Forbundsleder Gerty Lund om 2024 

Vi må stå sterkere sammen som profesjon 

Gerty og Jorunn redigert

Billedtekst: Forbundsleder Gerty Lund og konstituert generalsekretær Jorunn Lunde i Norsk Fysioterapeutforbund.

Forbundsleder Gerty Lund ser frem til store oppgaver for Norsk Fysioterapeutforbund i 2024. Hun håper forbundet blir et enda bredere og sterkere fellesskap av fysioterapeuter. 

 Veiskille 

- Vi står i et veiskille. Verden er i endring. Norge er i endring, behovet for helsetjenester og prioriteringene i helsetjenesten endrer seg. Statsminister Jonas Gahr Støre sier det er uansvarlig, hvis helsetjenestene ikke endrer seg. Det samme gjelder for Norsk Fysioterapeutforbund, sier Lund. 

Hun er glad for at landsmøtet før jul forsto at vi står i et veiskille og sa ja til å gjennomføre et organisasjonsutviklingsprosjekt.  

Prosjektet har som et av hovedmålene å styrke forbundets stemme ut mot beslutningsmyndigheter og forvaltning, samt sikre en romsligere eller bærekraftig økonomi gjennom å øke organisasjonsgraden. 

- Vi har en sentral og sterk rolle i helsetjenesten. Det har vi fått blant annet takket være iherdig jobbing over mange år fra fysioterapeuter i forskningsmiljøene, sykehusene, kommunene samt alle våre selvstendig næringsdrivende – ja, alle medlemmene i Norsk Fysioterapeutforbund. Det igjen kommer pasientene til gode hver eneste dag. Likevel er det ikke hugget i stein at vi skal beholde eller styrke vår posisjon, sier Lund. 

Hun peker blant annet på det sentrale politikere har tatt til orde for lenge, og med spesiell styrke i 2023; det blir stadig flere eldre her i landet, flere pasienter med mer sammensatte og kompliserte lidelser og færre i jobb sammenlignet med antallet pensjonister og uføre. Det innebærer at det settes kritisk søkelys på hva som skal inngå i den offentlige helsetjenesten. 

Andre vil på banen 

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Gerty i resepsjonen redigert

I tillegg viser Lund til et stort privat tilbud til muskel og skjelettpasienter fra profesjoner med og uten autorisasjon, dels aggressiv og omfattende markedsføring av helsetjenester fra aktører som ikke er helsepersonell samt en kamp for å nå frem med kloke valg og kunnskapsbaserte tjenester som fysioterapi blant annet representerer. 

På toppen av det hele er det stort behov for å skape større forståelse hos myndighetene og de ansvarlige som utformer helsetjenesten om bredden av fysioterapi; hvilke pasientgrupper vi behandler og hva slags kompetanse fysioterapeuter har. 

- Vi kan ikke ta vår posisjon for gitt. Vi opplever at politikere, ansatte i forvaltningen og folk flest ikke kjenner bredden i vår kompetanse. Andre helseprofesjoner som for eksempel trenings- og helsefysiologene eller influencere i sosiale medier ønsker seg inn på vårt domene. Hvis vi skal bevare og styrke vår posisjon i helsetjenesten, må vi bruke våre ressurser rett, vi må stå samlet og være villig til å utvikle tjenesten i takt med samfunnets behov. Vi trenger hver eneste av de mer enn 18.000 autoriserte fysioterapeutene ombord, sier Lund. 

Hun ser derfor frem til at forbundet hun leder skal bruke første halvdel av 2024 på å finne ut hva som må til for at Norsk Fysioterapeutforbund skal ha ressurser til å gjøre den jobben som kreves. 

- I løpet av de siste årene har vi gjort noen små justeringer på vår drift. Nå er det behov for å videreutvikle oss og sørge for at vi blir et tydelig forbund for alle fysioterapeuter. Alle fysioterapeuter – og da mener jeg alle uansett hvilken faglig retning de har, om de er ansatte i kommune, stat, bedriftshelsetjeneste eller sykehus, om de er selvstendig næringsdrivende, ledere eller har vitenskapelige stillinger, skal føle seg hjemme i Norsk Fysioterapeutforbund, sier Lund. 

Og har følgende appell på nyåret: 

- Vi trenger dere alle for at vi sammen skal bidra til å skape en best mulig helsetjeneste og et godt samfunn. Dette innebærer at vi må våge å stille oss utfordrende og kompliserte spørsmål uten at vi går i forsvarsposisjon, sier Lund. 

Hennes rolle i utviklingsprosjektet blir å lede styringsgruppen. Styringsgruppen er forbundsstyret. Når styringsgruppen har sagt sitt – trolig i juni – skal saken endelig behandles av landsmøtet i november. 

Skal holde driften i gang 

Selv om organisasjonsutvikling vil ta mye tid, er ikke Lund i tvil om at Norsk Fysioterapeutforbund vil holde hjulene i gang og sørge for daglig drift. 

- Forhandlinger med stat og kommune, samt takstforhandlinger for selvstendig næringsdrivende blir tatt godt hånd om som alltid. Medlemsservicen vil fortsatt ha høy kvalitet og det bugner av kurs for alle dem som ønsker faglig påfyll. Jeg er derfor trygg på at Norsk Fysioterapeutforbund vil fortsette å levere til beste for medlemmene samtidig som vi ser fremover, sier Lund.  

Selvstendig næringsdrivende fysioterapeuter

Fysioterapeuter som er ansatt

Kurskalender 

 

 

 

 

 

 

 

Kanskje du også liker