May Arna Risberg fikk fysioterapeutprisen

May Arna Risberg

Professor May Arna Risberg fikk fysioterapeutprisen fordi hun har vært en pådriver for kunnskapsutvikling samt bidratt til å forme fremtiden for fysioterapeuter i flere tiår. 

- Dette var svært overraskende og hyggelig. Jeg er ydmyk til å få en slik pris. Det er så mange fysioterapeuter som gjør så mye bra for faget og utviklingen av faget, sa May Arne Risberg etter at hun fikk prisen.

Hun presiserer at hun er kliniker i hjertet.

- Mitt fokus som forsker er - og har alltid vært - hvordan bedre behandling for pasientene, sier Risberg.

Hun forteller at hun har jobbet innenfor tre hovedområder. Det er kunnskapsutvikling i forhold til veiledet fysioterapi sammenlignet med kirurgiske intervensjoner, slik at vi i dag står med et helt annet kunnskapsgrunnlag for å forstå og implementere veiledet trening fremfor kirurgi.

- Det gjelder spesielt innenfor kne- og hofteartrose samt pasienter med degerative meniskskade, sier Risberg.

Det andre området er utviklet kunnskapsfeltet om hvordan det går med pasienter som har fått fremre korsbåndskade.

- Gjennom alle årene har vi utviklet kunnskap som i dag er implementert i praksis både når det gjelder rehabilitering og oppfølging av disse pasientene, sier Risberg.

Det siste hun peker på - og som hun opplever som kanskje det mest meningsfulle - er utviklingen av AktivA-modellen på et nasjonalt plan. Denne utviklet Risberg sammen med professor Inger Holm. Modellen er implemntering av kunnskapsbaserte retningslinjer for kne- og hofteartrosebehandling.

- Vi fysioterapeuter må engasjere oss i å utvikle nye modeller for hvordan vi skal jobbe til det beste for pasienter, fysioterapifaget og samfunnet. Jeg mener vi fysioterapeuter har engasjert for lite i blant annet nasjonale kvalitetsregistere. Monitorering av kvalitet på behandling er ikke bare legers oppgave. Her må vi som profesjon mye sterkere på banen. Dette ligger også i AktivA-modellen, sier Risberg.

Om Risberg

Risberg er professor ved Norges idrettshøgskole og seniorforsker ved Ortopedisk klinikk ved Oslo universitetssykehus. Hun har også jobbet 20 år ved idrettsmedisinsk institutt (NIMI). I tillegg har Risberg - sammen med professor Kari Bø - startet masterutdanningen i idrettsfysioterapi ved idrettshøgskolen.

- Hun har vært en ledende kraft innen forskning og videreutdanning for fysioterapeuter og hun har også vist en urokkelig dedikasjon til å forbedre  behandlingen av kneskader og artrose, sa forbundsleder Stig Fløisand og leder Kenneth Martinsen i faggruppen for idrettsfysioterapi og aktivitetsmedisin da de delte ut prisen under Fysioterapikongressen fredag. 

Pioner internasjonalt

De pekte også på at prisvinneren har vært en pioner innen internasjonalt samarbeid, med prosjekter som OMEX-studien, SHIELD-kohorten og HIPARTI-studien. Disse prosjektene har bidratt til å fremme kunnskapen om rehabilitering og behandling av kneskader og artrose på globalt nivå.  

- Gjennom sitt samarbeid med University of Southern Denmark, University of Delaware og flere andre internasjonale institusjoner, har vår prisvinner vist en enestående evne til å bygge broer og dele kunnskap på tvers av landegrenser, sa prisutdelerne. 

For studenter

Norsk Fysioterapeutforbund har også lagt til grunn at prisvinneren har vært  hovedveileder for 16 PhD-studenter og tre postdoktorer, samt publisert mer enn 100 originale forskningsartikler, systematiske oversikter og bokkapitler.  

- Hun har vært en inspirasjon og mentor for mange, og har bidratt til å forme fremtidens ledere innen fysioterapi. I tillegg har prisvinneren vært både medlem og leder av Fysiofondet, sa Martinsen. 

Gjennom sitt arbeid med AktivA-programmet har Risberg bidratt til å redusere antall unødvendige kne- og hofteoperasjoner, og forbedret livskvaliteten for pasienter med artrose.  

- AktivA-programmet har vist seg å være en suksess, med pasienter som rapporterer om mindre smerter og bedre funksjon etter tre måneder. Dette programmet har også gitt verdifull innsikt i pasientenes helse og livskvalitet gjennom elektronisk datainnsamling som gir oss ny kunnskap for videre fagutvikling, sa Martinsen. 

Det var med stolthet de delte ut prisen. 

- I dag er vi samlet for å hedre en person som har viet sitt liv til å forbedre andres liv gjennom forskning, utdanning og klinisk praksis. Det er med stor glede og stolthet at vi kan kunngjøre at Fysioterapeutprisen 2025 går til ingen ringere enn May Arna Risberg, sa prisutdelerne. 

Kanskje du også liker