne gjennomføre gruppebehandling med mennesker med traumelidelse.
  • kunne gjenkjenne varselsignaler om sekundær traumatisering og ha evne til egenomsorg som fysioterapeut.
  • ha trygghet på egen kompetanse om traumebehandling i tverrfaglig samhandling.

Noen evalueringer fra tidligere kursdeltakere:

«Veldig fornøyd med kurset. Svært læringsrikt! Positivt å ha x2 dager over 3 samlinger. Dette for å få litt tid imellom samlingene til å teste ut det vi lærer.»

«Utrolig nyttig kurs, med fin balanse mellom teori, praksis og brukerhistorier både fra brukere selv og fortalt av kursholderne. Veldig bra at kurset var delt opp i tre bolker, helt sikker på at jeg av den grunn fikk større utbytte av kurset. Kunne tilbake å prøve ut litt i praksis for så å ta med tilbake til neste kurssamling. (…)

Glad for at det var mulighet for meg som ikke er psykomotorisk fysioterapeut til å delta. Jeg jobber med flere av disse brukerne også i «vanlig» fysioterapipraksis, men med et slik kurs har man bedre forutsetning for å kunne hjelpe dem. Fine kursholdere som byr på seg selv og deler av sin rike kunnskap. (…)»

«Opplevde at det var positivt at kurset var åpent for andre fysioterapeuter som arbeider innen psykisk helsevern, ikke bare psykomotoriske fysioterapeuter.»

«Gode, rause, dyktige kursledere, veldig god formidling»

Les mer om kurset

Meld deg på her

Om kurslederne:

Marianne Jensen og Ingunn Brønstad jobber som spesialfysioterapeuter ved Nidelv DPS, Tiller i Trondheim. Begge jobber i allmenn psykiatrisk poliklinikk, og har lang og variert klinisk erfaring innen psykisk helsevern fra begynnelsen av 90-tallet. De to har jobbet ved ulike døgnenheter, som alderspsykiatri, psykosepost, allmennpsykiatri, akuttpost, sikkerhetspost og enhet for spiseforstyrrelser. De har omfattende erfaring med individuell behandling, grupper, veiledning og undervisning. For tiden er de begge engasjert i et forskningsprosjekt ved Nidelv DPS vedrørende gruppebehandling og traumer.

Andre nyutviklede kurs i psykisk helse som tilbys til halv pris i 2024:

Grunnkurs i hvordan oppdage og møte traumatiske livserfaringer i klinisk praksis 
(3.–5. juni, Bergen)

Kurs i selvmordshåndtering 
(4. juni, Teams; 10. juni, Trondheim)

Behandling og kommunikasjon rettet mot ungdom og unge voksne med psykiske plager 
(23.–24. september, Teams; 24.–25. oktober, Oslo)

Tynget av sorg – Hvordan kan man forstå sorgens ulike uttrykk?
(5.–6. desember, Kristiansand)

(Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com/Paolo Cordoni)

Kanskje du også liker