ASA4313-avtalen:
 

Norsk Fysioterapeutforbund ønsker å endre innholdet i punkt 11 - "Lokalisering og flytting" 

Patrick lisette gerty)

Billedtekst: Fra venstre Patrick Jensen, Lisette Engh og Gerty Lund.

Norsk Fysioterapeutforbund har vært i dialog med KS over lengre tid vedrørende endringene i punkt 11 i ASA 4313-avtalen som gjelder fra 1. januar 2024. Nå ønsker andre forbund å samarbeide. 

Under fjorårets forhandlinger om ASA 4313 ble det fremmet forslag om bindingstid til instituttet som en driftshjemmel er knyttet til. Norsk Fysioterapeutforbund ønsket ikke en slik bindingstid. 

– Gjennom forhandlingene ønsket vi å bidra til bedre forutsigbarhet for instituttene, slik at instituttene skal kunne investere i kvalitet. Dette fordi vi har fått flere henvendelser fra institutter hvor terapeuter fikk innvilget flytting nærmest umiddelbart etter at de fikk tildelt driftstilskudd. Dette skapte usikkerhet om den økonomiske risikoen ved investeringer for de gjenværende på instituttene, sier nestleder Lisette Engh i Næringspolitisk råd i Norsk Fysioterapeutforbund. 

Hun, leder i Næringspolitisk råd Patrick Jensen og forbundsleder og forhandlingsleder Gerty Lund sier samtidig at NFFs krav ikke innebar bindingstid. 

– Da forslaget kom på bordet, var vi den eneste parten som motsatte oss dette. Det gjorde vi blant annet basert på råd fra våre egne juridiske rådgivere som var til stede under forhandlingene, sier Lund. 

På dette tidspunktet under forhandlingene kunne Norsk Fysioterapeutforbund valgt å gå fra forhandlingene i protest, og dermed miste muligheten til å påvirke totalresultatet. 

– Vi valgte å bli, slik at vi i størst mulig grad kunne begrense omfanget av bindingstiden som lå i det fremlagte kravet, sier Jensen. 

I etterkant så de at de i tillegg burde ha bedt om en protokolltilførsel. 

– Ja, det skulle vi ha gjort. Da hadde det vært synlig for alle hva NFFs standpunkt var, sier Jensen. 

Etter forhandlingene har Norsk Fysioterapeutforbund henvendt seg til KS. 

Nå ønsker også Norsk Manuellterapeutforening å samarbeide med Norsk Fysioterapeutforbund i håp om å endre bestemmelsen. 

– Vi er glade for at Norsk Manuellterapeutforening ønsker å jobbe sammen med oss for å endre bestemmelsen. Vi håper Privatpraktiserende Fysioterapeuters Forbund vil gjøre det samme. Det er ingen tvil om at dette punktet – punkt 11 – i noen tilfeller har ført til urimelige leievilkår med bindingstid langt utover de to årene, sier Engh.  

Kort om forhandlingene 

  • Annethvert år forhandler Norsk Fysioterapeutforbund, Norsk Manuellterapeutforening og Privatpraktiserende Fysioterapeuters Forbund med KS om rammeavtalen ASA 4313
  • I fjor endte forhandlingene blant annet med denne formuleringen:

Tiltredende fysioterapeut plikter å starte opp virksomhet ved det institutt hjemmelen ble utlyst, jf punkt 6.1 Plikten til å drive virksomhet ved det instituttet gjelder for to år, men uansett ikke lenger enn til utløp av gjeldende leieavtale for lokalene. 

  • Norsk Fysioterapeutforbund ønsket ikke denne bindingstiden.

Kanskje du også liker