Aktuelt - Norsk Fysioterapeutforbund.

SV-politiker utfordret forbundsleder Stig Fløisand i Norsk Fysioterapeutforbund

Skrevet av Norsk Fysioterapeutforbund | 21.feb.2025 13:38:07

 

 

SV-politiker utfordret forbundsleder Stig Fløisand 

Kan Frisklivssentraler legges under NAV?


Stortingspolitiker Marian Hussein (SV) stilte spørsmålet til forbundsleder Stig Fløisand, etter at han ba om at Frisklivssentraler blir en lovpålagt tjeneste i kommunene. 

Hussein – som sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget – hadde invitert fagforeningene for en rekke helseprofesjoner til innspillmøte om bemanningsutfordringer i helsevesenet. Under møtet, hvor hvert forbund fikk fem minutters innledning, sa Fløisand blant annet følgende: 

- Som tidligere regionleder i region Vest har jeg nærmest løpt fra kommune til kommune i håp om å redde Frisklivssentraler som foreslås nedlagt. Frisklivssentraler er en undervurdert tjeneste som virker. Det bør derfor ikke være en salderingspost, men en tjeneste innbyggerne kan stole på at de har, sa Fløisand. 

Hussein er enig i at Frisklivssentraler er bra. Samtidig ønsket hun innspill til hvordan tilbudet kan opprettholdes og styrkes, uten at det blir en lovpålagt tjeneste for kommunene. 

I den forbindelse spurte hun Fløisand om NAV kan eie tjenesten? 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Billedtekst: Fra venstre Stig Fløisand, Marian Hussein og seniorrdågiver Kari Bente Sørlie.

- Jeg har ingen sterke formeninger om hvordan Frisklivssentralen bør organiseres. Uavhengig av organisering bør tilbudet være tilgjengelig for alle, sa Fløisand. 

Han tok også opp forebygging og rehabilitering, rekruttering og oppgavedeling samt arbeidsmiljø til autorisert helsepersonell. 

- Vi må dreie helsetjenestene i retning mer forebygging. Mer forebygging betyr mindre reparasjon, og mer rehabilitering betyr mindre pleie. Vi må satse på helsepersonell med kjernekompetanse innen helsefremmende og forebyggende arbeid. For eksempel mener vi at hverdagsrehabilitering og forebyggende hjemmebesøk av fysioterapeut kan bidra til at eldre kan bo trygt hjemme så lenge som mulig, sa Fløisand. 

Offentlig spesialistgodkjenning 

Han argumenterte også for offentlig spesialistgodkjenning av Norsk Fysioterapeutforbunds spesialister. 

- Det er viktig at pasienter møter helsepersonell med riktig og god kompetanse. Våre spesialister – samt spesialister fra de andre helseprofesjonene – sikrer pasientene dette, sa Fløisand. 

Rehabilitering 

Han fremhevet også at rehabiliteringsinnsatsen må styrkes for å sikre at befolkningen får de tjenestene de trenger etter sykdom og skader. 

- Ved å inkludere fysioterapeuter i større grad i avklaringsarbeidet, både i forbindelse med sykefravær og uførhetsvurdering, vil det være mulig å sørge for at flere kan klare seg uten helsetjenester, eller med helsetjenester i mindre grad enn i dag, sa Fløisand. 

For å rekruttere og beholde helsepersonell foreslo han blant annet å satse på kompetanse og ba samtidig om offentlig spesialistgodkjenning av spesialistene i Norsk Fysioterapeutforbund. 

Han viste også til at det nå er vanskelig å få turnusplasser til alle fysioterapistudentene etter endt bachelorgrad, og at utfordringene vil bli større når de første studentene uteksamineres fra den nye utdanningen på Elverum.

- Samtidig er det viktig å styrke det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet. Bedre arbeidsforhold og mer fleksible arbeidstidsordninger vil gjøre yrkene mer attraktive, sa Fløisand. 

Han ba blant annet om at vi må oppjustere lovverket som regulerer det organisatoriske og psykososiale arbeidsmiljøet, slik at det kommer på linje med reguleringen av det fysiske arbeidsmiljøet.