Klar melding fra Helsepersonellkommisjonen

- Nå er tiden kommet for å handle!

Skjermbilde 2023-02-02 kl. 14.52.59

Billedtekst: Skjermdump fra regjeringen.no

– Det er godt å se at Helsepersonellkommisjonen har tatt inn over seg at forebygging og folkehelsearbeid er viktig. Det sier forbundsleder Gerty Lund etter at kommisjonen la frem sin innstilling.

 

Det var Helsekommisjonenes leder - Gunnar Bovim - som i dag, torsdag 2. februar, la fram  innstillingen «Tid for å handle. Personellet i en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste».  

 

Norsk Fysioterapeutforbundsendte i fjor inn et omfattende innspill til Helsepersonellkommisjonen. NFFs hovedbudskap var at det må satses mer på helsefremmende og forebyggende arbeid, og at gode rehabiliteringstjenester vil bidra til mindre behov for omsorgstjenester.  

 

Tiltak på 7 områder

Kommisjonen foreslår tiltak på sju ulike områder. Disse er bærekraft, organisering, arbeidsforhold og arbeidstid, oppgavedeling, utdanning og kompetanse, prioriteringer og digitalisering og teknologi. 

 

Kommisjonen har tatt mål av seg til «å si det som må sies – og det er at det blir færre ansatte per pasient framover». Med dette noe dystre – eller realistiske – bakteppet, oppfordret utvalgsleder Bovim alle til å snakke med innestemme rundt disse spørsmålene.

 

Da han ble spurt om hva han aller mest ønsket seg, svarte han  at det må bli slutt på overbudsretorikken og at det må tas begrensende valg – ikke alt som kan gjøres, skal gjøres.  

«Hva gir gode liv?», spurte Gunnar Bovim.

 

Han trakk fram at det er behov for mange nye sysselsatte i bransjer som kan bidra til at vi når bærekraftmålene – at vi klarer å gjennomføre «Det grønne skiftet». Alle kan ikke sysselsettes i helse- og omsorgstjenestene.  

Innsatsen må settes inn for at barn og unge skal ha og få gode liv. 

 

Organisering 

Samhandlingsreformen skulle løse noen av utfordringene med at helsetjenesten i hovedsak er delt i to forvaltningsnivåer, kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. Utfordringene er dessverre ikke løst.  

 

Det var derfor knyttet spenning til hvorvidt kommisjonen ville foreslå store endringer på dette området. Et flertall av kommisjonens medlemmer foreslår at det nedsettes et utvalg som får i oppgave å utrede om en mer helhetlig organisering enn i dag, eventuelt samlet på ett felles forvaltningsnivå, kan bidra til å redusere forbruket av helsepersonell.

 

Oppgavedeling 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gerty Lund foto Bo 3

Billedtekst: Forbundsleder Gerty Lund. Foto Bo Mathisen/Norsk Fysioterapeutforbund.

 

Oppgavedeling er et ett av de tema Norsk Fysioterapeutforbund har spilte inn til kommisjonen. Vi viste til flere eksempler på vellykket oppgavedeling der fysioterapeuter har overtatt oppgaver fra leger. Dette er eksempler som er tatt inn i rapporten, og som kommisjonen mener bør spres/bli skalert. 

Kommisjonen skriver:  

 

"Oppgavedeling starter med folkehelsearbeid, forebygging, tidlig innsats, helsefremmende arbeid og styrking av befolkningens helsekompetanse”. 

 

 – Det er godt å se at kommisjonen også har tatt inn over seg at forebygging og folkehelsearbeid er viktig, sier forbundsleder Gerty Lund i Norsk Fysioterapeutforbund. Kommisjonen trekker fram at fysioterapeuter i større grad enn i dag kan benyttes bedre i det forebyggende helsearbeidet.  

– At de også trekker fram fysisk aktivitet i skolen, som vi spilte inn, er gledelig, fortsetter Lund. 

Kommisjonen anbefaler også såkalte kombinerte stillinger, som blant annet kan innebære at helsepersonell både har oppgaver i kommunehelsetjenesten og i spesialisthelsetjenesten. 

 

Arbeidsforhold og arbeidstid 

Partssamarbeidet er viktig i forhold til arbeidsforhold og arbeidstid, noe kommisjonen også understreker. Videre må det bli mer attraktivt å søke seg til yrker i helsetjenesten, heltid bør være normen og det å stå lenger i jobben enn i dag er ønskelig. 

 

- For å få til det må det være gode arbeidstidsordninger, fordeling av arbeidsbelastninger og godt arbeidsmiljø. Lønn er selvsagt også en viktig faktor, men var ikke innenfor kommisjonens mandat, påpeker Gerty Lund.

