Sør-Rogaland med eget ambulerende rehabiliteringsteam - slik har de gjort det

IKART 1

Billedtekst: Fra venstre Aila Kari, Stig Fløisand (regionleder) og Ingvill Sveen.

På få år har prosjektet interkommunalt ambulerende rehabiliteringsteam blitt en fast del av helsetjenesten i Sør-Rogaland. – Det sikrer høy kompetanse fra den dagen pasientene skrives ut av spesialisthelsetjenesten, sier Ingvill Sveen.

I nye lokaler i Badehusgata i Stavanger har fysioterapeutene Ingvild Sveen og Aila Kari invitert til møte. På agendaen: Interkommunalt ambulant rehabiliteringsteam (IKART).

Siden 2013 har Helse Stavanger HF og kommunene i helseforetaket samarbeidet om å bedre rehabiliteringstilbudet til yngre brukere. En interkommunal plangruppe fant åtte forbedringspunkter. Det var kompetanse, strukturer for samarbeid, informasjon, brukerinvolvering, tilbud til yngre brukere, likemannsarbeid, tverrfaglig tilbud og helsefremmende og forebyggende innsats. Plangruppen anbefalte et interkommunalt samarbeid om rehabilitering.

- Det er ingen tvil om at oppgaveforskyvning, knapphet på helsepersonell og mangel på rehabiliteringskompetanse tvinger oss til å finne nye måter å jobbe på. Samtidig viser historien at det er utfordrende for kommuner å samarbeide. Takket være grundig arbeid, stort pågangsmot og klokketro på at vi ville lykkes, har vi fått det til, sier Ingvill Sveen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

IKART 2

Billedtekst: Fysioterapeutene Aila Kari og Ingvill Sveen.

Hun ble ansatt som prosjektleder i 2017 og startet med workshops. En for ansatte i spesialisthelsetjenesten, kommunehelsetjenesten, NAV, Voksenopplæringen, Psykologtjenesten og kommunene. Den andre workshopen var med brukere og pårørende. Pasientorganisasjonen LHL Ung var også med i prosjektet.

Workshopen ga gode svar. Blant annet om samarbeidsutfordringene mellom spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten og hvilke fagpersoner som var nødvendig.

På bakgrunn av det som kom frem i workshopen ble det laget en modell for hvordan kommunene og spesialisthelsetjenesten kan samhandle om brukere med store sammensatte rehabiliteringsbehov. Modellen (IKART) ble prøvd ut i et spleiselag mellom kommunene og Statsforvalteren og teamet med fysioterapeut, ergoterapeut, psykolog og lege ble opprettet. Nå ansetter de også logoped.

Sveen ble med fordi hun – etter å ha jobbet i spesialisthelsetjenesten i 17 år – så behovet for endring og forbedring.

- Vi fysioterapeuter ser hva som skjer i overgangen mellom spesialist- og kommunehelsetjenesten. Vi ser også at det er store forskjeller kommunene imellom og at vi ikke kan forvente at det er spisskompetanse i alle kommuner. Jeg hadde lyst til å bidra til å forbedre overgangene og tilbudet til pasientene, sier Sveen.

Slik jobber de

Teamet startet arbeidet som en pilot. Nå er de i ordinær drift og hver kommune betaler ni kroner per innbygger for å være med.

Teamet jobber med pasienter i alderen 18-70 år som har sammensatte lidelser og komplekse rehabiliteringsutfordringer.

- Vi følger pasientene hele veien og så lenge det er behov. Vi jobber sammen med helsepersonell i kommunene, bistår dem ved behov og sørger for at pasientene får rehabilitering raskt og dermed kommer raskere tilbake i jobb, studier og en hverdag hvor de håndterer livet bedre, sier Sveen.

Henvisninger

Henvisninger kommer både fra sykehuset i Stavanger og direkte fra kommunene. Det skjer via journalsystemet, og starter med felles mål og tiltaksplan mellom fagpersoner fra kommunene og IKART.

