Høringssvar fra Norsk Fysioterapeutforbund

Fysioterapeuter bør jobbe på legevakt og i akuttmottak 

Skjermbilde 2024-01-23 kl. 09.25.20 Norsk Fysioterapeutforbund anbefaler at fysioterapeuter inngår i team på legevakt og skadepoliklinikker. – Det reduserer liggetid og forhindrer unødvendige innleggelser, sier forbundsleder Gerty Lund.  

Forslaget fra forbundet ble fremmet i forbindelse med et innspill til Helse- og omsorgsdepartementet som kommer med en stortingsmelding om akuttmedisinske tjenester neste år.

Begrunnelsen bak anbefalingen er blant annet en rekke positive erfaringer både fra Norge og andre land.   

- Det er mer utbredt å bruke fysioterapeuter ved legevakt og skadepoliklinikker i andre land enn i Norge. Storbritannia, Australia og Sverige er eksempler på land hvor dette er utbredt, sier Lund. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gerty Lund portrett smiler-1I innspillet henvises blant annet til et prosjekt gjennomført ved Skåne universitetssykehus i Sverige. Prosjektet startet i 2016 og varte i 18 måneder. 

Resultatene var oppløftende og viste blant annet at leger og sykepleiere mente de sparte tid, at de følte seg tryggere på avgjørelsene som ble tatt og at pasientsikkerheten ble bedret fordi rehabilitering var med i vurderingen.

Leger og sykepleiere satte også pris på fysioterapeutens kunnskap om kommunens ansvar og kontakten fysioterapeuten har med kolleger i kommunen. Det gjorde det enklere ved utskriving.  

- Etter dette har sykehuset bestemt at de skal ha fysioterapeut på akuttmottak på heltid fra mandager til fredager, sier Lund. 

Erfaringer fra Storbritannia 

Også i Storbritannia har de gode erfaringer med fysioterapeuter som jobber enten som akuttfysioterapeuter eller som en del av tverrfaglige terapiteam i akuttmottak.  

De bidrar til å redusere forsinkelser og ineffektivitet, forhindrer unødvendige innleggelser og gjør at utskrivinger skjer til rett tid. 

 Fysioterapeutene behandler i hovedsak pasienter med muskel- og skjelettproblemer (MSK). De foretar sakkyndig vurdering, etterspør og tolker undersøkelser, behandler sår, bløtvevsskader og brudd, gir råd og behandling.  

- Dette viser seg å frigjøre legenes tid til å håndtere mer komplekse forhold. I tillegg bidrar det til bedre pasientflyt, sier Lund.  

Erfaringer fra Australia 

I Australia behandles pasienter i akuttmottak av fysioterapeuter. Det har ført til kortere liggetid, forbedret smertekontroll og redusert funksjonshemming på kort sikt. 

Pasienter som fikk vurdering og behandling av fysioterapeuter i primærhelsetjenestens akuttmottak, fikk redusert liggetid og ventetid sammenlignet med pasienter som ikke ble møtt av fysioterapeuter. Forbedret smertekontroll og raskere smertefrihet var også blant effektene. 

Erfaringer fra Norge 

Også erfaringer fra Tromsø og Bergen er positive. I 2021 overtok fysioterapeutene ved Universitetssykehuset i Nord-Norge cirka 1 000 pasienter fra ortopedene, og ved Haraldsplass sykehus i Bergen er det fysioterapeutene som undersøker og vurderer pasientene før en eventuell skulderoperasjon. Dette er også i tråd med internasjonale anbefalinger. 

Derfor bør fysioterapeuter jobbe på legevakten og akutten 

  • Reduserer ventelister
  • Øker effektiviteten
  • Økt pasientsikkerhet fordi rehabilitering tas med i vurderingene
  • Forhindrer unødvendige innleggelser
  • Bedre pasientflyt
  • Frigjør legenes tid slik at leger får mer tid til kompliserte tilstander
  • Bedre smertekontroll for pasientene
  • Reduserer liggetiden
  • Redusert funksjonshemming på sikt
  • Nøyaktig klinisk vurdering  
  • Færre feildiagnoser
  • Kanskje også raskere tilbake i jobb 

 

Kanskje du også liker