Kommisjonen tar også til orde for at det må være mulig å gjøre karriere i yrket, ikke utenfor. I dag ser vi for eksempel at helsefagarbeidere som ønsker karriereutvikling søker seg til sykepleie. 

 

Helsepersonell har høyt sykefravær og i innspillene fra Norsk Fysioterapeutforbund har vi pekt på dette. Vi har også påpekt at fysioterapeuter kan bidra både i helseinstitusjonenes forebyggende arbeidsmiljøarbeid og at vi bidrar til at helsepersonell mestrer muskel- og skjelettsykdommer og sammensatte lidelser, som er de viktigste årsakene til fraværet. 

 

- Utdanning og kompetanseutvikling 

- Generalistkompetanse blir stadig viktigere, sa Bovim. «Der det på sykehus tidligere var én lege som tok imot en pasient, må det nå kanskje tre leger til på grunn av (pasientenes sammensatte problemer) og helsepersonellets spesialisering». 

 

Kommisjonen løfter særlig frem helsearbeiderfaget. Faget må styrkes og det er behov for flere læreplasser. Utvalget er også enstemmige i at Norge ikke bør løse bemanningsutfordringene ved å hente helsepersonell fra utlandet.  

 

-Vi bør bestrebe oss på å utdanne det helsepersonellet vi har behov for, sa Bovim. 

 

Rapporten tar også for seg spørsmål rundt styring, finansiering og dimensjonering av utdanningen ved universiteter og høyskoler. Praksisundervisning og bruk av simulering er eksempler på andre tema som blir behandlet i rapporten. Desentralisert og tilgjengelig utdanning er et viktig virkemiddel for å sørge for at det er nok helsepersonell i distriktene. 

 

Offentlig spesialistgodkjenning blir også berørt, men kommisjonen tar ikke stilling til offentlig spesialistgodkjenning for andre grupper enn de som i dag har det. Riktignok skriver utvalget at: «Der det er aktuelt bør det imidlertid vektlegges at spesialistløpene bidrar til å ivareta det helhetlige behovet for læringsmål og sluttkompetanse i ulike kunnskapsbaserte behandlings- og arbeidsmetoder. Spesialistutdanninger må også bidra til å understøtte behovet for å ivareta kompetansebehov i de ulike tjenestenivåene».

 

Prioritering og reduksjon av overbehandling 

Rapporten argumenterer for at en fortsatt økt personellvekst i helse- og omsorgstjenestene ikke er bærekraftig av hensyn til behov knyttet til øvrige samfunnsoppgaver. Selv om både den finansielle ressursbruken og bruk av helse- og omsorgspersonell henger nært sammen, trekker Helsepersonellkommisjonen særlig frem behovet for prioritering med det økende personellbehovet i tjenestene.

 

Helsepersonell er en knapphetsressurs. Personellet må arbeide slik at de tjenestene som produseres i størst grad bidrar til en likeverdig fordeling av tjenester til hele befolkningen.

 

Det ble også lagt vekt på at det ikke er det enkelte helsepersonellet som må foreta slike prioriteringer, prioriteringene må tas på høyere nivå. 

 

Digitalisering og teknologisk utvikling 
«Automatiser alt vi kan – særlig der den menneskelige kontakt ikke gir tilleggsverdi», sa Bovim.

Kommisjonen etterlyser mer digital kompetanse inn i tjenesten og foreslår også et forskningsprogram som kan bidra til dette.  

– Koronanedstengningen viste oss at det også innenfor vårt fag er rom for – og behov for – mer digital kompetanse og gode teknologiske verktøy, sier Lund.  

Høring 

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) inviterte alle til å komme med innspill til utvalgets rapport og sender rapporten ut på høring i dag.  

– Det er en omfattende og for oss viktig rapport som akkurat har blitt offentliggjort, og vi vil bruke tid framover til å gå gjennom analysene og forslagene. Norsk Fysioterapeutforbund vil selvsagt sende inn et fyldig høringssvar, sier Lund.  

Faktaboks: 

  • Helsepersonellkommisjonen ble etablert av Kongen i statsråd den 17. desember 2021. Kommisjonen har bestått av 16 medlemmer og blitt ledet av Gunnar Bovim
  • Formålet med kommisjonen var å etablere et kunnskapsgrunnlag og foreslå treffsikre tiltak i årene framover for å utdanne, rekruttere, og beholde kvalifisert personell i helse- og omsorgstjeneste i hele landet for å møte utfordringene i helse- og omsorgstjenestene på kort og lang sikt. 

 

Aktuelle lenker: 

NOU 2023:4. Tid for handling. Personellet i en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste 

Helsepersonellkommisjonens nettside 

Oppnevnelsen, Regjeringen 

NFFs innspill til Helsekommisjonen 

 

Du kan høre hele fremleggingen her

 

 

Kanskje du også liker