Nyttig. Inspirerende. Oppfriskende og engasjerende. Det er noen av tilbakemeldingene etter at Norsk Fysioterapeutforbund arrangerte første del av kurset «Fysioterapi til pasienter med lungesykdommer».
I et kurslokale ved LHL sykehusetpå Gardermoen, møter kurslederne Bente Frisk og Ulla Pedersen fysioterapeuter som vil bli enda bedre til å behandle pasienter med lungesykdommer.
Kurset går over to samlinger. Den første gikk av stabelen 14. – 16. september. Del to arrangeres 24 og 25. oktober.
- Kurset har gitt meg trygghet på at jeg kan øke intensitet på kondisjonstrening til lungepasienter, også de skrøpeligste. Det har vært et oppfriskende og engasjerende kurs, sier Anja Krumrey. Hun jobber i Kristiansund kommune.
Også Camilla Gaarden – som jobber som privatpraktiserende fysioterapeuten uten tilskudd i Sarpsborg – er fornøyd.
- Dette har vært et veldig bra kurs så langt. Jeg har ikke jobbet mye med lungepasienter før kurset, men har nå fått inspirasjon til å starte opp lungerehabilitering i privat praksis, selv om det er utfordrende uten driftstilskudd, sier Gaarden.
Vibeke Lambert Stenersen jobber på Bærum sykehus. Hun mener kurset har gitt økt kompetanse om en kronisk pasientgruppe.
- For meg har det vært nyttig å få vite hvilke rehabiliteringstilbud som finnes for denne pasientgruppen, siden jeg jobber på en akuttpost. Jeg kommer til å bruke teknikker som jeg har lært her i behandling av mine pasienter med kols. Jeg vil også justere noe av de behandlingene jeg har gitt tidligere, sier Stenersen.
Kurset «Fysioterapi for pasienter med lungesykdommer» har som formål å gi fysioterapeuter bedre kompetanse i å undersøke, vurdere, utøve og evaluere aktuelle fysioterapitiltak for pasienten. Målet er å gi pasientene et kunnskapsbasert tilbud i rehabiliteringsforløpet.
På kurset lærer du om fysioterapi som en del av rehabiliteringstilbudet. Du lærer hvordan du stimulerer pasienten til å mestre, samt gjøre livsstilsendringer som varer. Du lærer hvordan du gjør rede for sykdomslære, patologi og fysiologi ved de mest vanlige lungesykdommene, og du lærer hvordan du gjennomfører en klinisk undersøkelse i ulike faser av sykdommen.
Du lærer også hvordan du bruker standardiserte kartleggingsverktøy for fysisk funksjon, symptomer og livskvalitet, samt hvordan du planlegger, gjennomfører og evaluerer tilpasset trening og undervisning.
Kursledere er Ulla Pedersen og Bente Frisk. Pedersen er spesialist i hjerte- og lungefysioterapi og har 30 års erfaring fra lungerehabilitering. Frisk er også spesialist i hjerte- og lungefysioterapi. Hun har 25 års erfaring innen lungerehabilitering og trening av pasienter med lungesykdommer.