Slik endte årets takstforhandlinger 

taksten

 Billedtekst: Her signeres protokollen. Fra venstre Olav Gjestvang (Helse- og omsorgsdepartementet), Peter Lehne (Norsk Manuellterapeutforening), Stig Fløisand (Norsk Fysioterapeutforbund) og Trond Dalaker (Privatpraktiserende Fysioterapeuters Forbund). Foto: Patrick Jensen.

Kompetansetillegg på samhandlingstakster. Delvis gjennomslag for likt kronepåslag. Nei til kompetansetakst på gruppebehandling. Les hvordan takstforhandlingene endte i år. 

Torsdag 22. mai ble siste ord sagt i forhandlingene om takster og driftstilskudd for avtalefysioterapeuter. 

På den ene siden av bordet: Norsk Manuellterapeutforening, Privatpraktiserende Fysioterapeuters Forbund og Norsk Fysioterapeutforbund. På den andre siden av bordet: Helse- og omsorgsdepartementet og KS. 

- I år har vi samarbeidet godt med de andre organisasjonene underveis i forhandlingene og har endt med å levere et omforent krav til fordeling på takster i samsvar med de føringer staten kom med. Samarbeidet har vært så bra at til og med motparten har kommentert det. Godt samarbeide, mener jeg er en styrke og til beste for medlemmene i alle tre forbundene, sier forbundsleder og forhandlingsleder Stig Fløisand i Norsk Fysioterapeutforbund.

Fløisand er relativt godt fornøyd med resultatet, selv om ikke alle krav naturlig nok ble innfridd. 

Kort om resultatet 

Fløisand viser blant annet til betydelig påslag på A3a-taksten, solid økning på undersøkelsestakstene og en god økning på samhandlingstakstene i tillegg til kompetansetillegg. 

Kompetansetillegg på samhandling kan benyttes av alle som kan heve A8, A9, og den nye A7-taksten. 

- Kravet om kompetansetillegg har Norsk Fysioterapeutforbund fremmet i mange år, også før min tid som leder i Næringspolitisk råd. Endelig fikk vi gjennomslag, sier Patrick Jensen. Han er også medlem i forhandlingsdelegasjonen. 

A2k-taksten blir borte. Den er nå slått sammen med A3a og har blitt til A7a. I tillegg er det opprettet en ny takst, A7b. Dette for å lage lik struktur i stønadsforskriften. Det er også en naturlig følge av at Helsedirektoratet har overtatt forvaltningen av tildelingen av takst A2k. 

- Endringen gjør at vi får samme struktur og innretning som på takstene A3, A8 og A9, sier Jensen. 

Norsk Fysioterapeutforbunds krav om kompetansetakst på grupper ble avvist. Alle krav utenfor rammen ble også avvist. 

Protokolltilførsler 

Det settes ned en arbeidsgruppe som skal gjennomgå og foreslå mulige endringer i vilkårene for å utløse takst A10 Veiledet trening og berørte merknader. Gruppen skal også se på grensesnittet mellom takst for undersøkelse og takst for behandling. Arbeidsgruppen består av Helsedirektoratet, NFF, NMF og PFF. Helsedirektoratet leder arbeidet og kan trekke inn andre aktører ved behov. Arbeidet ferdigstilles innen utgangen av 2025. 

Forslaget ble lagt til som en felles protokolltilførsel. I tillegg ble det fremmet en ensidig protokolltilførsel om at alle tre organisasjonene er bekymret for dårligere inntektsutvikling for fysioterapeuter enn for andre sammenlignbare helseprofesjoner. 

Denne protokolltilførselen ligger etter signaturene i selve protokollen. 

 Økningen for de ulike takstene finner du her

Last ned Statsavtalen

Kort om resultatet 

  • Inntektskomponent: 4,4 prosent 
  • Utgiftskomponent: 3,57 prosent 
  • Ramme etter datotillegg fra 1. juli: 5,6 prosent 
  • Midler fra rammen: 180 millioner kroner 
  • Krav om 116 millioner i kompensasjon utenfor rammen ble avvist 

Veien videre 

Alle endringer inkorporeres i stønadsforskriften som gjøres gjeldende fra 1.7.2025.  

Norsk Fysioterapeutforbund utarbeider en forenklet utgave av stønadsforskriften (takstplakaten) og sender denne til alle medlemmer som er avtalefysioterapeuter.  

Norsk Fysioterapeutforbund vil innhente informasjon om endringer i L-takstene.  

Informasjonen gjøres tilgjengelig for avtalefysioterapeutene i egen e-post og legges på nettside, fysio.no. Dette gjøres i slutten av juni. 

 

 

Kanskje du også liker