Treningslære – grunnleggende om teori og beste praksis

Illustrasjonsfoto grunnkurs treningslære 1000x750

I grunnkurset i treningslære for fysioterapeuter står teori om trening og testing av utholdenhet, styrke og bevegelighet sentralt. I tillegg blir det lagt vekt på klinisk relevant smerteteori.

Det dreier seg altså om basiskunnskap for alle fysioterapeuter som vil vite hvordan treningslære kan anvendes i klinisk behandling av pasienter, få med seg grunnleggende teori i trening og testing, og dessuten kunnskap om forebygging av muskelskjelettplager og noen livsstilsplager.

Kurset er for autoriserte fysioterapeuter. Det arrangeres i Bergen, med to samlinger i slutten av januar og mars, og er utviklet i samarbeid med Norsk Fysioterapeutforbunds faggruppe for idrettsfysioterapi og aktivitetsmedisin.

Merk påmeldingsfristen: 1. desember.

Basis: teori og beste praksis
Treningslære baserer seg på teori og beste praksis fra fysiologi, biomekanikk, anatomi og psykologi. Innen fysioterapi må man i tillegg ta utgangspunkt i den enkelte pasient sine forutsetninger for bevegelse, fysisk aktivitet og trening. Sentrale temaer er grunnleggende teori i trening og testing av utholdenhet, styrke og bevegelighet. I tillegg vektlegges smerteteori ut fra fysiologisk og psykologisk innfallsvinkel, med vekt på klinisk relevans.

Ferdigheter
Klinisk relevante ferdigheter inngår også i kurset. Etter fullført kurs skal deltakerne blant annet kunne:

- lage et opptreningsprogram for utvalgte pasientgrupper basert på teori.
- tilpasse ferdigheter innen treningslære i samhandling med pasienter og helsefaglige samarbeidspartnere.
- planlegge og benytte tester av fysisk form.

Les mer om kurset

Meld deg på

Om kurslederne:

Trine Moholdt er fysioterapeut med hovedfag i bevegelsesvitenskap og PhD i klinisk medisin. Moholdt arbeider som forsker ved NTNU, hvor hun er leder av forskningsgruppa Exercise, Cardiometabolic Health and Reproduction (EXCAR). Målet for forskningen er å utvikle treningsmetoder for å forebygge livsstilsrelaterte sykdommer.

Håvard Østerås er fysioterapeut og spesialist innen idrettsfysioterapi. Han har mer enn 20 års erfaring i klinisk arbeid med pasienter. Han er også dosent ved NTNU, og arbeider med forskning og undervisning ved fysioterapeututdanningen.

(Illustrasjonsfoto: Bo Mathisen)

Kanskje du også liker

Ta steget videre i treningslære
Ta steget videre i treningslære
14 mars, 2023

Fordypningskurs i treningslære Har du grunnkurset, og er gira på aktive tiltak for pasienter? Ta den teoretiske og klini...

Bygg kompetansen som fysioterapeut for barn og unge
Bygg kompetansen som fysioterapeut for barn og unge
8 oktober, 2024

Bygg kompetansen som fysioterapeut for barn og unge Grunnkurset for fysioterapeuter i arbeid med barn og ungdom 0–18 år ...