Takstforhandlingene blir ikke gjenopptatt
Helse- og omsorgsdepartementet har sagt nei til å gjenoppta takstforhandlingene, etter at Norsk Fysioterapeutforbund ba om nye forhandlinger på grunn av økte strømkostnader for avtalefysioterapeuter. - Beklagelig, sier forbundsleder og leder for Næringspolitisk råd.
I et brev til Norsk Fysioterapeutforbund opplyser avdelingsdirektør Maren Skaset og underdirektør Olav J. Gjestvang i Helse- og omsorgsdepartementet at de har stor forståelse for at økte strømpriser er krevende for fysioterapeuter i deler av landet.
Samtidig peker de på at regjeringen har innført strømstøtte for næringsdrivende, hvor bedrifter med minst tre prosent strømintensitet kan søke om tilskudd til å betale strømregningen og investere i energitiltak.
Det betyr at virksomheter som har strømkostnader som utgjør mer enn tre prosent av omsetningen, vil kvalifisere til støtte.
Det er også et krav om at bedrifter som søker om strømstøtte ikke kan ta ut utbytte. Bedrifter som gjennomfører energikartlegging, vil kunne få dekket inntil 25 prosent av strømprisen over 70 øre for månedene oktober og november 2022.
- Det er beklagelig at Helse- og omsorgsdepartementet har sagt nei til å gjenoppta takstforhandlingene. En rekke av våre avtalefysioterapeuter har fått markante økte strømutgifter. Det hadde vært rett og rimelig at dette ble kompensert. Strømstøtteordningen for bedrifter er ikke god nok for avtalefysioterapeutene, sier forbundsleder Gerty Lund.
Leder for Næringspolitisk råd, Per Olav Moberg Peersen, viser til at betingelsene for å få strømstøtte i for liten grad dekker de økte utgiftene avtalefysioterapeutene opplever.
- Avtalefysioterapeuter er i en spesiell situasjon fordi vi er en del av den offentlige helsetjenesten. Egenandelen pasientene betaler er regulert i forskrift om stønad, og kan ikke økes selv om avtalefysioterapeutene får økte utgifter, sier Peersen.
Han påpeker også at mange avtalefysioterapeuter leier lokaler, og dermed ikke selv kan gjøre energibesparende tiltak for å få dekket økte strømutgifter.
- Det er i så fall opp til huseieren, og vil da ikke komme avtalefysioterapeutene til gode, sier Peersen.
I mai 2023 blir det ordinære takstforhandlinger med Helse- og omsorgsdepartementet.
Norsk Fysioterapeutforbund får også hjelp fra Unio, hvor forbundet er medlem, til fortsatt å snakke med Helse- og omsorgsdepartementet og Næringsdepartementet for å sikre gode strømordninger for avtalefysioterapeuter.