Det har blitt vanskeligere å rekruttere fysioterapeuter

Illustrasjonsgrafikk rekrutteringsartikkel_1000x750

Nær 70 prosent av kommunene hadde i 2023 utfordringer med å rekruttere fysioterapeuter, viser tall fra KS Arbeidsgivermonitor.

I 2019 var det knapt halvparten av kommunene som rapporterte lignende utfordringer.

Annethvert år publiserer KS Arbeidsgivermonitoren. Den beskriver status og utviklingstrekk for aktuelle arbeidslivstema. Blant annet blir kommunene spurt om det oppleves utfordrende å rekruttere ulike yrkesgrupper.

På spørsmålet om det oppleves som utfordrende å rekruttere fysioterapeuter, svarte kommunene dette i 2019, 2021 og 2023:

  Meget utfordrende Ganske utfordrende Litt utfordrende Ikke utfordrende Vet ikke
2019 2 14 33 45 7
2021 3 10 35 40 12
2023 7 24 38 24 7

Kilde: Kommunesektorens arbeidsgivermonitor (KS) 2019, 2021, 2023

Utfordringsbildet har endret seg raskt. I 2019 opplevde 49 prosent av kommunene utfordringer i større eller mindre grad. I 2023 opplevde hele 69 prosent utfordringer med å rekruttere fysioterapeuter.

Ser vi i tillegg på veksten i antallet kommunalt sysselsatte fysioterapeuter (både ansatte fysioterapeuter og avtalefysioterapeuter), er den på 3,8 prosent fra 2018 til 2022 (Kostra-tabell 11995), mens den for leger til sammenligning er på 11,6 prosent i samme periode (Kostra-tabell 11996). Videre ser vi at veksten i fysioterapeutårsverk ikke bare har stagnert i forhold til befolkningsveksten, men gått ned fra 9,6 årsverk til 9,5 årsverk per 10 000 innbyggere fra 2020 til 2022.

– Når jeg snakker med sykehusledere, får jeg høre at også på sykehusene opplever de utfordringer med å rekruttere fysioterapeuter, til og med på sykehus i Oslo. Dette har vi dessverre ikke tall for, slik vi har for kommunene, sier forbundsleder Gerty Lund.

Hun stiller seg spørsmålet om utfordringene med å rekruttere leger og sykepleiere har blitt så dominerende at utfordringene med å rekruttere andre yrkesgrupper, som fysioterapeuter, står i fare for å «gå under radaren».

Det er ikke tvil om at både demografien og offentlige utredninger og stortingsmeldinger som har kommet de siste par årene, understreker betydningen av forebygging og rehabilitering for å holde befolkningen så frisk som mulig, så lenge som mulig.

– Jeg er litt bekymret for disse tallene, for fysioterapeuter er sentrale i arbeidet med å holde folk friske, i arbeid og selvgående. Samfunnet har rett og slett ikke råd til å holde seg med for få fysioterapeuter, sier Lund.

Snorre Hjartnes, leder av Nyutdannede fysioterapeuter (NUF), sier dette om tallene som er presentert:

– Jeg synes tallene er interessante. I NUF får vi signaler fra nyutdannede om at det fortsatt er krevende å få seg jobb, særlig faste stillinger. Det hadde vært interessant å se tall som differensierer mellom vikariater eller faste stillinger. Inntrykket vårt er at de aller fleste får jobb, men at mange må gjennom flere vikariater, og kanskje også flytte på seg.

– Så da kan man spørre seg: Hvilke stillinger er det vanskelig å rekruttere til? Er det faste fulltidsstillinger, eller er det kortere vikariater? Hva skal til for at kommunesektoren anser det som krevende? I denne undersøkelsen er det andre yrkesgrupper som er betydelig vanskeligere å rekruttere, som psykologer, sykepleiere og leger, men det er jo ikke noe nytt. Uansett trenger vi fysioterapeuter over hele landet, og jeg stiller meg bak bekymringene til Gerty. I samfunnet og mediebildet snakker vi mye om viktigheten av å rekruttere sykepleiere og leger, men vi bør ikke glemme fysioterapeuter.

– Dersom absolutt alle kommunene i vårt langstrakte land synes det er enkelt å få tak i fysioterapeuter, så er heller ikke det et marked i balanse, fortsetter Snorre Hjartnes.

– Jeg tror at dersom kommunene tilbyr faste fulltidsstillinger med spennende og varierte oppgaver, med konkurransedyktige betingelser og gode fagmiljø, så vil de aller fleste få flere dyktige og kvalifiserte søkere på stillingene.

Behov for fysioterapeuter framover
Også framskrivninger gjennomført av Samfunnsøkonomisk analyse og Statistisk Sentralbyrå understøtter Lunds poeng. Begge analysene opererer med ulike scenarioer.

Rapporten fra Samfunnsøkonomisk analyse opererer med fire scenarioer: konkurransedyktig velferd, trygghet framfor alt, effektivitetssamfunnet og livsstil på eget ansvar. De anslår behovet fram mot 2040 vil være fra 24 000 årsverk til 44 000 årsverk for fysioterapeuter med videre (det vil si også ergoterapeuter og kiropraktorer).

Statistisk sentralbyrå anslår at det i 2035 vil være behov for cirka 2700 flere fysioterapiårsverk i kommunehelsetjenesten enn i 2019. Det gir en vekst på nærmere 30 prosent, ifølge Helsepersonellkommisjonen.

Statistisk sentralbyrå opererer også med ulike scenarioer for etterspørsel, basert på lav, middels eller høy vekst. Prosentvis vekst vil i det første alternativet være på 22,1 prosent, det andre på 37,9 prosent, og i alternativet med høy vekst vil veksten være på 44,6 prosent. Statistisk sentralbyrå begrunner den økte etterspørselen etter fysioterapitjenester med aldringen av befolkningen.

(Illustrasjon: iStockphoto.com)

Kanskje du også liker