Ga innspill til regjeringen om hvordan fremme god helse hos barn og foresatte

Ingunn mfl

Billedtekst: Ingunn Skogseth-Stevens (til venstre) sammen med Hanne Nissen Bjørnsen, Direktør i Nasjonale kompetansemiljøet for helsestasjon og skolehelsetjenesten og Ann Karin Swang, leder i helsesykepleieforeningen.

Norsk Fysioterapeutforbund er blant dem regjeringen ønsker innspill fra i arbeidet med å bedre helsen til barn og foresatte.

- Vi ønsker å fremme viktigheten av helsestasjonenes posisjon, samt hvor viktig det er at fysioterapi blir en skal-tjenesten i helsestasjonene. Dette for å gi et likeverdig tilbud til alle, sier leder i faggruppen for barne- og ungdomsfysioterapi Ingunn Skogseth-Stevens.

Forleden deltok hun i et møte med blant andre helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol og barne- og familieminister Kjersti Toppe i Trondheim. I tillegg deltok statssekretærer fra Kunnskapsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

- I denne sammenheng ønsker regjeringen å ha fokus på barnets 1 000 første dager. Dette fordi denne perioden har stor betydning for barnets senere helse og livssituasjon, sier Skogseth-Stevens.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kjersti Toppe og Ingunn skogseth-stevens

Billedtekst: Barne- og familieminister Kjersti Toppe og Ingunn Skogseth-Stevens.

Fremmer innspill

Faggruppen jobber nå med et innspill hvor de også forteller statsrådene om fysioterapeuter rolle i å fange opp og følge opp barn med spesielle behov, samt familiene deres.

I tillegg legger faggruppen vekt på fysioterapeutens rolle i god barselomsorg, for eksempel ved fødselsforberedende kurs og fysioterapikontroll etter fødsel. Dette har også faggruppen for kvinnehelse fremmet for sentrale politikere.

Regjeringen ønsker innspillene i sitt arbeid med å redusere forskjeller i levekår for barn og unge og deres familie, samt øke sosial mobilitet og unngå av levekårsutfordringer går i arv.

Innspillene fra de ulike profesjonene danner grunnlag for en Stortingsmelding.

- Innspillmøtet startet med et foredrag av direktøren for det nyopprettede kompetansemiljøet for Helsestasjon og skolehelsetjenesten, Hanne Nissen Bjørnsen. Hun viste til viktigheten av den tverrprofesjonelle helsestasjonen i arbeidet med å utjevne sosial ulikhet. Hun presenterte også en oversikt over hva vi vet fungerer og hva som bør styrkes i løpet av barnets første 1000 dager. Det var svært nyttig for å opplyse alle om viktigheten av helsestasjonen som et offentlig tjenestetilbud som favner alle, sier Skogseth-Stevens.

Hun og de andre deltakerne svarte på i alt fire spørsmål fra regjeringen.

De var som følger:

  1. Hvilke tiltak er viktige for å fremme en god psykisk helse hos barnets omsorgspersoner de første 1000 dagene?
  2. Hvilke tiltak er viktige for å forebygge vold og overgrep hos voksne og barn de første 1000 dagene?
  3. Hvilke tjenestetilbud er viktige de første 1000 dagene, og hvilke tiltak er nødvendige for å sikre at tjenestene fungerer helhetlig og samordnet?
  4. Hvordan bør vi arbeide for å sikre at dem med størst behov oppdages og får forsterket hjelp?

 

 

 

 

 

 

Kanskje du også liker