Har du rideferdigheter og vil bli ridefysioterapeut?
Nå gir vi deg sjansen igjen! Lær – blant mye annet – hvordan hest kan bidra til helse ved å være del av en behandling, rehabilitering eller fysisk aktivitet tilpasset funksjonsevne.
(Artikkelen oppdatert 7. mai 2025 med nyheter og relevant informasjon for deltakerne på kurset.)
Dette kurset er for deg som er autorisert fysioterapeut, og som har rideferdigheter og hestekunnskap på nivåer som er beskrevet i presentasjonen av kurset i forbundets kurskalender. Påmeldingsfristen er 27. juli.
Gjennomført kurs gir mulighet til å kunne heve bidrag T99 for ridefysioterapi.
Kurset er utviklet i samarbeid med Norsk Fysioterapeutforbunds faggruppe for ridefysioterapi.
Hestekunnskap og inspirasjonshelg for ridefysioterapi
Har du ikke det nivået av hestekunnskap som kurset krever? Du rekker å skaffe deg det! Norsk Hestesenter på Starum arrangerer ukeskurs i hestekunnskap 11.–15. august. Påmeldingsfrist til kurset i hestekunnskap: 1. august.
Faggruppens faghelg på Venabu Høgfjellshotell i juni kan også gi god inspirasjon for deg som er fysioterapeut og nysgjerrig på ridefysioterapi, men usikker på om dette er noe du vil satse på. Faghelgen er en rimelig innfallsport. Påmeldingsfrist: 20. mai.
Hest for helse og behandling
Du kan se fram til et mangfoldig læringsutbytte av kurset i ridefysioterapi. Blant mye annet spennende lærer du:
- å anvende kunnskap om bruk av hest for menneskets helse gjennom bevegelse og samhandling mellom hest, rytter, fysioterapeut og omgivelser. Du vil kunne observere og analysere hest og rytter i samspill og bevegelse, analysere bevegelse og funksjon, og planlegge og begrunne plan for behandling med hest.
- om relevante tester for å måle endring av funksjon hos pasienter som mottar ridefysioterapi.
- å anvende kunnskaper og ferdigheter på bakgrunn av kartlegging av pasientens funksjonsproblem og lage felles målsetting for behandling med hest.
- å kommunisere om faglige problemstillinger, analyser og konklusjoner innenfor ridefysioterapi, med kolleger, med andre faggrupper som bruker hest for helse eller sosiale formål, og til allmennheten.
Psykisk helse
Ridefysioterapi og bruk av hest for helse handler om mer enn fysisk funksjon. Siste utgave av Tidsskrift for psykisk helsearbeid er basert på forskning gjort på hest. Flere fysioterapeuter har bidratt til denne utgaven.
Om kurslederne:
Kathrine Brusdal har studert fysioterapi ved Høgskolen i Oslo, studieretning mensendieck, i 2011. Hun videreutdannet seg til ridefysioterapeut i 2012. Utdannet hestemassør ved Nordisk heste- og hundeterapiskole. Fullfører etter planen master i psykomotorisk fysioterapi ved Universitetet i Tromsø våren 2025. Jobber i dag med psykomotorisk fysioterapi på Atlet Fysio på Sofiemyr, og med ridefysioterapi ved Alna Ridesenter og Søndre Aas gård og miljøsenter i Oslo. Hatt hest som hobby siden barndommen, og har hatt egen hest i 15 år. Er fascinert av samspillet mellom mennesker og hester.
Ane Camilla Kveseth har studert fysioterapi ved HiO i 2011, utdannet ridefysioterapeut fra 2013, med videreutdanning i smertebehandling ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold fra 2015 og videreutdanning som psykomotorisk fysioterapeut ved UiO i 2020. Ferdig med en master i psykisk helsearbeid ved HINN fra 2023, hvor hun skrev masteroppgave om «gruppebasert psykomotorisk traumebehandling med hest - en kvalitativ eksploderende studie». Jobber i dag som psykomotorisk fysioterapeut på Fysio3 i Elverum med driftstilskudd, og en dag i uken med ridefysioterapi. Engasjert i hestesport og hesteavl på fritiden, i tillegg til hest som terapi.
(Illustrasjoner: fra Søndre Aas gård og miljøsenter i Oslo, ett av stedene i Norge det drives ridefysioterapi. Foto: Vidar Rekve.)