– Det er viktig at vi ivaretar det mange har kjempet for før oss

MargitteTonning_JulieKvaale_m_kursleiarar 1000x750

Rollen som tillitsvalgt ble tydeligere, og kunnskapen for arbeidet langt bedre. – Dette var ikke kjedelig, er tilbakemeldingen etter at Norsk Fysioterapeutforbund holdt kurs for tillitsvalgte.

Hvert år samler Norsk Fysioterapeutforbund ferske tillitsvalgte, både for å gi informasjon og kunnskap om hva rollen innebærer, og for å gi tillitsvalgte et nettverk.

– Jeg trodde kurset skulle bli kjedelig og langtekkelig. Der tok jeg feil. Takket være særdeles gode og inspirerende foredragsholdere, sitter jeg igjen med langt mer kunnskap om hva vervet innebærer, sier Margitte Tonning.

Hun jobber som fysioterapeut ved sykehuset i Skien og har vært tillitsvalgt i ett og et halvt år. Hun har deltatt på kurs for tillitsvalgte i Spekter i områdene 10 og 13.

– Kurset i seg selv var inspirerende. I tillegg var det verdifullt å møte andre som har samme rolle som meg. Vi delte erfaringer og diskuterte åpent rollen vi har. Det var særdeles nyttig og gir inspirasjon til å være tillitsvalgt, sier Tonning.

Det er behov for kurs
Hun er glad for at Norsk Fysioterapeutforbund arrangerer kurs for tillitsvalgte.

– Det kan være til dels vanskelig å få folk til å stille som tillitsvalgt, og ikke minst også vanskelig å få folk til å melde seg inn i forbundet. Mange tar for gitt at arbeidslivet er bra. Det bør vi ikke gjøre, fordi arbeidslivet hele tiden er under forhandlinger. Det er viktig at vi ivaretar det mange har kjempet for før oss, sier Tonning.

Julie Kvaale deltok også på kurset for tillitsvalgte, fordi hennes forgjenger anbefalte det. Hun var i gruppen med nye tillitsvalgte i KS.

– Jeg hadde et sterkt behov for å lære mer og for å kjenne meg trygg i rollen. Det er en forutsetning for å kunne gjøre jobben som tillitsvalgt og representere medlemmene best mulig, sier Kvaale.

Hun mener kurset overgikk forventningene. 

– Jeg trodde innholdet skulle bli tørt og at dagene ville bli lange. Det ble de ikke. Kurset var lærerikt og interessant. Jeg sitter igjen med mye kunnskap som jeg aldri ville tilegnet med på egenhånd. Jeg har fått en interesse for fagforeningsarbeid jeg ikke visste jeg hadde. For meg er det viktig å fremme vår profesjon og sikre at arbeidstakernes rettigheter ivaretas, sier Kvaale.

Hun forteller at deltakerne i etterkant har opprettet en Facebook-gruppe hvor de holder kontakten og drar nytte av hverandres erfaringer. 

Dette er målet
Kursholderne Stine Malerød og Kristin Moen Tollefsen har som mål at deltakerne skal få økt forståelse for rollen som tillitsvalgt.

– For å klare det, må deltakerne bli kjent med gjeldende tariffavtaler, forstå verdien av partsarbeid, ha kunnskap om lokal lønnspolitikk og påvirkningsarbeid og om forhandlinger som foregår lokalt, sier de.

Tollefsen og Malerød mener også det er positivt at tillitsvalgte blir kjent med hverandre.

Kort om kurs for tillitsvalgte
Kurs arrangeres av Norsk Fysioterapeutforbund hvert år, og omfatter tariffområdene der NFF har medlemmer. I tariffområdene KS og Spekter 10 og 13 avholdes kurs for tillitsvalgte to ganger i året i Trondheim. Neste kurs er i januar 2023. Kurset ledes av tariffansvarlige i Norsk Fysioterapeutforbund, og består av to deler à tre dager.

Det holdes også kurs for tillitsvalgte i tariffområdene Oslo kommune, stat, Virke og Spekter for øvrig. Se kurskalenderen for løpende informasjon.

Norsk Fysioterapeutforbund tilbyr også del tre av kurset på tvers av tariffområder. Det arrangeres i Oslo hver høst og holdes av juristene som er ansatt i forbundet. Kurset inneholder forelesninger, gruppearbeid, rollespill og diskusjoner.

Er du ny tillitsvalgt i kommune eller helseforetak, og vil delta på kurs? Husk påmeldingsfrist 15. desember for kurs som starter i januar!
 
 Dette sier deltakerne
 «God blanding av forelesing, diskusjoner og gruppeoppgaver».

«Flinke og engasjerte forelesere, flotte lokaler og et kurs som overgikk all forventning - veldig motivert som tillitsvalgt etter dette kurset!»

«Jeg opplevde totalt kurset som veldig bra, og svært nyttig for meg. Det var god formidling av innhold og god variasjon i fellesskap og gruppeoppgaver.»

«Tonen i kurset ga gode muligheter for diskusjoner og mulighet til å dele erfaringer. Veldig bra!»

«Svært kompetente og velforberedte kursholdere. Kurset er helt nødvendig for å kunne gjennomføre tillitsvalgtrollen på en god måte.»

«Et veldig bra kurs, begge delene. Godt innhold, lærerikt, variert og gode kursholdere.»

«Føler meg mye mer kompetent for oppgaven nå! Og motivert.»

Bildet nedenfor: Alle deltakerne på NFFs kurs for tillitsvalgte. Toppbilde: Kursdeltakerne Margitte Tonning og Julie Kvaale, med kursholderne Stine Malerød og Kristin Moen Tollefsen i midten. Foto: privat.

Tillitsvalgtkurs Hele gjengen utval-komprim 800x1000

 

Kanskje du også liker

En mensendiecktradisjon for fremtiden
En mensendiecktradisjon for fremtiden
9 januar, 2023

En mensendiecktradisjon for fremtiden Kurset «Veiledning og instruksjon – mensendiecktradisjonens arbeidsprinsipper» ska...

Høstens kurs i barne- og ungdomsfysioterapi
Høstens kurs i barne- og ungdomsfysioterapi
28 april, 2023

Høstens kraftpakker for kompetanse i barne- og ungdomsfysioterapi Fysioterapeuters arbeid med barn og unge krever en sær...

Temadag 31. mai: digitalisering i fysioterapi
Temadag 31. mai: digitalisering i fysioterapi
17 april, 2024

Fysioterapitjenester i utvikling: Om å forstå og utnytte de digitale mulighetene På temadagen om digitalisering i fysiot...