Komplekst og aktuelt for kommunefysioterapien – og lederne
Det var fremtidens fysioterapi og dagsaktuelle temaer som møtte de over tretti fysioterapilederne på første dag av Norsk Fysioterapeutforbunds todagers konferanse i Bergen for ledere i kommunene.
Regionlederne Markus Fjellheim-Fosseli, Martine Solberg Olsen og Stig Fløisand var til stede som arrangører, og fra forbundet deltok også forbundsleder Gerty Lund, generalsekretær Frode Jahren og regionleder Jan Frode Rønning. Fysioterapilederne på konferansen representerte kommuner i alle regionene unntatt Region Nord, med en viss overvekt for Region Vest.
Forbundsleder Gerty Lund ønsket deltakerne velkommen, og overlot deretter ordet til Joost van Wijchen, fagseksjonsleder for bachelorprogrammet ved Høgskulen på Vestlandet.
Joost van Wijchens foredrag «Fremtidens fysioterapi» var en tankevekkende og mangslungen gjennomgang av hvordan usikkerhet og kompleksitet i fagutøvelsen og tjenestene både må og kan håndteres. Det handler om – slik han formulerte det – å «omfavne usikkerheten», og gjennom det finne veien videre inn i en kompleks fremtid. Når vi omfavner usikkerhet, begynner vi å bygge fleksible rammeverk som hjelper oss å navigere i kompleksiteten. Det er krevende, men gir også rom for glede og undring, for refleksjon som gir næring til handling, og handling som bidrar til ny refleksjon.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Bildet: Joost van Wijchen innleder presentasjonen.
Videre presenterte han flere begreper som er relevante både for dagens og fremtidens fysioterapi. For eksempel at hvordan vi forstår «fysioterapi», varierer med bruksområder og kontekst: fag, yrke, profesjon, tjeneste, utdanning, etc. Han var så innom de ulike elementene som hører med i en kompetent fysioterapiutøvelse («practice competence»), hva UNESCOs «Futures Literacy» omfatter, ulike faktorer som påvirker helse (tjenester, mljø, samfunn), og dessuten demografi, en av de mest omtalte utfordringene for helsetjenesten de neste tiårene.
Til slutt tok han opp det sentrale spørsmålet om prioritering: Hva kan inngå i en helseforvaltning som er realistisk? Hvem skal vi egentlig hjelpe i fremtiden, og hvordan? Hvordan balansere ressurser når helsetjenester må tilpasses behovet for likeverdig behandling? For hvilke typer ubehag og små plager i dagliglivet vil helsehjelp primært måtte dreie seg om å støtte pasienter på veien mot mestring, ikke å eliminere ubehaget?
Joost van Wijchen oppsummerte fremtidens samfunnsutfordringer og fysioterapiens rolle i å møte dem med noen hovedpunkter fra foredraget:
- Omfavne usikkerhet
- Bygge fleksible rammeverk
- Rettferdighet i helsevesenet
- Refleksjon og handling virker på hverandre
- Fremtidens fysioterapi: en dynamisk praksis som må tilpasse seg endringer i miljø, samfunn og teknologi.
Etter foredraget: gruppearbeid knyttet til temaet, og Gerty Lund og de fire regionlederne presenterte resultatet av diskusjonene. Gruppene fikk ulike problemstillinger å hanskes med, men det overordnede temaet var fysioterapiens rolle i fremtiden, og hvordan kommunene skal håndtere rehabilitering i kommunene.
Det ble et markant temaskifte da Tor Frithjof Wigers Larsen slapp til med foredraget «Statistikk og aktuelle tall». Foredragsholderen er rådgiver og leder for avtalefysioterapeutene i Bergen kommune, dessuten også leder av forbundets sentrale valgkomité. Bak den noe tørre tittelen skjulte det seg konkret informasjon og gode tips, og spørsmål fra flere av deltakerne viste at temaet engasjerte.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Bildet: Tor Frithjof Wigers Larsen innleder presentasjonen.
«Å forstå avtalefysioterapien er som å lese et kart uten kompass. Statistikken er kompasset.»
Med dette sitatet innledet Wigers Larsen sitt foredrag, som først og fremst handlet om den praktiske betydningen av bruk av Excel i organisering, behandling og tolking av data av relevans for fysioterapitjenesten, særlig avtalefysioterapien.
Han fremholdt blant annet at informasjon om takstbruk er nyttig for kommunen for å forstå praksis og innhold i tjenesten, helt ned på enkeltutøver-nivå. Det handler om å se og tolke variasjonen blant avtalefysioterapeutene, også for å kunne ta opp spesielle forhold og eventuelle avvik med den enkelte. Det er en del av lederansvaret for tjenesten å forvisse seg om at avtalefysioterapeutene opererer innenfor regelverket, og at yrkesutøvelsen gjenspeiler god faglig praksis og god drift.
Fra relevant tallknusing til relevant og aktuell politikk: Forbundsleder Gerty Lund avrundet dagen med en gjennomgang av fag- og helsepolitiske aktualiteter som kommunale fysioterapiledere må være kjent med. Den altfor svake innsatsen på rehabiliteringsfeltet fikk spesiell oppmerksomhet, og Lund viste her både til Riksrevisjonens rapport, påpekte mangelfull behandling i regjeringens helse- og samhandlingsplan, og etterlyste bedre rehabiliteringskompetanse i helsefellesskapene.
Andre forhold og utfordringer Lund tok opp, kort oppsummert:
- Kommuneøkonomien er under sterkt press.
- Kortere liggetid på sykehusene.
- Fysioterapeuten som førstekontakt – hvorfor gå til fastlegen med en vond skulder? «First contact» på fastlegekontor. Førstekontakt-rollen som dokumentert klinisk effektiv, en viktig snarvei for håndtering av muskelskjelett-pasienter.
- Fysioterapeutene må få henvisningsrett.
- Oppgavedeling; tverrfaglighet; profesjonsnøytrale takster på gang.
- Endringer og nye roller må ikke medføre en svekking av dagens fysioterapitjenester.
Konferansen for fysioterapiledere i kommunene fortsetter fredag 25. oktober, da med temaene varsling og ASA 4313.
Bildet: Forbundsleder Gerty Lund ønsker velkommen til lederkonferansen.