Helsekonferansen 2025: Fremtidens helse- og omsorgstjeneste

GunnMaritHelgesen_JanChristianVestre_1000x750

Før påske la regjeringen frem prioriteringsmeldingen «Helse for alle – Rettferdig prioritering i vår felles helsetjeneste». Denne meldingen var ett av temaene på Helsekonferansen 2025, arrangert av Helse- og omsorgsdepartementet og KS.

Helsekonferansen belyste utfordringer og muligheter i helse- og omsorgstjenesten. Blant temaene på konferansen var prioriteringer i spesialist- og kommunehelsetjenesten, utfordringer med rekruttering og med å utvikle og beholde personell.

Norsk Fysioterapeutforbund var representert på konferansen.

Behov for helsereform
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre åpnet konferansen sammen med styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen. Helseministeren understreket behovet for en helsereform, og varslet at regjeringen vil starte arbeidet før sommeren, med en tidsramme på fire år. Reformen vil fokusere på organisering, styring, oppgavefordeling og finansiering. Han påpekte at de beste omstillingsprosjektene starter nedenfra, og han  oppfordret alle til å bidra med radikal innovasjon. Han sa videre at regjeringen vil vurdere tiltak som legger til rette for at radikale forslag skal la seg gjennomføre, dersom nåværende rammeverk er en utfordring.

Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS, understreket at de som eier problemet, ofte er de beste til å finne gode løsninger. Hun påpekte at det er viktig at kommunene derfor har handlingsrom til å finne de gode løsningene, og at det ikke er behov for flere føringer, men  muligheter for å finne løsninger som fungerer.

Bærekraftige helsetjenester
Helseministeren påpekte at finansieringen av helsetjenestene må premiere forebygging og tidlig behandling, og at behandling bør skje på lavest mulig nivå. Dette vil bidra til mer bærekraft i helsetjenesten.

På konferansen ble også ressursutfordringene i helse- og omsorgstjenesten diskutert. Hvordan kan vi sikre bærekraft ved å bruke ressursene mest mulig effektivt, ta i bruk ny teknologi, og samtidig ta vare på de ansatte vi har?

Oppgavedeling, prioriteringer og samarbeid på tvers av helsetjenestenivåene ble fremhevet som viktige tiltak for å møte ressursutfordringene. Det ble også understreket at ledelse spiller en avgjørende rolle i denne sammenhengen. Videre ble viktigheten av å være attraktive arbeidsgivere for å beholde helsepersonell fremhevet. Det ble presentert mange gode eksempler på hvordan disse utfordringene håndteres i praksis, blant annet fra Ringerike kommune og Helse Sør-Øst.

Prioriteringsmeldingen
Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Karl Kristian Bekeng, presenterte prioriteringsmeldingen «Helse for alle». Meldingen gjelder hele helsetjenesten og  viderefører prinsippene for prioritering basert på nytte, ressursbruk og alvorlighet. Det legges vekt på helsenytte for pasienter og pårørende, samt ressursbruk i helsetjenesten.

Bekeng la vekt på betydningen av at beslutningene har legitimitet, for å sikre at befolkningen har tillit til de offentlige helsetjenestene. Han understreket videre at det ikke nødvendigvis er slik at mer midler gir bedre helsetjenester. Ressursene  må brukes der de gir størst helsegevinst, samtidig som det resulterer i at tjenester kan utføres med færre helsepersonell og bruk av teknologi som kan være besparende.

Ett av tiltakene som foreslås i prioriteringsmeldingen, er opprettelsen av et Nasjonalt råd for prioritering og bærekraft i helse- og omsorgstjenesten. Rådet vil behandle større og prinsipielt viktige saker og ta opp tjenesteovergripende utfordringer.

Stortingsmeldingen «Helse for alle» skal behandles i Stortinget før sommeren.

(Bildet: KS-styreleder Gunn Marit Helgesen og helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre. Foto: Elin R. Bjor.)

Kanskje du også liker