Særaldersavtalen i havn – slik slår den ut

Gerty og særaldersavtaleSæraldersavtalen for ansatte i offentlig sektor er omsider i havn. Sjekk hvordan den slår ut.

Fredag 25. august inngikk Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Unio, LO, YS, Akademikerne, KS og Spekter avtalen som regulerer særaldersgrensen.

Norsk Fysioterapeutforbund – som er en del av Unio-fellesskapet – deltok i forhandlingene.

Om avtalen

Avtalen – som gjelder fra 2025 – innebærer at alle offentlig ansatte får påslagspensjon. Det betyr at den samlede pensjonen er summen av pensjon du får fra folketrygden, ny livsvarig AFP, ny tjenestepensjon (påslagspensjon) og gammel opptjening i bruttoordningen (oppsatte rettigheter).

De som har særaldersgrense får i tillegg et livsvarig særalderspåslag som gjør at de ikke taper i livsvarig pensjon, hvis de går av tidligere enn ved ordinær aldersgrense.

- Avtalen behandler kun pensjonsreglene til de som har særaldersgrense. Spørsmålet om hvem som skal ha særaldersgrense i fremtiden, har ikke vært gjenstand for forhandlinger denne gang, sier forbundsleder Gerty Lund i Norsk Fysioterapeutforbund.

Hun deltok på de til tider svært utfordrende forhandlingene.

Om resultatet

Lund mener det er viktig at avtaler sikrer medlemmer med ekstra stor belastning i arbeidshverdagen, og at det for enkelte profesjoner bør være mulig å gå av med pensjon tidligere enn ordinær pensjonsalder.

De som i dag har særaldersgrense 65 år, får et særalderspåslag på toppen av den nye fleksible pensjonen som ble avtalt i 2018.

I grafen under ser du hvordan avtalen slår ut (Kilde: Unio).

Skjermbilde 2023-08-30 kl. 13.00.36

Les hele avtalen her

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kanskje du også liker

Lønnsforhandlingene i gang for Oslo
Lønnsforhandlingene i gang for Oslo
22 april, 2024

Krav om reallønnsvekst for Unios medlemmer i Oslo kommune I dag 22. april møttes partene i Oslo rådhus til det første fo...

Brudd i lønnsforhandlingene i staten
Brudd i lønnsforhandlingene i staten
30 april, 2024

Brudd i lønnsforhandlingene i staten – Det ble brudd fordi staten ikke var villig til å legge nok penger på bordet, sier...