Kort om bindingstid i ASA 4313

Illustrasjonsfoto_instituttlokale_1000x750

Er bindingstid og leietid det samme? Hva skjer ved uenighet? I denne artikkelen skal vi forsøke å kaste lys over bestemmelsen. 

Kort om ASA 4313: Rammeavtalen er inngått mellom Norsk Fysioterapeutforbund, Norsk Maneullterapiforening og Privatpraktiserendes Forbund på ene siden og KS på andre siden. Avtalen kan  reforhandles hvert andre år av disse partene. Rammeavtalen setter rammene for den avtalen som kommunen inngår med hjemmelshaver. ASA 4313 har for eksempel bestemmelser om medvirkning, kontaktpersonordning, samarbeidsutvalg, utlysning av driftshjemmel, goodwill, vikarbruk, rett til permisjon og mer til.

Om bindingstid

Reglene om bindingstid kom inn i ASA 4313 (2024-2026) punkt 11 ved forhandlingene høsten 2023, og gjelder fra og med 01.01.2024:

  «Ved ledighet i tidligere opprettet avtalehjemmel skal denne utlyses ved samme institutt, med mindre   kommunen fastsetter en annen lokalisering.
  Tiltredende fysioterapeut plikter å starte opp virksomhet ved det institutt hjemmelen ble utlyst, jf. punkt 6.1.
  Plikten til å drive virksomhet ved det instituttet gjelder for to år, men uansett ikke lenger enn til utløp av gjeldende leieavtale for lokalene (NFFs utheving)

Bindingstid betyr at tiltredende er forpliktet til å starte opp driften ved det institutt hjemmelen ble utlyst, jf. ASA 4313 punkt 6.1. Dette betyr at det ikke lenger er anledning til å søke flytting i forbindelse med forhandlinger av leieavtale, oppstart eller den perioden som bindingstiden gjelder.

For å utlede hvilken bindingstid som er aktuell for tiltredende hjemmelshaver, som nevnt i punkt 11, tar man utgangspunkt i instituttets husleieavtale med utleier. Dersom husleieavtalen overstiger 2 år i varighet, blir bindingstid 2 år. I de tilfeller hvor avtalen har en rest-tid som er kortere enn 2 år, blir bindingstiden den faktisk resterende leietiden som instituttet har for lokalene, se figuren under.
Tabell 4313
Det kan tenkes mulighet for at instituttet (virksomheten) eier eget bygg og ikke har noen leieavtale. I slike tilfeller står det ikke direkte i ASA 4313 hva som skal gjelde, men en naturlig tolkning vil være at det da vil gjelde en maksimal bindingstid på to år.

Om leieavtalene med instituttet


Bindingstiden medfører plikt til å arbeide ved instituttet i bindingstiden, som er maksimalt to år.

Bindingstiden medfører ingen plikt for noen av partene til å inngå leieavtale med instituttet for perioden ut over to år. Det betyr at instituttet ikke kan bruke ASA 4313 for å tvinge tiltredende til å inngå leieavtale som er lengre enn bindingstiden etter ASA 4313.

Fratredende er selv ansvarlig for å avslutte og komme seg ut av/si opp sin leieavtale med instituttet. Tiltredende skal forhandle om egen leieavtale med instituttet. Hvem som er utleier kan i denne sammenheng være en ekstern part som eier bygget (utleier), og i noen tilfeller eies bygget av en eller flere av fysioterapeutene på instituttet.

Institutter og utleiere som ønsker seg langvarig økonomisk forutsigbarhet, vil være tjent med å inngå en leieavtale som er balansert og rimelig for begge parter. Alternativet er at tiltredende/leietaker kan motsette seg å inngå mer enn to års leieavtale, og søke flytting etter to år.

Hva skjer ved uenighet om avtaleforholdene?


Uenigheter ved forhandlinger må løses mellom tiltredende og instituttet på samme måte som for alle andre selvstendig næringsdrivende. Begge parter regnes som profesjonelle parter som næringsdrivende, og er selv ansvarlige for å bedømme lønnsomhet og risiko ved de avtaler de inngår. Det er stor grad av avtalefrihet i Norge mellom selvstendig næringsdrivende. Med andre ord er det fritt frem for å inngå både gode og dårlige avtaler.

