Ny stortingsmelding fra Regjeringen
Vil styrke fysioterapien og fysioterapeuters rolle
Billedtekst: Forbundsleder Stig Fløisand. Foto: Bo Mathisen.
Regjeringen ønsker å opprette en masterutdanning i allmennfysioterapi og vil vurdere henvisningsrett for fysioterapeuter.
De ønsker også at fysioterapeuter og manuellterapeuter i større grad blir førstekontakt for muskel- og skjelettpasienter.
Det går frem av Stortingsmeldingen om framtidens allmennlegetjenester og akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus, som ble lagt frem i dag, torsdag 10. April.
- Dette er rett og slett en gledens dag og noe vi har jobbet for i lang tid. Vi forsto på helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap), da han gjestet Fysioterapikongressen i mars, at noe var på gang. Det var flott å se at vi har nådd frem, sier forbundsleder Stig Fløisand.
Dette ønsker regjeringen
Regjeringen mener det er nødvendig med faglig omstilling for å heve nivået i helse- og omsorgstjenesten. De vil øke andelen personell med helse- og sosialfaglig utdanning, skape større faglig bredde med flere faggrupper og ha økt vekt på tverrfaglig arbeid.
“Dette skal gjøres blant annet ved å styrke kompetansen i geriatri, palliasjon og alders- og sykehjemsmedisin i spesialistutdanning, fremme rollen til sykepleiere med masterutdanning i avansert klinisk allmennsykepleier og etablere masterutdanning i allmennfysioterapi”, står det i meldingen.
Regjeringen påpeker også at kommunene har plikt til å legge til rette for systematisk samarbeid mellom fastleger og rehabiliteringstjenestene.
I meldingen skriver de følgende:
“Det er viktig at fastlegen har oversikt over kommunens rehabiliteringstjenester, som for eksempel fysioterapi og ergoterapi og frisklivs-, lærings- og mestringstilbud. Alle innbyggere kan oppsøke eller ta direkte kontakt med kommunens fysioterapeuter og manuellterapeuter uten henvisning fra lege. Muskel- og skjelettplager utgjør likevel mer enn én av seks konsultasjoner hos fastlegen”.
I rapporten opplyser regjeringen om at de jobber for at befolkningen kan bestille timer til fysioterapeut og manuellterapeut via Helsenorge, på lik linje med hvordan befolkningen kan bestille legetimer.
Fysioterapeuter som førstekontakt
De mener også at fysioterapeuter og manuellterapeuter er naturlige samarbeidspartnere med fastlegen.
“ I framtidens legetjenesten kan disse inngå som en del av teamet på fastlegekontoret og bidra til en første vurdering og kortvarig oppfølging av pasienter med muskel- og skjelettlidelser. Tverrfaglig samarbeid kan også etableres utenfor fastlegekontoret”, skriver regjeringen og viser blant annet til Knutepunktmodellen.
Modellen er eksempel på en metode som fremmer samarbeid mellom fastleger og fysioterapeuter.
Vil styrke generalistkompetansen
Regjeringen mener også det er et behov for å styrke generalistkompetansen i fysioterapi, blant annet ved å opprette en masterutdanning i allmennfysioterapi. Styrking av generalistkompetansen ble også nevnt i Nasjonal helse – og samhandlingsplan 2024-2027.
Regjeringen vil derfor legge til rette for at universitetene og høyskolene kan opprette en utdanning som bidrar til å løse utfordringen.
Henvisningsrett
Regjeringen vil også vurdere om henvisning fra fysioterapeuter bør gi grunnlag for dekning av utgifter til politikliniske undersøkelse og behandling i spesialisthelsetjenesten. Det vil bety at flere fysioterapeuter vil kunne få tilsvarende mulighet som manuellterapeuter til å henvise til spesialisthelsetjenesten.
Regjeringen mener det vil utvikle fysioterapitjenesten, gi bedre oppgavedeling og forbedre tilbudet til personer med muskel- og skjelettlidelser.
I dag regulerer Poliklinikkforskriften adgangen til å henvise til spesialisthelsetjenesten, hvor pasienten normalt må være henvist fra lege, kiropraktor, manuellterapeut, tannlege eller psykolog for å få godtgjørelse.
- Vi har fått gjennomslag
Forbundsleder Stig Fløisand mener Stortingsmeldingen viser at arbeidet til Norsk Fysioterapeutforbund gir resultater.
- Tiltakene som foreslås, er tiltak som vi har ønsket lenge og som vi har snakket med helse- og omsorgsdepartementet om ved en rekke anledninger. Vi mener tiltakene vil bedre tjenestene og gi pasientene raskere og enklere tilgang til fysioterapi. I tillegg mener vi dette bidrar til bedre flyt, mindre administrasjon og bedre oppgavedeling, sier Fløisand.