Norsk Fysioterapeutforbunds krav til årets takstforhandlinger
Billedtekst: Takstdelegasjonen til Norsk Fysioterapeutforbund. Fra venstre: Lene Hubak Fleischer (styremedlem i Næringspolitisk råd), Lars Håvard Høgvoll (sekretariatet), Anne Kristine Jarbo (sekretariatet), Stig Fløisand (forbundsleder og delegasjonsleder), Lisette Engh (nestleder i Næringspolitisk råd) og Patrick Jensen (leder i Næringspolitisk råd).
Norsk Fysioterapeutforbund krever blant annet at tidstakstene øker med likt kronepåslag under årets takstforhandlinger. Det gir mulighet til å prioritere andre takster i tillegg og det er summen av alle takstene som benyttes som utgjør honoraret for avtalefysioterapeuter.
I dag – tirsdag 14. mai – startet takstforhandlingene ved at Norsk Fysioterapeutforbund, Norsk Manuellterapeutforening og Privatpraktiserende Fysioterapeuters Forbund presenterte sine krav for Helse- og omsorgsdepartementet.
Forhandlingene skal etter planen være fullført 27. mai. Resultatet publiseres i ny stønadsforskrift før 1. juli.
Øvrige krav
I tillegg til å kreve kronepåslag på tidstakstene har Norsk Fysioterapeutforbund følgende andre krav:
Gruppebehandling
Norsk Fysioterapeutforbund krever at gruppebehandlinger prioriteres. Dette blant annet fordi sentrale politikere krever at ventetiden i helsetjenesten må reduseres.
Ved å tilby gruppebehandling klarer vi å behandle flere pasienter. Gjennom tilpassede gruppebehandlinger får pasientene også tilleggseffekter som gruppetilhørighet, sosialt samspill og trygghet fordi de møter andre pasienter med lignende utfordringer som de har selv. Dette er takster som kan benyttes av alle fysioterapeuter og manuellterapeuter.
Samhandling
Norsk Fysioterapeutforbund vil prioritere samhandlingstakstene. Samhandling er hensiktsmessig for å få effektive pasientforløp. Bruk av samhandlingstakster øker pasientsikkerheten, og er et viktig nasjonalt satsningsområde i pasientbehandling.
Kompetansetillegg på samhandling og gruppetakster
Norsk Fysioterapeutforbund krever kompetansetillegg for manuellterapeuter og fysioterapeuter med klinisk masterutdanning (fysioterapeuter med rettigheter til å heve A8, A9 og A2k-takster).
I 2016 ble det innført en endring i stønadsforskriften, hvor det fremheves at det er fysioterapeutenes og manuellterapeutenes kompetanse som honoreres.
EPJ-krav
Norsk Fysioterapeutforbund krever at EPJ-løftet (elektronisk pasientjournal) videreføres.
Krav utenfor rammen
Norsk Fysioterapeutforbund har i tillegg krav utenfor rammen. Disse er som følger:
Lik honorering for masterutdanninger
Norsk Fysioterapeutforbund krever at fysioterapeuter med klinisk master i fysioterapi honoreres likt. Forbundet krever også at staten finner midler til dette utenfor den fremforhandlede rammen i årets oppgjør.
Etter at Helsedirektoratet overtok forvaltningen av takst A2k, har stønadsforskriften i dag to ulike kompetansenivå; bachelorutdanning og masterutdanning. Det formelle kravet til å kunne utløse takstene A2k, A8 og A9 er fra 1. januar i år en to-årig klinisk mastergrad.
Manglende inntektsutvikling
Norsk Fysioterapeutforbund krever at det kompenseres for dårligere inntektsutvikling for avtalefysioterapeuter.
Inntektsutviklingen for avtalefysioterapeuter har over flere år vært dårligere enn for flere andre grupper det er naturlig å sammenligne oss med.
Dette kravet fremmes sammen med Norsk Manuellterapeutforening og Privatpraktiserende Fysioterapeuter Forbund.
Takstforhandlingene foregår 14. mai, 15. mai, 19. mai og 22. mai. 27.mai er satt som reserveforhandlingsdag.
I forhandlingsdelegasjonen til Norsk Fysioterapeutforbund er Stig Fløisand (forbundsleder og delegasjonsleder), Patrick Jensen (leder Næringspolitisk råd), Lisette Engh (nestleder i Næringspolitisk råd), Lene Hubak Fleischer (styremedlem i Næringspolitisk råd), Anne Kristine Jarbo (sekretariatet), Lars Håvard Høgvoll (sekretariatet) og Bente Øfjord ( sekretariatet).