Helsetalen: Fornøyd med at Vestre ønsker mer oppgavedeling

Vestre

Billedtekst: Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre under Helsetalen på Radiumhospitalet.

Forbundsleder Stig Fløisand er fornøyd etter at helse- og omsorgsministeren ba om mer oppgavedeling i Helsetalen. – Vi ønsker det velkommen og har også vært pådriver ovenfor politikerne for å få mer av dette, sier Fløisand.

I Radiumhospitalets flunkende nye lokaler i Oslo, holdt helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) det som tidligere har vært sykehustalen – nå Helsetalen i dag, onsdag 15. januar.

Der ga han blant annet de regionale helseforetakene i oppdrag å gjennomgå praksis med oppgavedeling blant annet for å redusere ventelistene.

Vestre lanserte Ventetidsløftet i mai 2024. I går kunne han presentere tall som viste at ventetiden har gått ned med cirka to dager.

- Trenden er snudd. I desember 2024 var ventetid for påbegynt helsehjelp to dager kortere enn i desember 2023, mens ventetid for ventende var fem dager kortere. Det er fortsatt et godt stykke igjen til nivået i 2019 som er det målet vi har satt for ventetidene i løpet av 2025. Det betyr at arbeidet med å få ned ventetidene må forsterkes ytterligere i år, sa Vestre.

Talen er gjengitt på regjeringens egne nettsider.

Vestre krevde også at sykefraværet skal ned.

– Sykefraværet er for høyt. Det er i flere omganger stilt styringskrav overfor regionale helseforetak om å forsterke innsatsen for å redusere sykefraværet. Dette skjerpes ytterligere, og målsettingen er at det skal jobbes med sikte på å komme ned på 2019-nivået fra før pandemien. Det betyr at de skal redusere sykefraværet med rundt 15 prosent. Det vil frigjøre omkring 1500 årsverk. Dette er et sentralt tiltak som kan bidra til å gi bedre tilgjengelig arbeidskraft og redusere innleie, sa Vestre.

Forbundsleder Stig Fløisand mener fokuset både på oppgavedeling, ventetid og sykefravær er bra.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Stig helsetalen

Billedtekst: Forbundsleder Stig Fløisand under Helsetalen.

- Vi har i møter med helse- og omsorgsdepartementet tatt til orde for mer oppgavedeling. Vi har også kommet med forslag til løsninger for å redusere ventetiden samt redusere sykefraværet, sier Fløisand.

Et av tiltakene Norsk Fysioterapeutforbund har fremmet er såkalt fit note. Fit note – eller evne til å jobbe – er hentet fra Storbritannia. Der har flere helseprofesjoner, deriblant fysioterapeuter, jobbet med sykemeldte arbeidstakere for å vurdere arbeidsevne og funksjon. Resultater viser blant annet at fysioterapeuter i større grad enn andre helseprofesjoner vurderer pasienten som at de er såkalt «fit for work».

Vestre snakket også om at helsetjenestene bør ha enda større fokus på forebygging. I tillegg krevde han at tillitsvalgte skal med i alle endringsprosesser.

- Vi som fysioterapeuter er selvsagt godt kjent med at forebygging lønner seg. Det at en så sentral politiker også nå sier dette, er udelt positivt, sier Fløisand.

Han er også spesielt glad for at Vestre krever at tillitsvalgte tas med i ulike prosesser.

- Det er ofte slik at tillitsvalgte godt vet hva som kreves for at helsetjenesten skal bli mer effektiv og jobbe til det beste for pasienten, sier Fløisand.

Regionleder Jens Fredrik Aas i region Oslo-området var også til stede under Helsetalen.

Stig og Jens Helsetalen

Billedtekst: Forbundsleder Stig Fløisand til venstre og regionleder Jens Fredrik Aas.

- Jeg er enig med Stig. Vestres tale var god. Mye av det var spesielt relevant for oss fysioterapeuter. Det er også gledelig at han nevnte oss spesifikt. I min rolle ser jeg også at kunnskapen til tillitsvalgte er verdifull og nødvendig for å bidra til utvikling av helsetjenesten, sier Aas.

 

 

Kanskje du også liker