Norsk Fysioterapeutforbund på Folkehelsekonferansen
Vi er med og mobiliserer for fremtiden
Billedtekst: Fra venstre Irene Kjønnerød, Per Olav Moberg Peersen og Helga Kristin Kaale.
Med faggruppene for arbeids- og folkehelse og manuellterapi i førersetet var Norsk Fysioterapeutforbund med å sette folkehelsearbeid på kartet under Folkehelsekonferansen i Tønsberg.
– Det er viktig at fysioterapeuter synliggjør at vi er med i folkehelsearbeid gjennom alle sektorene vi er representert i. Vi ønsker å være med å synliggjøre dette enda mer enn vi har gjort til nå.
Det sier Per Olav Moberg Peersen, Irene Kjønnerød og Helga Kristin Kaale. Peersen er leder i Norsk Fysioterapeutforbunds faggruppe for manuellterapi, og Kjønnerød og Kaale er med i forbundets faggruppe for arbeids- og folkehelse.
Torsdag og fredag 24. og 25. oktober deltok de på Folkehelsekonferansen i regi av Folkehelseforeningen. Konferansen er den største i sitt slag i Norge, og en viktig arena for alle som er opptatt av helse, trivsel og levekår.
På konferansen deltar representanter fra staten, fylkeskommuner, kommuner, forskningsmiljøer, politiske partier, forskningsmiljøer, frivillige organisasjoner og næringslivet.
Kaale og Kjønnerød holdt begge innlegg på konferansen. I tillegg betjente alle tre standen til Norsk Fysioterapeutforbund.
– Det er viktig at vi er på arenaer som denne. Både for å synliggjøre at vi har en sentral plass innen folkehelse, og for at vi har behov for å bli bedre kjent med miljøet. Å synliggjøre vår kompetanse på området er også særdeles viktig, sier de tre.
De presiserer at fysioterapeuter jobber med folkehelsearbeid gjennom forebygging, men også rehabilitering.
– Vi kan hevde at alle fysioterapeuter bidrar med bedre folkehelse ved at vi jobber helseforebyggende. Sykehusfysioterapeuter, fysioterapeuter ansatt i kommunene, avtalefysioterapeuter og helprivate – vi er alle dyktige til å få folk og pasienter i aktivitet, og gjennom det bidrar vi til økt folkehelse.
Peersen, Kaale og Kjønnerød mener fysioterapeuters bidrag til folkehelse strekker seg bredt.
– Fysioterapeuter har en unik posisjon i folkehelsearbeid gjennom vår forståelse for hvordan bevegelse og deltakelse i hverdagsaktiviteter påvirker folkehelsen generelt. Vi jobber individuelt og med grupper for å fremme det fysiske og sosiale miljøet rundt våre pasienter. Fysioterapeuter er nøkkelpersoner innen folkehelsearbeid gjennom at vi er til stede på helsestasjoner, skoler, frisklivssentraler, arbeidsplasser og i kommuner. Det gjør oss til høyaktuelle samarbeidspartnere, også for dem som vi tradisjonelt ikke har samarbeidet med, så som frivillige organisasjoner, universiteter og sosiale entreprenører, sier de tre.