Ny episode i podkasten Fysiopraten
Faggruppen for onkologi og lymfologi bidrar til faglig utvikling
Billedtekst: I podkasten Fysiopraten forteller Oddrun Nedregård om hvordan de jobber for å fremme faget.
Forskning viser at flere overlever kreft i dag enn tidligere. - Vår faggruppe er derfor mer aktuell enn noen gang, sier Oddrun Nedregård. Hør henne i podkasten Fysiopraten.
Selv fikk lederen for faggruppen onkologi og lymfologi interesse for faget allerede på 1980-tallet. Da var hun i Tyskland på kurs og siden har hun vært hektet.
Med seg i styret har hun fem andre medlemmer som også har en spesiell interesse for onkologi og lymfødem og sammen jobber de for å utvikle faget samt ta vare på de gode behandlingene som allerede finnes.
- Fysisk aktivitet er et godt og sentralt virkemiddel for de som har kreft. Vår jobb, både i forkant og etterkant av operasjoner og også i palliativ behandling, er verdifull for pasientene. Det er derfor viktig at vi tar vare på og videreutvikler fagområdet, sier Nedregård.
Slik jobber faggruppen
Det er nettopp det faggruppen gjør. De bidrar til utvikling av kurs, er sentrale i kloke valg-kampanjen og løfter forskerne som er med i faggruppen.
De har blant annet bidratt til å utvikle Fakta om fysioterapi for kreftpasienter hvor målgruppen er pasienter, annet helsepersonell , politikere og forvaltningen nettopp for å sette fysioterapi for kreftpasienter på kartet.
Ettertraktet kompetanse
Nedregård opplever at kompetansen til fysioterapeuter som jobber med kreftpasienter og lymfødem er ettertraktet i kommunehelsetjenesten og også på sykehus.
Selv er hun avtalefysioterapeuter og får pasienter henvist både fra fastleger og fra sykehuset i Ålesund.
Tøff pasientgruppe
Pasientgruppen er variert og enkelte fysioterapeuter kan oppleve at det er en emosjonelt vanskelig pasientgruppe å jobbe med.
- Mange av våre pasienter får livet snudd på hodet. De får en diagnose som for mange oppleves som livstruende. De går igjennom harde og til dels lange behandlinger. Flere av dem opplever sterke ringvirkninger etter behandling og mange går over i palliativ behandling, sier Nedregård.
Det betyr at fysioterapeuter som jobber med kreftpasienter må ta ekstra hensyn til pasientens utgangspunkt.
- Det er viktig at pasientene er i bevegelse nær sagt uansett hvor dårlig de er av behandlingen eller av ettervirkningene. Vi vet at aktivitet, også når de stråles, fører til færre bivirkninger. I tillegg blir de bedre rustet for veien videre, sier Nedregård.
Solid forskning
Flere av medlemmene i faggruppen er aktive forskere. Det finnes også nasjonale og internasjonale studier som viser verdien og effekten av fysioterapi for kreftpasienter.
- Våre forskere er blant dem som sørger for at faget videreutvikles og anerkjennes. Jeg er stolt over at de er med i faggruppen og bidrar, sier Nedregård.
Sterkt nettverk
Hun trekker frem nettverket du får ved å bli med i faggruppen som kanskje noe av det beste med å være der.
Du trenger ikke å være spesialist i onkologi for å bli medlem i faggruppen. Det holder at du er interessert i faget.