Statsbudsjettet

Glad for at regjeringen gir mer til psykisk helse og rus

psykisk helse

Regjeringen styrker psykisk helse og rus med 360 millioner kroner i forslag til Statsbudsjett. – Særdeles gledelig, sier faggruppeledere i Norsk Fysioterapeutforbund.

I dag, fredag 6. oktober, la regjeringen frem statsbudsjettet. Der foreslår helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol å styrke psykisk helse og rusfeltet med 360 millioner kroner. 250 millioner kroner skal bidra til det regjeringen mener skal gjøre at flere får oppleve god psykisk helse og livskvalitet. 110 millioner av de økte midlene går til sykehusene for å styrke døgnbehandlingen innen psykisk helsevern, da med særlig vekt på barn og unge med alvorlige lidelser.

Kjerstin Fet Vindenes foto bo-1Faggruppelederne Kjerstin Vindenes (bildet) i faggruppen for psykomotorisk fysioterapi og Ingunn Skogseth-Stevens i faggruppen for barn og unge, har hatt flere møter med Kjerkol.

De har også gitt innspill til opptrappingsplanen for psykisk helse. Nå er Vindenes og Skogseth-Stevens glade for at Kjerkol satser på så viktige områder som psykisk helse.

- Vi har blant annet deltatt på innspills-møter som statsråden har hatt, og fått en klar fornemmelse av at hun lytter når vi snakker om utfordringsbildet for våre pasienter. Denne satsingen vil utvilsomt ha stor nytte for en sårbar pasientgruppe, sier Vindenes.

Kjerkol mener hun følger opp opptrappingsplanen for psykisk helse som ble lagt frem før sommeren, samt at regjeringen fortsetter satsingen fra fjorårets budsjett.

- De som har psykiske plager og lidelser eller rusmiddelproblemer, skal få god og lett tilgjengelig hjelp, sier Kjerkol i følge en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Kjerkol peker på at psykiske plager og lidelser regnes som en av våre største helseutfordringer, og viser til at opptrappingsplanen har tre innsatsområder.

De er:

  • Helsefremmende og forebyggende psykisk helsearbeid
  • Gode tjenester der folk bor
  • Tilbud til personer med langvarige og sammensatte behov

–  Vi må forebygge både psykisk uhelse og rusmiddelproblematikk bedre, styrke den psykiske helsen og sørge for god og tilgjengelig hjelp til de som trenger det, sier Kjerkol.

250 av de tilsammen 360 millioner kronene skal gå direkte til kommunene. 

- Dette mener vi er bra. Det er nødvendig å styrke det helsefremmende og forebyggende arbeidet for barn og unge i kommunene, i tillegg til et bedre tilbud i spesialisthelsetjenesten, sier Skogseth-Stevens.

Hun håper satsingen i statsbudsjettet bidrar til flere fysioterapeuter i skolehelsetjenesten og flere fysioterapeuter i barne- og ungdomspsykiatrien.

 

 

Kanskje du også liker