Billedtekst: Trening på blå resept ble diskutert under Idrettsmedisinsk høstkongress i Bergen. Helt til høyre Kenneth Martinsen, leder i faggruppen for idrettsfysioterapi og aktivitetsmedisin i Norsk Fysioterapeutforbund.
Dagsaktuelle temaer, gode debatter, workshops, siste nytt innen forskning og ikke minst gode sosiale møteplasser. Nok en gang leverte Idrettsmedisinsk høstkongress innhold av høy kvalitet.
På Quality Hotell Edvad Grieg i Bergen, møttes cirka 500 leger og fysioterapeuter fra fredag 8. - 1o. november.
På agendaen til kongressen sto blant annet debatter om trening på blå resept, hvordan få barn til å bli aktive ungdommer og voksne og om trening er bedre medisin enn medikamentell behandling for en rekke lidelser som for eksempel hjerte – og karsykdom og angst og depresjoner.
På kongressen ble det også diskutert manuelle teknikker i idretten, hvilken plass og nytte de har og hva vi vet om evidens, samt sesjoner med konkrete problemstillinger som diagnostisering og håndtering av hofte og lyskesmerter for pasienter under 20 år.
- Jeg er utrolig stolt over hva vi får til. Vi evner å sette dagsaktuelle tema på kartet, som for eksempel folkehelse og verdien av fysisk aktivitet, sier faggruppeleder Kenneth Martinsen i faggruppen for idrettsfysioterapi og aktivitetsmedisin i Norsk Fysioterapeutforbund.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Han tror for eksempel ingen er i tvil – etter denne kongressen – at fysisk aktivitet bør være førstevalget som medisin for en rekke sykdommer og skader. Han er også sikker på at debatten om trening på blå resept lever videre.
- Kongressen er viktig av mange hensyn. Den er viktig for de som ønsker å holde seg oppdatert på skader, rehabilitering, forebygging og folkehelse. I tillegg er den viktig for dem som ønsker å være en del av et unikt nettverk. Her møtes leger og fysioterapeuter i en sammenheng som gjør at vi blir kjent og lettere kan kontakte hverandre ved behov. Under mottoet “What can the rest learn from the best”– og “what can the best learn from the rest” gjør at kongressen er til stor nytte for oss som helsepersonell og også for pasientene våre. Det er ingen tvil om at vi får nytte av det vi lærer her i klinikken, sier Martinsen.
Han legger også stor vekt på kongressen som en sosial møteplass hvor fysioterapeuter og leger bygger et godt nettverk.
- Jeg har for eksempel stor nytte og glede av å møte noen av verdens beste knekirurger, utveksle erfaringer og ikke minst utveksle kontaktinformasjon, sier Martinsen.
Kongressen er også en populær møteplass for nyutdannede fysioterapeuter. Det skyldes ikke minst at de har sponsede plasser på kongressen.
- Det gjør vi for at det skal være enklere for nyutdannede å finne seg til rette i miljøet og føle seg hjemme. I tillegg sikrer det rekruttering. Jeg har selv erfart at det er til stor nytte, sier Martinsen.
Han vil benytte anledningen til å takke kongresskomitéen for en solid og godt gjennomført jobb. En jobb som gjøres på frivillig basis.
I tillegg ber han deg sette av første helgen i november 2025 allerede nå.
- Da blir kongressen i Tromsø. Den vil du neppe gå glipp av, sier Martinsen.
Deltakerne på årets kongress har mulighet til å se opptak i 60 dager etter kongressen. Innloggingskode sendes til deltakerne når opptakene er live.
Fysioterapeuter som hadde behov for å fornye sin idrettsfysioterapigodkjenning, fikk dekke kravet om antidoping ved å delta på workshop og foredrag på kongressen.