NFF sier ja til pasientforløp for de med sammensatte lidelser

KneleddFysioterapeuter og NAV bør innkalles på lik linje med fastlegene i samhandlingskonsultasjoner med spesialisthelsetjenesten. De som foretar tverrfaglig utredning, må ha smertekompetanse og knutepunktmodellen bør innføres i hele landet.

Det er blant innspillene Norsk Fysioterapeutforbund har til regjeringens forslag til pasientforløp for dem med langvarige og sammensatte smertetilstander.

I 2018 fikk Helsedirektoratet i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet å utarbeide pakkeforløp for pasienter med muskel- og skjelettlidelser, smertebehandling og utmattelse. Rehabilitering skal innarbeides i pakkeforløpene der det er en naturlig del av behandlingsforløpet.

-Vi er positive til utkastet til forløpet for denne pasientgruppen, og fysioterapeuter i kommunehelsetjenesten melder om at de også er positive til at flere faginstanser får ansvar for denne pasientgruppen, sier forbundsleder Gerty Lund.

Hun peker blant annet på at NFF er enige om hvilke pasienter som skal omfattes av pasientforløpet, hva som regnes som tilstrekkelig utredning og hva som er hensiktsmessig behandling. Lund trekker også frem at frisklivssentralen er spesielt nevn i tillegg til fysioterapi.

Samtidig poengterer hun at det ikke er til å komme forbi at det er svært viktig at kommunehelsetjenesten bør være bedre rustet til å hjelpe denne pasientgruppen.

 -Vi er opptatt av at samhandlingen i kommunehelsetjenesten blir bedre; herunder samhandling mellom kommunehelsetjenesten og andre viktige aktører som NAV, sier Lund.

Hun peker på at det er kommunenes ansvar å legge til rette for gode samhandlingsarenaer. Forbundslederen mener knutepunktmodellen i så måte er nyttig.

-Modellen er en enkel og rimelig modell for samhandling. Vi ser at den fungerer godt i blant annet Trondheim. Derfor mener vi den bør brukes i hele landet, sier Lund.

Hun mener bedre koordinerte tjenester i kommunen bidrar til at færre pasienter får behov for et pasientforløp.

-Bedre samhandling vil øke sannsynligheten for at smerteklinikkene vil ha kapasitet til å gi et godt tilbud til de som må inn i et pasientforløp innenfor rimelige tidsrammer, sier Lund.

Pasientforløpet

Det beskrevne pasientforløpet er i hovedsak et utredningstilbud i spesialisthelsetjenesten, nærmere bestemt på tverrfaglig smerteklinikk. De aktuelle pasientene skal være over 18 år og hatt langvarige og sammensatte smerter i mer enn seks måneder. Før henvisning bør pasienten være tilstrekkelig utredet og annen tilgjengelig og hensiktsmessig behandling være forsøkt.

Forløpet strekker seg over ett år fra spesialisthelsetjenesten mottar henvisning fra fastlege eller andre med henvisningsrett (eksempelvis manuellterapeut), til forløpet avsluttes med en oppfølgende samhandlingskonsultasjon med pasient og fastlegen.

Rett til prioritert helsehjelp skal vurderes innen 10 dager, men den tverrfaglige utredningen må ikke igangsettes før etter tre måneder. For å sikre ivaretakelse av den biopsykososiale forståelsen bør det tverrfaglige teamet bestå av lege, fysioterapeut, psykolog, sykepleier og sosionom.

Videre kan det ta inntil nye tre måneder før utredningen er klar. Det innebærer at det kan ta inntil seks måneder fra henvisning mottas til plan for oppfølging og behandling legges gjennom en oppsummerende samhandlingskonsultasjon. Pasient, fastlege og en representant fra det tverrfaglige utredningsteamet skal delta, men det kan også vurderes om deltagere fra andre tjenesteytere skal være til stede på den oppsummerende samhandlingskonsultasjonen.

Pasienten har rett til individuell plan og koordinator ved behov for langvarige og koordinerte tjenester. Behovet meldes til koordinerende enhet som har et overordnet ansvar for at det oppnevnes en koordinator og at det utarbeides en individuell plan for de som har rett til dette.

Oppfølgende samhandlingskonsultasjon, som finner sted innen seks måneder etter oppsummerende samhandlingskonsultasjon, har som formål å evaluere oppfølging og behandling, følge opp og eventuelt justere de igangsatte tiltakene. Pasientforløpet avsluttes etter dette. Videre oppfølging av pasienten skjer utenfor pasientforløpet.

Kontaktperson i NFF:

  • Kari Bente Sørlie, seniorrådgiver, kbs@fysio.no, tlf. 482 25 205.

Kanskje du også liker