Billedtekst: Foran: Ingeborg H. Brækken og Kamzy Gunaratnam. Bak fra venstre: Gerty Lund, Signe Nilssen Stafne og Even A. Røed.
Stortingsrepresentantene Kamzy Gunaratnam og Even A. Røed noterte flittig da de fikk innføring om kvinnehelse fra Norsk Fysioterapeutforbund.
Bekkenledds- og bekkenbunnssmerter, inkontinens, fremfall/underlivsprolaps, mentale utfordringer, fysiske endringer etter vaginal fødsel og keisersnitt – temaene var mange da Ingeborg H. Brækken og Signe Nilssen Stafne informerte Kamzy Gunaratnam og Even Røed i dag, mandag 13. november.
Gunaratnam og Røed sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget og representerer Arbeiderpartiet.
- Vi er her for å lytte og lære. Vi vil høre både om helsetjenester som fungerer samt om hvor det er behov for forbedringer. Selv om vi ikke kan gi noen løfter over bordet, er vi enige om å prioritere helsetjenester for kvinner. Som politikere er vi avhengig av å høre hvor skoen trykker, sa Gunaratnam.
Hun fikk blant annet høre om hvilke helseutfordringer kvinner har generelt, og spesielt som nybakte mødre. I tillegg fikk hun forslag til løsninger.
- En stor andel kvinner generelt, og nybakte mødre spesielt, synes det er vanskelig å orienterer seg i helsevesenet. Der erfarer store kroppslige endringer etter fødsel og et helsevesen som har lite fokus på mors helse. Ofte vet kvinnene for lite om hvilke tilbud helsetjenesten har. Også fastleger mangler kompetanse blant annet på hva vi som fysioterapeuter kan hjelpe med, sa Ingeborg H. Brækken.
Både hun og Signe Nilssen Stafne er medlemmer i Norsk Fysioterapeutforbunds faggruppe for kvinnehelse.
Brækken og Stafne henviste blant annet til at kvinner i for stor grad havner hos kommersielle aktører både med og uten kompetanse.
- Tilbudet til nybakte mødre er omfattende og kostbart. Flere ulike aktører, som ikke er autorisert helsepersonell, tilbyr rådyre tjenester som ikke er forskningsbasert. Vi har også helprivate kvinnehelsefysioterapeuter som tilbyr gode og kvalifiserte tjenester, sa Stafne.
Begge etterlyste blant annet én time fysioterapi for alle nybakte mødre, og viste til at England, Tyskland og Frankrike har gode tilbud.
- Èn time fysioterapi til alle nybakte mødre kan vi dessverre ikke love over bordet. Men vi kan love at vi vil jobbe for en sterk offentlig helsetjeneste for kvinner, sa Gunaratnam.
Brækken og Stafne er fornøyde etter møtet.
- Vi fikk forklart omfanget ved ulike lidelser for kvinner, og at det er vanskelig for kvinner å navigere i dagens ulike helsetjenester og kommersielle tilbud. Vi vet at veien til for eksempel én time fysioterapi for alle nybakte mødre er lang. Selv om et slikt møte ikke fører til at vi får det vi ønsker oss mest, får vi satt søkelys på temaer som har stor betydning for kvinner, sa de.
Møtet med stortingspolitikerne ble avtalt etter at Gunaratnam og Brækken møttes for å snakke om vaginisme på NRK Helgemorgen søndag 28. oktober.
Kvinnehelse har i år blitt satt på det politiske kartet gjennom utredningen «Den store forskjellen». Utvalget som leverte rapporten, foreslo å sette av én milliard kroner til kvinnehelse. I tillegg kom utvalget med 75 konkrete tiltak.