Forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund, Gerty Lund, ba igjen om henvisningsrett for alle fysioterapeuter, da hun møtte statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) i helse- og omsorgsdepartementet.
I tillegg nevnte hun nok en gang forbundets krav om spesialistgodkjenning av fysioterapeuter.
- Hovedårsaken til at vi ber om henvisningsrett for alle fysioterapeuter er at det er tids- og kostnadsbesparende for pasientene, legene og samfunnet for øvrig, sier Lund.
Hun viser blant annet til at fysioterapeuter har et stort ansvar for diagnostisering av en rekke pasientgrupper, inklusiv differensialdiagnostikk. Ansvaret har blitt større, etter at det i 2018 ble innført direkte tilgang til fysioterapi i Norge.
Lund peker også på at fysioterapeuter ofte står i situasjoner hvor de mistenker at pasienten har større skader enn det de opprinnelig har kommet for. I tillegg er det tilfeller hvor fysioterapeuter mistenker bakenforliggende sykdommer. I disse tilfellene må fysioterapeuter henvise videre.
- I dag må de sende pasientene til fastlegen eller til en annen lege, avhengig av om pasienten har fastlege. Dette er tungvint og kostnadskrevende, og kan gjøres langt mer smidig hvis fysioterapeuter får henvisningsrett. Det vil heller ikke svekke fastlegenes ansvar for å ha helhetlig oversikt. Fysioterapeuter må fortsatt sende epikrise til legen, sier Lund.
Hun mener fysioterapeuter bør være første kontakt for pasienter med muskel- og skjelettlidelser, og at de bør kunne henvise videre når det er riktig.
- Erfaringer, blant annet fra England, viser at det ikke fører til flere henvisninger eller sykemeldinger, selv om fysioterapeuter får henvisningsrett. Snarere tvert i mot, sier Lund.
Hun påpeker også at manuellterapeuter fikk henvisningsrett i 2006, og at det derfor bør være en naturlig konsekvens at også andre fysioterapeuter får samme mulighet, nå som direkte tilgang til fysioterapi ikke lenger er forbeholdt manuellterapeutene.
Henvisningsrett kan også være et verktøy til å bidra til økt samhandling mellom behandlere i kommunehelsetjenesten, og mellom kommune- og spesialisthelsetjenesten.
- Vi må fjerne unødvendige hindringer for at pasientene skal få rett behandling til rett tid, sier Lund.
Norsk Fysioterapeutforbund har gjentatte ganger også bedt om offentlig godkjenning av spesialister i fysioterapi. I 2023 sendte forbundet en ny søknad om spesialistgodkjenning.
I mars i år varslet daværende helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol at regjeringen vil vurdere offentlig godkjenning av fysioterapeuter. Det kom frem i forbindelse med at hun la frem helse- og samhandlingsplanen.
Norsk Fysioterapeutforbund har i alt 14 spesialiteter.
Statssekretær Karl Kristian Bekeng var fornøyd med at Norsk Fysioterapeutforbund hadde tatt initiativ til møtet.
- Nå skal dere også være med på ventetidsløftet - et prosjekt jeg leder – og der vil vi gå enda grundigere til verks i forhold til de innspillene dere har, sa Bekeng.