Helse- og omsorgskomiteen sa nei til henvisningsrett til fysioterapeuter – støtter samtidig helseministeren
Billedtekst: Tone W. Trøen (H) er leder i helse- og omsorgskomiteen. Her fra en høring på Stortinget tidligere i år.
Flertallet av partiene i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget stemte nei til forslaget fra Fremskrittspartiet om å gi henvisningsrett til bildediagnostikk til fysioterapeuter. Komiteen følger derimot rådet fra helseministeren om at spørsmålet skal utredes.
Forleden fremmet Fremskrittspartiet forslag om at fysioterapeuter skulle få henvisningsrett til billeddiagnostikk. I den forbindelse ba Norsk Fysioterapeutforbund komiteen også vurdere henvisningsrett til ulike deler av spesialisthelsetjenesten.
Derfor ble det avslag
I sin redegjørelse for avslaget henviser komiteen blant annet til brevet fra Norsk Fysioterapeutforbund.
“Komiteen merker seg at Norsk Fysioterapeutforbund skriver at det er behov for bedre samarbeid om pasientgruppen. Henvisningsretten kan bidra til økt samhandling mellom behandlere på langs og på tvers av helsetjenesten, det vil si mellom ulike behandlere i kommunehelsetjenesten, men også mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten.»
Likevel valgte flertallet i komiteen å stemme for at forslaget ikke ble vedtatt. Komiteen begrunner det blant annet med å vise til svar fra helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap).
Vestre skriver følgende:
«I stortingsmeldingen om framtidens allmennlegetjenester og akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus (Meld. St. 23 2024–2025) står følgende: ‘Regjeringen vil vurdere om henvisning fra fysioterapeut bør gi grunnlag for dekning av utgifter til poliklinisk undersøkelse og behandling i spesialisthelsetjenesten. Dette vil bety at flere fysioterapeuter vil kunne få tilsvarende mulighet som manuellterapeuter til å henvise til spesialisthelsetjenesten. Disse tiltakene vil utvikle fysioterapitjenesten, gi bedre oppgavedeling i tjenestene og kan gi forbedret tilbud til personer med muskel og skjelettlidelser’.»
«Foreløpig mener jeg kunnskapsgrunnlaget ikke er godt nok for å beslutte en endring, og jeg ønsker derfor som oppfølging av tiltaket i stortingsmeldingen å gi oppdrag til Helsedirektoratet om å utrede problemstillingen.»
Begrunnelse
Alle i komiteen – bortsett fra Fremskrittspartiet – viser også til at fysioterapeuter kan og skal henvise videre til et annet behandlingsnivå eller til helsepersonell med annen kompetanse når det er nødvendig.
Et annet flertall – bestående av medlemmer fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt – viste til stortingsmeldingen om framtidens allmennlegetjenester og akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus. Der står det:
«Regjeringen vil vurdere om henvisning fra fysioterapeut bør gi grunnlag for dekning av utgifter til poliklinisk undersøkelse og behandling i spesialisthelsetjenesten.»
Ifølge innstillingen mener dette flertallet at kunnskapsgrunnlaget ikke er godt nok for å beslutte en endring, og støtter statsråden i å gi oppdrag til Helsedirektoratet om å utrede problemstillingen.
Dette flertallet mener en slik utredning må vurdere hvilke fysioterapeuter dette eventuelt bør gjelde for, og hvilke kompetansekrav som bør gjelde. De mener også utredningen må inneholde økonomiske, administrative og personellmessige vurderinger.
Dette mener Frp og Pasientfokus
Fremskrittspartiet og Pasientfokus mener dagens ordning bidrar til unødvendig dobbeltarbeid og lange ventetider for pasientene.
Frp og Pasientfokus ønsker også at osteopater og naprapater får henvisningsrett på linje med det de mener fysioterapeuter bør få.
Les hele innstillingen fra helse- og omsorgskomiteen
Kunnskapsgrunnlaget er godt nok
Forbundsleder Stig Fløisand hadde håpet på at Stortinget ga klarsignal om henvisningsrett for fysioterapeuter allerede nå. Samtidig ser han frem til en utredning.
– Vi mener kunnskapsgrunnlaget er godt nok for å kunne gi fysioterapeuter henvisningsrett for billeddiagnostikk og til spesialisthelsetjenesten. Vi mener dette også vil være til stor nytte for pasientene og for fastlegene. Selv om forslaget ble nedstemt av komiteen, og dermed også høyst sannsynlig blir nedstemt av Stortinget, er det positivt at Vestre ønsker utredning, sier Fløisand.