Kommunen har ingen rolle i forhandlingene eller mulighet til å påvirke partene. Forhandlinger om leieforhold er kommunen uvedkommende, og må løses gjennom forhandlinger mellom tiltredende og instituttet. Dette følger direkte av ASA 4313 i punkt 7.

Det er ingen nemnd som kan avgjøre uenighet om forhandlinger om husleieforhandlinger mellom tiltredende og instituttet. Det er heller ingen klagemulighet dersom partene ikke blir enige om husleieavtale. ASA 4313 sier ikke noe om slik uenighet, da det er forutsatt at dette er en del av det å være næringsdrivende, at man selv forhandler og inngår de avtaler man har behov for.

Tiltredende er heller ikke forpliktet til å kjøpe seg inn i instituttet, og kan forlange å kun inngå en leieavtale. Dette følger av ASA 4313. Instituttet kan heller ikke bruke ASA 4313 til å tvinge tiltredende til å kjøpe seg inn i instituttet. Dersom eierne av instituttet ønsker at tiltredende også skal bli eier, må de gjøre det så attraktivt å bli eier at tiltredende fristes inn som medeier gjennom gjensidig fordelaktige betingelser.

ASA 4313 sier heller ikke noe om hva som skal skje dersom tiltredende ikke vil godta leiebetingelsene, og legger heller ingen føringer på hvor høy leie utleier kan kreve. En tiltredende som ikke vil godta utleiers avtale, står i realiteten mellom valget om å godta leievilkårene eller trekke seg fra driftsavtalen. På den andre siden vil instituttet/utleier risikere at tiltredende krever å få inngå leieavtale kun for to år, eller med varighet tilsvarende bindingstiden. Dette da tiltredende ikke er forpliktet til å være ved instituttet lenger enn bindingstiden.

Videre kan instituttet og kommunen risikere å miste den faglig best kvalifiserte søkeren ved å stille for høye leiekrav. Dette kan bli en utfordring for kommunene, ved at den med størst betalingsvilje og evne blir den som inngår driftsavtale med kommunen, og ikke den best kvalifiserte. ASA 4313 sier ikke noe om hvordan slike krav og uenigheter skal løses. Når dette er sagt, er NFF av den oppfatning at lojalitetsplikten i avtaleforhold tilsier at både instituttet og tiltredende er forpliktet til å finne frem til en minnelig avtale. Dette for at begge parter skal klare å oppfylle hver sine avtaler med kommunen.

Dette mener Norsk Fysioterapeutforbund


Norsk Fysioterapeutforbund er av den oppfatning – og har som politikk – at selvstendig næringsdrivende skal ha gode rammevilkår og gode inntektsmuligheter. NFFs politikk er at fysioterapeuters inntekt ikke skal komme fra deres kollegaer. Vi minner om NFFs protokolltilførsel som ble inntatt flere år tidligere for å beskytte vikarer fra høye kostnader, at leiepris ikke skal overstige faktiske kostnader «…med et påslag på inntil 15 prosent.»

Endringen i punkt 11 var ikke fremmet som et krav til ASA 4313-forhandlingene av NFF, og vårt forhandlingsarbeid begrenset omfanget av bindingstiden drastisk. NFF jobber kontinuerlig med håndtering av konsekvensene som denne endringen i ASA 4313 har skapt.

Medlemmer som måtte ha tanker om forbedringsforslag til neste ASA 4313-forhandlinger, eller som ønsker å diskutere saken politisk, er velkomne til å ta kontakt med leder for Næringspolisk råd, Patrick Jensen, på e-post: npr-leder@fysio.no.

Medlemmer som ønsker rådgivning og eller og juridisk bistand, oppfordres til å sende inn henvendelse på "Min side" på Fysio.no.

(Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com)

Kanskje du også liker

Nye spesialister fra 1. januar 2024
Nye spesialister fra 1. januar 2024
1 desember, 2023

Nye spesialister fra 1. januar 2024 Seks nye spesialister MNFF ble godkjent av Forbundsstyret 27. november. Vi gratulere...

Unios verneombudskonferanse – VOK 2024
Unios verneombudskonferanse – VOK 2024
31 juli, 2024

Unios verneombudskonferanse – VOK 2024 For deg som er verneombud eller hovedverneombud: Her er et tidlig varsel om at Un...