I april 2022 oppnevnte regjeringen et eget utvalg for å evaluere myndighetenes håndtering av covid-19-pandemien. I juni i år overleverte utvalget sin rapport til statsminister Jonas Gahr Støre. Rapporten har nå vært til høring.
– Fysioterapeuter er en viktig del av den samlede helseberedskapen under en krise, det være seg pandemi, naturkatastrofer, store ulykker, konflikter eller krig. Dette gjelder både for kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. I vårt høringssvar ga vi klart uttrykk for at vi savner en tydeligere beskrivelse og vurdering av fysioterapeuters rolle under koronapandemien, sier forbundsleder Gerty Lund.
Hun påpeker også at fysioterapeuter under koronapandemien opplevde at de ikke ble tilgodesett med internasjonalt anbefalt smittevernutstyr eller vaksiner.
– Koronapandemien gjorde det tydelig at fysioterapi som lovpålagt nødvendig helsehjelp ikke var like klart for alle som det var for oss, sier Lund.
Økonomiske konsekvenser
I høringssvaret viste forbundet også til fysioterapeuters rolle i spesialist- og kommunehelsetjenesten under koronaperioden, og redegjorde for hvordan nedstengningen og smitteverntiltakene rammet spesielt avtalefysioterapeutene økonomisk.
– Vi opplevde at flere opplevde et økonomisk tap på mellom 80 000 og 100 000 kroner fra 2019 til 2020. Dette ble ikke kompensert, og er et økonomisk tap de fleste ikke har klart å hente inn igjen, på tross av at mange har jobbet lange dager for å hente inn noe av dette, sier Lund.
Habilitering og rehabilitering
Norsk Fysioterapeutforbund savner også en vurdering av om det hadde vært mulig å opprettholde habiliterings- og rehabiliteringskapasiteten på en bedre måte enn det som ble gjort under pandemien.
– For mange pasienter som trengte helsehjelp ble dessverre nedprioritert i en lang periode, noe som helt sikkert har bidratt til redusert funksjon, sier Lund.
Trenger bedre oversikt
Norsk Fysioterapeutforbund støtter utvalgets forslag om at det bør utredes en mulighet for å opprette en nasjonal oversikt over alle helsepersonellgrupper som vil utgjøre en kritisk kapasitet i fremtidige krisesituasjoner.
– Vi regner med at myndighetene lett kan skaffe seg oversikt over fysioterapeuter som er ansatt på sykehus og i kommunehelsetjenesten, også over avtalefysioterapeutene. Vi mener at myndighetene også bør ha oversikt over selvstendig næringsdrivende uten avtale og over privatansatte fysioterapeuter, for også de bør kunne mobiliseres i en krisesituasjon, avslutter Gerty Lund.
Dette mener Norsk Fysioterapeutforbund: