Forbundsleder besøkte Valnesfjorden Helsesportsenter  

- Vi trenger private rehabiliteringstilbud! 

Valnesfjorden kaffe

Billedtekst: Tillitsvalgt Janne Forsell ved Valnesfjord Helsesportsenter skjenker kaffe til forbundsleder Gerty Lund.

Private rehabiliteringstilbud som Valnesfjord Helsesportssenter fyller en nødvendig rolle i spesialisthelsetjenesten. De må bevares – og helst styrkes, sier forbundsleder Gerty Lund. 

I en halvsirkel rundt et bål med vidda som nærmeste nabo, sitter Gerty Lund sammen med åtte fysioterapeuter og regionleder Markus Fjellheim-Fosseli. 

Fysioterapeutene forteller om hjertetrappa de har bygget midt i den vakre naturen, hjelpemidler som spesialsykler og trimløyper. De forteller om resultatene de oppnår og om potensialet – alt de kan tilby barn, unge og voksne i nord. 

Noen mørke skyer 

Valnesfjorden gerty sykler

Solen skinner midt inne i villmarka, 50 minutters kjøretur nordøst for Bodø. Likevel er det noe som tynger fysioterapeutene.  

- Anbudet fra Helse Nord tar tid, og er fortsatt ikke klart, forteller de. 

På Helse Nords egne hjemmesider, opplyses det at Helse Nord inngår nye avtaler med private institusjoner for kjøp av spesialiserte habiliterings- og rehabiliteringstjenester. 

Avtalene, med en økonomisk ramme på cirka 290 millioner kroner årlig, ble første gang kunngjort 4. november 2022. I følge Helse Nord ble beslutningen annullert fordi deler av evalueringen bygde på feil grunnlag. Dermed måtte anbudskonkurransen åpnes på nytt. 

- Jeg har stor forståelse for at dette er vanskelige prosesser for de ansatte. Det å ikke vite om du har jobb, eller hva jobben innebærer, er utfordrende. Som forbund støtter vi de ansatte så langt vi klarer, sier Lund. 

Forsvarer de private 

I møte med sentrale politikere, er hun opptatt av å forsvare de private rehabiliteringsinstitusjonene, samt forklare hvilken jobb fysioterapeutene gjør og hvor effektiv og bra jobben er. 

- Fysioterapeutene – og selvsagt også andre profesjoner – som jobber ved private rehabiliteringsinstitusjoner har verdifulle oppgaver for en rekke pasienter. Det å komme til spesialisert rehabilitering i avgrensede tidsrom viser seg å være til stor nytte for den enkelte. I tillegg kan det ikke være noen tvil om at dette er god samfunnsøkonomi, sier Lund. 

Kort om Valnesfjord 

Det er ingen av fysioterapeutene ved Valnesfjord Helsesportsenter uenig i. Senteret er en privat, non-profitt og ideell stiftelse, og har drevet spesialisert habilitering og rehabilitering siden 1982. 

Ifølge egne nettsider er de en faglig spydspiss for tverrfaglig rehabilitering i spesialisthelsetjenesten. De er cirka 100 ansatte og har nærmere 900 pasienter årlig. 

 Avtalen med Helse Nord omfatter tilbud til barn, unge og voksne og de tilbyr rehabilitering innen nevrologi, hjerte- og lungesykdommer, kreft, revmatologi, muskel- og skjelettplager, sykelig overvekt, intensiv habilitering og arbeidsrettet rehabilitering. 

Valnesfjord hjerterrappa

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Kanskje du også liker

Konferanse om medisinsk overaktivitet
Konferanse om medisinsk overaktivitet
23 januar, 2023

Kom på konferanse om medisinsk overaktivitet! Muskel- og skjelettplager og kroppspress er blant temaene når "Kloke valg"...

Nordisk forbundsmøte på Island
Nordisk forbundsmøte på Island
21 april, 2023

Nordiske forbundstopper møttes i Reykjavik Forbundsleder Gerty Lund og generalsekretær Stian Rugsveen Engen har deltatt ...

Slik fører du en god pasientjournal
Slik fører du en god pasientjournal
23 mai, 2023

Slik fører du en god pasientjournal Skriv journalene slik at andre forstår hva du skriver. Unngå forkortelser, og skriv ...