Norsk Fysioterapeutforbund på besøk i Storbritannia 

Her behandles flere hundre muskel- og skjelettpasienter på én dag 

community day stig med pasient 2

Billedtekst: 62 år gamle David Ansett har stått på venteliste i flere måneder. Under Community Day fikk han samtale og fysioterapi. Forbundsleder Stig Fløisand fulgte Ansell gjennom dagen. 

I løpet av en hektisk dag blir mer enn 300 muskel- og skjelettpasienter sluset igjennom relevante helsetjenester i rekordfart. Resultater av Community Appointment Day er et stort innhugg i ventelistene og fornøyde pasienter. 

I et provisorisk venterom på hesteveddeløpsbanen Brighton Racecourse sitter forbundsleder Stig Fløisand sammen med 62 år gamle David Ansell. Ansell har smerter i en hofte og et kne. Anleggsgartneren har ventet på time hos fysioterapeut i flere måneder. Fløisand har fått lov til å følge Ansell på reisen gjennom Community Appointment Day. 

Samtale først 

Pasientene starter med en samtale med en erfaren fysioterapeut eller annet helsepersonell. Ansell forteller om smertene han har, hvor lenge de har vart og hvilke utfordringer han har ellers i livet. 

Utgangspunktet for samtalen er hva som betyr mest for pasienten, om pasienten selv har en idé om hva smertene kan skyldes, om det er noen bekymringer knyttet til smertene og hva pasienten mener han eller hun trenger av hjelp. 

Når samtalen er over – den tar den tiden det tar – sluses Ansell videre. For ham endte det hos en klinisk fysioterapeut denne dagen. For andre kan det ende med henvisning videre i systemet eller forslag til øvelser som du klarer på egen hånd. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

community day stig og laura

Billedtekst: Manuellterapeut og klinisk direktør, Laura Finucane utviklet konseptet Community Day. Her viser hun forbundsleder Stig Fløisand og seniorrådgiver Kari-Bente Sørli rundt på veddeløpsbanen som brukes som arena for Community Appointment Day i Brighton.

Om konseptet 

Konseptet er utviklet av manuellterapeut og klinisk direktør Laura Finucane og ble satt i system i 2023. I løpet av de snart to årene, har flere tusen pasienter fått hjelp. Hver gang de gjennomfører dagen, klarer de å hjelpe tre ganger flere enn det samme antallet terapeuter klarer å håndtere på en vanlig dag. 

- Jeg og min tidligere sjef fikk i oppdrag å se på løsninger til helseutfordringene med et spesielt ønske om å redusere de lange ventelistene etter pandemien. Vi erkjente også at vi har tendens til å behandle pasienter utfra den enkelte tilstanden de har og ikke nødvendigvis utfra et helhetlig bilde. Dette ønsket vi å endre, sier Finucane. 

I rekordfart – og med god hjelp fra mange – kom de med ideen Community Appointment Day. Tilbudet finansieres av National Health Service (NHS), som er den offentlige helsetjenesten i Storbritannia og arrangeres cirka én gang per måned. Foreløpig kun på enkelte steder, men antallet lokasjoner utvides. 

Positive fysioterapeuter 

Før dagen tar til, står Finucane i bakgrunnen mens cirka 50 terapeuter får informasjon om hvordan dagen vil forløpe. De får vite at de hjelper hverandre, hvis de står fast. At dagen blir lang og hektisk, og at det er viktig å ta pauser. At de får lunsj og hvem som har ansvaret for hva. 

- I starten, da jeg fortalte kolleger om at vi ville starte dette, fikk jeg beskjed om at jeg var gal, men at de ville bidra. Nå opplever jeg at fysioterapeutene og pasientene er fornøyde. Fysioterapeutene opplever at de blir en del av et større kollegium. Pasientene får omsider hjelp og slipper å stå på ventelister. 

Slik rekrutteres pasientene 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Community day i samtale med fysio

Billedtekst: David Ansell kom til fysioterapeut etter innledende samtale. Der fikk han diagnose og ny time hos fysioterapeuter.

Pasientene som rekrutteres til Community Appointment Day har muskel- og skjelettplager og rekrutteres fra fastleger eller direkte fra ventelistene.  

I løpet av dagen får de tilbud om ressurser skreddersydd den enkeltes behov, så som vurderinger, råd, helsefremmende tiltak, rehabilitering og støtte fra frivillige organisasjoner. 

Hver halvtime kommer 25 nye pasienter. Samtalen de først må igjennom synes noen er helt topp, mens andre opplever det som tullete. Likevel gjennomføres samtalen, blant annet for å sikre at løpet videre blir så bra som mulig.  

Blodtrykk og vekt registreres. For høyt blodtrykk og tidlig fase av diabetes har blitt avdekket en rekke ganger. De som trenger det, sendes direkte videre i systemet og henvises dit de skal. 

Felles for alle pasientene er at de har stått lenge på venteliste, noen så lenge som i 18 måneder. 50 prosent av dem som kommer, trenger ikke flere konsultasjoner. 

Flere profesjoner

Helsepersonell som fysioterapeuter, ergoterapeuter, sykepleiere og helsearbeidere jobber side om side.  

- Det er imponerende og fasinerende å oppleve dette. Vi i Norge har også behov for å se på nye løsninger for å redusere ventelistene samt sørge for at pasientene får den hjelper de trenger raskt. Dette blant annet for at de skal slippe å bli enda verre, før de blir bedre, at de skal kunne være i jobb og at de skal kunne klare seg selv hvis mulig, sier forbundsleder Fløisand. 

Han mener et tilsvarende tiltak kan være aktuelt i Norge, men at det i så fall må tilpasses den norske helsetjenesten. 

Kanskje du også liker