- Det er kommunen selv som avgjør om de ønsker bistand fra IKART og teamet skal være et supplement til det eksisterende rehabiliteringstilbudet i kommunene. Som regle takker kommunene ja til bistand, sier Sveen.

I prosjektperioden fra 2019-2022, behandlet de i alt 130 pasienter. Hittil i år har vi hatt i alt 42 pasienter.

Resultater

Resultatene ser bra ut, selv om Sveen innrømmer at det er vanskelig å måle blant annet fordi de ikke vet hvordan det hadde gått hvis de ikke hadde bistått.

Det de derimot ser, er at mange av pasientene i stor grad klarer seg selv og at de opplever tilbudet som meningsfullt.

- Vi mener at dette er samfunnsøkonomisk og bærekraftig rehabilitering. Det fordi vi bidrar til at rehabilitering starter tidlig, at det gjøres med kompetanse og høy intensitet, at tilbudet er spesifikt for den enkelte, at vi jobber helhetlig fordi vi har flere profesjoner som jobber sammen og at det er kontinuitet i tilbudet den enkelte får. Det er rett og slett riktig behandling til rett tid utført at rett profesjon, sier Sveen.

Hun mener kommuner ikke har råd til ikke å satse på tilsvarende tilbud.

- Hvis vi ønsker at pasientene skal få kompetent rehabilitering slik at de i større grad kan klare seg selv og kanskje komme tilbake i jobb, da er dette verdt hver krone, sier Sveen.

Forskning

Det foregår et forskningsprosjekt knytte til IKART som ser på hvilke faktorer som har betydning for kommunikasjon og samhandling mellom aktørene i rehabiliteringsforløpet.

Stavanger kommune har fått midler fra Forskningsrådet til å gjennomføre et doktorgradsprosjekt med utgangspunkt i IKART.

Ble du inspirert?

Hvis du ønsker å vite mer om hvordan IKART ble etablert og fungerer, stiller Sveen seg mer enn gjerne til disposisjon.

- Vi ønsker å inspirere andre til å gjøre det samme – eller noe tilsvarende – som oss, og stiller mer enn gjerne opp, sier Sveen.

Imponert regionleder

Artikkelen fortsetter under bildet.

Stig Fløisand

Regionleder Stig Fløisand (bildet) i region Vest er imponert over det kollegaer i Stavanger får til.

- Det er ingen tvil om at vi som forbund også må bidra til å tenke nytt for å møte utfordringene i helsetjenesten fremover. Prosjekt som IKART er spennende, nettopp fordi de rigger seg for fremtiden, sier Fløisand.

Kort om IKART

- Tverrfaglig ambulerende rehabiliteringsteam bestående av fysioterapeut, ergoterapeut, psykolog, lege og logoped

- Opprettet i 2019 som prøveprosjekt – er nå etablert

- Bistår i alt 12 kommuner i Sør-Rogaland

- Behandler pasienter mellom 18 og 70 år

- Hovedtyngden av pasienten har diagnosene hjerneslag, hodeskader, ryggmargskader, hjernekreft og MS og andre nevrologiske sykdommer

IKART 3

Billedtekst: IKART-teamet er tverrfaglig. Fra venstre fysioterapeut Ingvill Sveen, ergoterapeut Ingvill Kolnes Blomgren, fysioterapeut Aila Kari og psykolog Nina Hetland.

Kanskje du også liker

Rabatt på Garmin-produkter
Rabatt på Garmin-produkter
13 april, 2023

Ny medlemsfordel for trening og fritid: Garmin GPS-navigasjonsprodukter og smartteknologi: Medlemmer av Norsk Fysioterap...

Abstrakter til Fysioterapikongressen
Abstrakter til Fysioterapikongressen
4 april, 2024

Del ditt faglige arbeid – send inn abstrakt til Fysioterapikongressen Ønsker du å dele ditt faglige utviklingsarbeid med...