Aktuelt - Norsk Fysioterapeutforbund.

Statsbudsjettet 2025: – Løser ikke utfordringene i helsesektoren

Skrevet av Norsk Fysioterapeutforbund | 07.okt.2024 15:07:33


Statsbudsjettet 2025: – Løser ikke utfordringene i helsesektoren

Helse er ett av hovedsatsingsområdene i regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år, sier regjeringen. Men er innsatsen av en slik størrelsesorden at den vil løse utfordringene i sykehusene eller i den kommunale helse- og omsorgssektoren? 

– Nei, det er den dessverre ikke, sier forbundsleder Gerty Lund i Norsk Fysioterapeutforbund.

Kommuneøkonomien – det varsles kutt i tjenestene 
Kommuneøkonomien er underfinansiert, det betyr at nye kutt i helsetjenester er på trappene. Dette er en lenge varslet krise, men regjeringens budsjett ser ikke ut til å ta dette alvorlig nok.

– Budsjettforslaget er langt unna det som er nødvendig for at kommunene skal kunne levere gode kommunale tjenester til innbyggerne, sier Unio-leder Ragnhild Lied.

5,5 milliarder til sykehus 
Regjeringen foreslår å øke sykehusenes driftsbudsjett med 5,5 milliarder. Også helseforetakene har underskudd i sine budsjetter, som betyr kutt også i denne sektoren.

– Bevilgningene som foreslås er dessverre langt fra nok til å snu utviklingen, sier forbundsleder Gerty Lund.

Habilitering og rehabilitering 
Habilitering og rehabilitering får en økning på 4,4 prosent. Det er lavere enn årslønnsveksten, som var på 5,2 prosent i offentlig sektor. Det vil gi økonomiske utfordringer for disse tjenestene.

– Som følge av Riksrevisjonens krasse kritikk av rehabiliteringsfeltet i Norge hadde jeg håpet at vi skulle se konkrete tiltak for å bedre rehabiliteringstilbudet til befolkningen. I proposisjonen gjøres det riktignok rede for ulike tiltak, blant annet innhente mer kunnskap, bedre kodeverk, standardiserte funksjonsmålinger og utvikling av et rehabiliteringsregister. Dette er arbeid som er igangsatt, og jeg mener det er viktig at vi følger med på og inviterer oss selv inn i dette arbeidet. Fysioterapeutene står for en særdeles stor andel av rehabiliteringsarbeidet både i spesialisthelsetjenesten og i kommunehelsetjenesten. Jeg mener i tillegg at avtalefysioterapeutene blir glemt som en viktig gruppe, de står for mye av rehabiliteringen av pasienter i kommunene, sier Gerty Lund.

Fysioterapitiltak lar vente på seg 
I Nasjonal helse- og samhandlingsplan varslet regjeringen at regjeringen skulle vurdere offentlig spesialistgodkjenning for utvalgte grupper fysioterapeuter, og at regjeringen skulle starte et arbeid med sikte på å utarbeide retningslinjer for en ny masterutdanning i allmennfysioterapi som skulle inkluderes i RETHOS.

– Det er svært skuffende at dette ikke er fulgt opp i statsbudsjettet, sier Norsk Fysioterapeutforbunds forbundsleder.

13 millioner til kvinnehelse 
Torsdag 3. oktober lanserte helseminister Vestre regjeringens kvinnehelsestrategi. I statsbudsjettet følges denne opp med 13 millioner kroner. Disse går til:

  • Flerkulturell støtte til Doula: 2,4 millioner kroner, som innebærer 4,4 millioner kroner i 2025
  • Helseinformasjon og helsekompetanse: 7 millioner
  • Ammehjelpen: 600 000 kroner
  • Nasjonalt senter for kvinnehelseforskning (OUS): 3 millioner kroner

I tillegg kommer videreførte budsjettsatsinger på kvinnehelseforskning under Norges forskningsråd på 20 millioner kroner, og 15,4 millioner kroner til Nasjonalt senter for kvinnehelseforskning.

Regjeringen vil innenfor rammen av kvinnehelsestrategien videreføre allerede igangsatt arbeid med å gi et bedre tilbud til blant annet jenter og kvinner som har endometriose og adenomyose, lipødem og og muskel- og skjelettlidelser.

Regjeringen foreslår fra 2025 at kjønnsperspektivet inngår som en del av statistikken for nasjonal helseforskning. Det foreslås også at Forskningsrådet skal vurdere om flere områder som muskel- og skjelettplager også bør inngå.

– Alt dette er bra, men i en satsing på kvinnehelse burde regjeringen i tillegg bevilget midler til minimum én time fysioterapi til barselkvinner som en oppfølging etter fødsel, sier Gerty Lund.

Innsatsstyrt finansiering 
Andelen for innsatsstyrt finansiering reduseres fra 40 til 30 prosent fra 2025. Endringen skal bidra til økt oppmerksomhet om fag og kvalitet, og gir helseforetakene bedre rom for å satse på gode pasientforløp og bedre samhandling med den kommunale helse- og omsorgstjenesten.

Flere tall fra Helse- og omsorgsdepartementets budsjettproposisjon

  • Stavanger Universitetssykehus: 1,4 milliarder i lån til nytt bygg som skal huse somatisk poliklinikk og dagbehandling for medisinske fag
  • Rus og psykiatri i Bergen: 611 millioner kroner i lån til 92 rom innen psykiatri og rus
  • Akuttbygg i Kristiansand: 1,623 milliarder i lån til nytt bygg for akuttpasienter på Sørlandet
  • Mer til psykisk helse: 
       - 150 millioner: Kommunenes rammetilskudd for å styrke lavterskeltjenester. – Altså ikke nok til en stilling i hver kommune engang, sier Gerty Lund. 
       - 45 millioner kroner: Vurderingssamtale i tidlig avklaringsteam for henviste til psykisk helsevern 
       - 37 millioner kroner: Egenandelsfritak for pasienter i psykisk helsevern til og med 25 år 
       - 25 millioner kroner: ABC-kampanjen for psykisk helse 
       - 7 millioner kroner: Gratis langtidsvirkende prevensjon til kvinner i TSB 
       - 100 millioner kroner: Sikkerhetspsykiatriske tiltak som sikkerhetshjem 
       - 36 millioner kroner: Etablering av ambulante sikkerhetsteam 
  • Helseteknologi og helsenæring: 26 millioner
  • Universitetet i Tromsø: 12,5 millioner til ny runde av Tromsøundersøkelsen (folkehelse)
  • Bevilgningen til fallforebyggende arbeid videreføres med 1 million
  • 4 millioner kroner i økt bevilgning til oppstart av arbeidet med utlevering av data fra helsestasjons- og skolehelsetjenesten i Kommunalt pasient- og brukerregister (KPR).
  • Det foreslås 463,6 millioner kroner til tilskuddsordningen Styrking og utvikling av helsestasjons- og skolehelsetjenesten i 2025
  • Friskliv, lærings- og mestringstilbud – det bevilges 22,5 millioner kroner
  • Egenandelstaket foreslås økt med 113 kroner til 3278 kroner

Relaterte lenker
Unios kommentar om kommuneøkonomien
Helse- og omsorgsdepartementets budsjettproposisjon

Illustrasjonsfoto, topp: fra finansminister Trygve Slagsvold Vedums fremleggelse i 2023 av statsbudsjettet for 2024. Foto fra Finansdepartementets Flickr-album.

Bildet under: skjermdump fra regjeringen.no; finansministerens fremleggelse av 2025-budsjettet.