Aktuelt - Norsk Fysioterapeutforbund.

Nye faglige retningslinjer for utredning og behandling av dysfunksjon i bekkenbunn 

Skrevet av Norsk Fysioterapeutforbund | 07.jul.2025 06:07:26

 

 

Nye faglige retningslinjer for utredning og behandling av dysfunksjon i bekkenbunn 

De åtte nye retningslinjene dekker urininkontinens og underlivsprolaps, smerter i underlivet og anorektal dysfunksjon. Ingeborg H. Brækken (til venstre) og Kari Bø. foto: Privat.

Ingeborg H. Brækken, Kari Bø og faggruppen for kvinnehelse i Norsk Fysioterapeutforbund har oppdatert og utarbeidet åtte retningslinjer for fysioterapibehandling av dysfunksjon i bekkenbunn. 

- Retningslinjene er oppdatert for å møte fagets og samfunnets utvikling siden vi sist reviderte retningslinjene i 1997. De hjelper oss fysioterapeuter til å gjøre det vi skal, men ikke mer enn det vi skal, sier Ingeborg H. Brækken. 

For ett og et halvt år siden startet hun og Kari Bø det omfattende arbeidet med å revidere retningslinjene. I 2025 fikk Brækken midler fra Fysiofondet for å intensivere og sluttføre arbeidet. 

De åtte retningslinjene dekker hovedområdene urininkontinens og underlivsprolaps, smerter i underlivet og anorektal dysfunksjon (avføringsinkontinens, luftplager og halebeinssmerter). 

Last ned retningslinjene 

Derfor ble retningslinjene revidert 

Retningslinjene ble revidert fordi de “gamle” ikke var gjennomgått siden 1997. Siden det har både faget kvinnehelsefysioterapi og samfunnet gjennomgått store endringer. 

- I løpet av disse årene har det blitt gjort omfattende forskning som viser effekten av fysioterapibehandling for ulike typer bekkenbunnsplager. Utviklingen gir pasientene etterlengtet behandling for ulike plager som ofte er forbundet med intimitet og skap. Dette er behandling for en pasientgruppe som har fått lite fokus i helsevesenet, sier Brækken. 

Hun peker også på samfunnsutviklingen som en av hovedårsakene til gjennomgangen av retningslinjene. 

- Samfunnets krav til dokumentasjon, journalføring og gode retningslinjer krever oppdateringene vi nå har gjort. Vår behandling er intim, og det er derfor viktig at vi har retningslinjer å støtte oss på, sier Brækken. 

Omfattende prosess 

Prosessen for å få på plass de nye retningslinjene har vært omfattende. Etter at Bø og Brækken var ferdig med det første utkastet, ble det sendt på høring til faggruppens styremedlemmer.  

I tillegg ble det sendt til de som leder kursrekken innen kvinnehelsefysioterapi i Norsk Fysioterapeutforbund. 

Også sekretariatet i forbundet, Rådet for fysioterapi-etikk, Norsk gynekologisk forening og Norsk urologisk forening ble spurt om å gi tilbakemeldinger. 

- Vi ville forsikre oss om at retningslinjene er i tråd med det andre profesjoner og ikke minst våre egne fagfolk mener, sier Brækken. 

Retningslinjene samsvarer godt med kursrekken som faggruppen har utviklet. En kursrekke som gir mulighet til å stå på behandlingslister for kvinnehelsefysioterapi. 

- Dette er lister som oppdateres når vi har nye kandidater. De finnes på portalen Finn fysioterapeut og gjøres tilgjengelig for blant annet gynekologer og fastleger. De er til stor hjelp både for andre helseprofesjoner og for pasientene, sier Brækken. 

Dette er retningslinjene 

Kort om revideringen 

  • Revisjonen er utarbeidet av fysioterapeut, Professor, Dr. scient Kari Bø, Institutt for idrettsmedisinske fag, Norges idrettshøgskole og Kvinneklinikken, Akershus universitetssykehus og fysioterapeut Dr. scient Ingeborg Hoff Brækken, Norsk Fysioterapeutforbund (NFF), faggruppen for kvinnehelse. Kompetanseklinikken for bekkenbunn, Kolbotn Fysikalske Institutt. Bekkensenteret, Akershus universitetssykehus
  • Faglige retningslinjer skal beskrive hva god faglig praksis er og baseres på kunnskap fra forskning, klinisk erfaring og pasienterfaringer
  • Retningslinjene er ment å bidra til kontinuerlig forbedring av fysioterapivirksomhet innen utredning og behandling av dysfunksjoner i bekkenbunnen
  • Retningslinjene beskriver hva Faggruppen for kvinnehelse i Norsk Fysioterapeutforbund mener er god faglig praksis
  • Utviklingen av retningslinjene bygger på Helsepersonellovens bestemmelser og annen relevant lovgivning, samt forbundets yrkesetiske retningslinjer
  • Selv om retningslinjene ikke er rettslig bindende, bør fysioterapeuter begrunne avvik fra anbefalingene i en retningslinje
  • Anbefalingene er utformet på gruppenivå og vil være riktig for de aller fleste, men man skal alltid utøve skjønn i forhold til den enkelte pasient og ulike kontekster.