Norsk Fysioterapeutforbund lanserer 15 kloke valg 

Faggruppeledere kloke valg Billedtekst: Fra venstre Lennart Bentsen, faggruppen for manuellterapi, Cathrine Schimmer Hoff, nestleder i faggruppen for onkologi og lymfologi, Bente Kristin Johansen, Legeforeningen og prosjektleder i Gjør Kloke valg, Gerty Lund, forbundsleder, Kjerstin Fet Videnes, leder for faggruppen psykomotorisk fysioterapi, Ingeborg H. Brækken, tidligere leder i faggruppen for kvinnehelse og Carolina Lybäck-Forsbacka, leder i faggruppen for Arbeids- og folkehelse.

Unngå å lære pasienter med ryggplager riktig løfteteknikk og motiver pasienter med psykiske utfordringer og muskel- og skjelettplager til å jobbe. 

Dette er noen av de i alt 15 anbefalingene Norsk Fysioterapeutforbund i dag - mandag 16. oktober -  lanserer i forbindelse med Gjør Kloke Valg-kampanjen. Kampanjen har som mål å redusere undersøkelser og behandlinger som pasienter ikke har nytte av og i verste fall kan skade. 

- Det er en formidabel innsats som ligger bak alle våre anbefalinger. Her har de enkelte faggruppene diskutert sine egne fagområder og sett på om det er noe de ikke bør gjøre og hva kunnskapen sier om dette. De har dykket i eget fagfelt for å finne gode anbefalinger, som vi fysioterapeuter vil ha stor nytte av i hverdagen, sier forbundsleder Gerty Lund. 

 Det er faggruppene for arbeids- og folkehelse, onkologi og lymfologi, kvinnehelse, barne- og ungdomsfysioterapi, psykomotorisk fysioterapi og manuellterapi som har utarbeidet anbefalingene.  

Arbeidet har pågått over lang tid, og resultatet ble markert med en feiring i Norsk Fysioterapeutforbunds lokaler i Oslo i dag, mandag 16. oktober. 

De i alt 15 anbefalingene er publisert på i klokevalg.org 

- Arbeidet har båret gode frukter. Samtidig er det viktig å si at våre anbefalinger er dynamiske. Det betyr at de kan endres, når eventuelt ny kunnskap tilsier det. Det kan også hende vi får flere etter hvert som ny kunnskap utvikles, også for flere fagområder enn i dag, sier Lund. 

Hun er stolt over organisasjonen. 

- Legeforeningen startet Kloke valg-kampanjen for fem år siden, og vi har vært med nesten siden starten. Det er jeg glad for, både på vegne av alle våre medlemmer og pasientene. Det er spesielt viktig i den tiden vi lever i nå, hvor helsetjenestene er under press. Da er det viktig at vi gjør kloke valg, sier Lund.

Les anbefalingene her 

Last ned anbefalingene her

Ingeborg H Brækken kloke valg

Billedtekst: Ingeborg H. BrækkenBente JOhansen legeforeningen

Billedtekst: Bente Kristin Johansen, Legeforeningen.

Kanskje du også liker

Har du hørt om barnehagepuls?
Har du hørt om barnehagepuls?
29 mars, 2023

Forbundsleder og regionleder møtte fysioterapeuter i Sarpsborg Har du hørt om barnehagepuls?

Det har blitt vanskeligere å rekruttere fysioterapeuter
Det har blitt vanskeligere å rekruttere fysioterapeuter
16 februar, 2024

Det har blitt vanskeligere å rekruttere fysioterapeuter Nær 70 prosent av kommunene hadde i 2023 utfordringer med å rekr...