Kvinnehelse er for alvorlig til å bli overlatt
til kjendiser

Ingeborg og KariTekst: Ingeborg H. Brækken, leder i faggruppen for kvinnehelse i Norsk Fysioterapeutforbund og professor ved Norges idrettshøgskole Kari Bø (bildet).

Estetisk medisin er ikke kvinnehelse og en stol som skal trene bekkenbunnen din, har ingen rot i forskningen. Overlat kvinnehelse til oss som kan det. 

Nok en skjønnhetsklinikk har sett dagens lys på Frogner i Oslo. Kjendisene Vanessa Rudjord, Pia Tjelta og Synnøve Skarbø tok mål av seg til å gi kvinner et kvinnehelsetilbud. Etter massiv motstand mot at de brukte begrepet kvinnehelse, trakk de tre seg som eiere.

På nettsidene til klinikken er det magert med informasjon, bortsett fra at de «tilbyr de nyeste vitenskapelige dokumenterte behandlingene innen estetisk medisin». 

Estetisk medisin er ikke kvinnehelse. Kvinnehelse handler om helt andre plager enn utseendet ditt. Kvinnehelse handler om helseforhold som er spesifikt for kvinner, så som bekkenbunnsplager og overgangsalder. I tillegg har kvinner mange av de samme helseutfordringene som menn, men i og med at kvinnekroppen er annerledes enn herrenes – og at det i mindre grad er forsket på kvinnehelse – har begrepet blitt etablert. 

Kvinnehelse bør derimot ikke brukes om estetisk medisin. Ordet helse bør ikke brukes i samme setning som peelinger, kosmetisk kirurgi og skjønnhetsbehandlinger. 

Helse er riktignok et mangetydig ord. Felles er at det gjerne benyttes som det motsatte av å være syk. Verdens helseorganisasjon (WHO) definerer helse som en tilstand av fullstendig fysisk, mentalt og sosialt velvære, og med den definisjonen kan du kanskje velge å trekke inn estetisk medisin. Jeg mener likevel det er uklokt, fordi estetikk ikke er helse.  

Kjendiskvinnene forteller også at de har en stol som kan trene bekkenbunnen din. Her tenker jeg at de trår alvorlig feil og fører fortvilte kvinner bak lyset. 

Tove Villumstad med en pinneVi har svært mye og god forskning som viser at styrketrening av bekkenbunnsmusklene – bekkenbunnstrening – er den absolutt beste metoden for å forebygge og behandle inkontinens og underlivsprolaps. 

Elektrisk stimulering av bekkenmunnsmusklene kan prøves for kvinner som sliter med å «finne» musklene, og da bør de gjøre det ved hjelp av en såkalt vaginal probe og ikke en stol som kanskje aktiverer setemusklene, men ikke gjør noe for bekkenbunnsmusklene. 

Vi ser at det henvises til at dette er en ny stol med nye studier, men studiene som VG har fått tilsendt er av dårlig kvalitet. Ingen av studiene har brukt kontrollgrupper. For at forskning skal være god, må studiene inkludere både personer som får behandling og personer som ikke får behandling, altså kontrollgrupper. Ved å sammenligne gruppene, finner du ut om en behandling har effekt. 

 Vi oppfordrer derfor alle kvinner som har problemer med inkontinens eller underlivsprolaps til å styre unna kostbare behandlinger i en stol. Det er langt mer effektivt å trene!   

Kanskje du også liker