Landsmøtet i Norsk Fysioterapeutforbund
Forbundsstyret inviterer til workshop
Billedtekst: Fra venstre Patrick Jensen, Mona Lønning Kjos, Kenneth Martinsen, Kathrine Rømmen, Elisabeth Harstad, Gerty Lund, Kine Tveten. Stig Fløisand var ikke til stede da bildet ble tatt. (Foto: Bo Mathisen).
26. november møter mer enn 50 delegater for å diskutere blant annet organisasjonsutvikling, budsjett og synliggjøring av pensjonistmedlemmer i Norsk Fysioterapeutforbund. Det er duket for Landsmøtet 2024.
I saken om organisasjonsutvikling foreligger det to forslag fra en prosjektgruppe. I tillegg har Forbundsstyret jobbet med et tredje forslag som ikke blir helt ferdig til Landsmøtet.
– Vi i Forbundsstyret mener at et så stort utviklingsprosjekt som har vart så lenge – det startet allerede i 2019 – krever gode prosesser og fortsatt involvering av organisasjonen, sier forbundsleder Gerty Lund.
Ønsker konsekvensanalyse
Forbundsstyret mener det derfor blant annet er nødvendig med en konsekvensanalyse av mulige endringsforslag. Det for å sikre at eventuelle endringer fører organisasjonen dit vi vil.
Forbundsstyret mener vi trenger konsekvensutredninger av mulige ulike modeller. Hvis Landsmøtet for eksempel ønsker å endre regionledernes stilling fra 100 til 50 prosent, er det viktig at forbundet har utredet hvilken betydning dette vil kunne ha.
– Å utrede dette handler om mer enn finansielle vurderinger. Bærekraftige løsninger, mulighet for kompetanseutvikling, samhandling, oppgaveglidning og nærhet til medlemmene er eksempler på faktorer som inngår i en slik konsekvensanalyse, mener Forbundsstyret, sier Lund.
Ønsker innspill fra landsmøtedeltakerne
Forbundsstyret presiserer at arbeidet som prosjektgruppen har gjort – den som la frem to forslag til organisering – har sikret gode innspill fra flere tillitsvalgte i organisasjonen. Forbundsstyret mener det i tillegg er viktig å få innspill fra landsmøtedeltakerne.
– Vi har erfaring med at delegatene har gjort en betydelig jobb i forkant av og underveis i landsmøtene. Vi i Forbundsstyret har fått mange konstruktive tilbakemeldinger som har vært nyttige og verdifulle for videre arbeid. Det ønsker vi også nå, sier Lund.
Dermed inviterer Forbundsstyret deltakerne på landsmøtet til en workshop, slik at de kan diskutere, komme med innspill og kanskje også konkrete forslag. Forbundsstyret håper deltakerne også ønsker det.
– Vi trenger en organisasjon som er robust og sterk nok til å møte fremtidige utfordringer. Norsk Fysioterapeutforbund skal fremstå sterk og samlet i å styrke fysioterapeuters rolle i helsetjenesten og fysioterapifaget som profesjon, sier Lund.
Forbundsstyret ønsker også landsmøtedeltakernes tilbakemelding for å sikre at vi får en bærekraftig organisasjon som tåler motgang og medgang.
– Vi har vært igjennom tider med negative og positive tall i regnskapet. Vi ønsker å ta med oss erfaringene fra dette og bygge organisasjonen slik at den er godt rustet for fremtiden. Vi er et forbund som er bygget på stor grad av frivillighet, og vi trenger at våre tillitsvalgte står godt i vervene sine. De som ønsker verv, skal føle at jobbe de gjør utgjør en forskjell, og at de blir godt ivaretatt. Det skal være trygt, morsomt og inspirerende å være tillitsvalgt hos oss, sier Lund.
Inspirerende å jobbe med utvikling
Forbundsstyret presiserer at Forbundsstyrets arbeid med å utarbeide et tredje forslag er for å sikre at resultatet blir best mulig.
– Det å jobbe med utviklingen av Norsk Fysioterapeutforbund er – og har vært - inspirerende og motiverende. Både vi i Forbundsstyret og ikke minst representantene i prosjektgruppa har hatt viktige og gode samtaler, sier Lund.
Forbundsstyret gir honnør til prosjektgruppa, og mener jobben de har gjort er formidabel. Prosjektgruppa har gjennomført innsikts- og analysearbeid som kan benyttes som grunnlag for utvikling utover det å eventuelt endre organisasjonsstruktur. Blant annet har de innhentet informasjon som er til stor nytte i kommunikasjons- og markedsføringsarbeidet til forbundet, samt identifisert forbedringsområder relatert til medlemsservice og medlemskontakt.
– Prosjektgruppa har satt ord på kjente og til dels ukjente utfordringer og kommet med tankevekkende og kanskje oppsiktsvekkende forslag til endringer. De leverte to forslag som danner et særdeles godt grunnlag for å diskutere videre, sier Lund.
Inviterer til workshop
Etter at prosjektgruppen leverte sitt forslag, har Forbundsstyret jobbet videre med ambisjon om å komme frem til et omforent tredje forslag som kunne være klart for behandling av Landsmøtet 2024.
– Også her er det gjort et godt stykke arbeid, ikke minst ved å anerkjenne at vi trenger mer tid for å få flere innspill, gjøre konsekvensanalyser og forankre utgangspunktet for potensielle endringer ytterligere, sier Lund.
Forbundsstyret ønsker nå at deltakerne på landsmøtet blir med på en workshop. Det for å komme videre på en ansvarlig og god måte.
– Vi har tenkt at en workshop er en god start, og ber landsmøtedeltakerne hjelpe oss til å komme med gode innspill og forslag, slik at vi i Forbundsstyret kan jobbe videre og levere forslag til tiltak på Hovedlandsmøtet i 2025, sier Lund.
Flere saker
I tillegg til å diskutere organisasjonsutvikling skal Landsmøtet behandle budsjettet for 2025, velge ny nestleder i Fag- og utdanningspolitisk råd og behandle en sak om hvordan pensjonistene kan bli mer synlige i forbundet.
Landsmøtet arrangeres tirsdag 26. november i Gamle Logen i Oslo.