Stortingsrepresentant Kamzy Gunaratnam (Ap) brukte pennen flittig, da hun møtte kvinnehelsefysioterapeuter i Trondheim. – Jeg tar med meg mye videre, sier Gunaratnam.
Rundt et bord på kjøkkenet hos avtalefysioterapeut Clara Karoliussen ved Trondheim Fysikalske går informasjonen hurtig over bordet.
Leder Sandra Bjordal Gluppe i faggruppen for kvinnehelse forteller om nybakte mødres utfordringer med å lete i jungelen etter hjelp for blant annet rectus diastase (delte magemuskler).
Hun forteller også om behandlerlistene som faggruppen utarbeider, og som bør være bedre tilgjengelig blant annet for fastleger.
- Det skorter ikke på kunnskap til å hjelpe kvinnene, men kvinnene finner oss ikke og ender derfor for ofte opp med å betale dyrt privat, sier Gluppe.
Artikkelen fortsetter under bildet
Signe Nilssen Stafne – som også er i Norsk Fysioterapeutforbunds faggruppe for kvinnehelse – forteller om utfordringer kvinner har gjennom hele livsløpet og at kvinnesykdommer og plager ofte blir ansett som så normale at kvinnene nærmest må forvente å ha en del plager. Plager som i stor grad reduserer livskvalitet og som de burde slippe, da det er mulig å gjøre noe med de fleste av disse plagene.
- Barselomsorgen i Norge er ikke god nok. Barnet blir godt ivaretatt, men mor blir det ikke. England, Frankrike og Tyskland har barselomsorg satt i system. I Trondheim har vi en halv avtalehjemmel som er øremerket kvinnehelse, sier Stafne.
Den hjemmelen har Clara Karoliussen. Hun er spesialist i kvinnehelse og løper til og fra mellom pasienter.
- Jeg har til dels lange ventelister. Akkurat nå er det tre måneders ventetid hos meg, forteller Karoliussen.
Hun behandler blant annet kvinner som med helseutfordringer etter fødsler. Kvinner med endometriose og kvinner med underlivsprolaps. Alle plager som er vanlig og hemmende for et stort antall kvinner.
Bibba Benum i seniorforum løfter utfordringer for kvinner som pårørende.
- Jeg har selv vært pårørende og vet at det er krevende. For hvem – i det offentlige – spør hvordan pårørende har det? Jeg fikk aldri det spørsmålet. Men jeg er sikker på at mange pårørende ville hatt enklere hverdager, hvis de hadde fått noen råd om blant annet løfteteknikker av en fysioterapeut, sier Benum.
Gunaratnam sitter på enden og noterer. Hun stiller oppfølgingsspørsmål og oppsummerer.
- Jeg vil først og fremst takke for at dere tar dere tid til å gi meg innsikt. Så kan jeg love dere at jeg raskt vil snakke med Helse- og omsorgsdepartementet om hvordan vi kan gi kvinner bedre og tryggere informasjon. Dere kan også være helt sikre på at kvinnehelse skal få større plass i fremtiden. Det skal prioriteres, sier hun.
Billedtekst: Foran: Kamzy Gunaratnam og Sandra Bjordal Gluppe. Bak fra venstre: Signe Nilssen Stafne, Jan frode Rønning (regionleder), Bibba Benum, Hege Nervik Almli og Clara Karoliussen.