Innspill til Nasjonal helse- og samhandlingsplan
Samhandling for å skape gode pasientforløp og likeverdige tjenester blir et sentralt tema når Regjeringen neste år legger frem en Stortingsmelding om helsetjenesten for de neste fire årene. Dette var også viktige tema i NFFs innspill til meldingen.
NFF er positiv til at den nye meldingen, som Regjeringen har varslet, skal omfatte både kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. Det er helt nødvendig å se disse to nivåene i sammenheng for å kunne oppnå de ønskede resultatene, nemlig gode og sammenhengende helsetjenester for alle.
NFF benyttet også denne gang anledningen til å understreke overfor Regjeringen at en sterk og bærekraftig offentlig helsetjeneste krever en dreining av innretning og prioritering. Den nye helse- og samhandlingsplanen må bære preg av større forståelse for at mer forebygging gir mindre reparasjon, og mer rehabilitering betyr mindre behov for pleie.
Noe av det NFF vektla i innspillet var:
- Hele helsetjenesten må sees som en samlet tjeneste for å sikre kvalitet – både kompetanse, kapasitet, gode pasientforløp og rette prioriteringer.
- I en samlet tjeneste legges det til rette for samhandling og gode løsninger for pasientforløp. Pasientens behov må være i sentrum, uten organisatoriske og finansieringstekniske hindringer.
- Det er nødvendig å videreutvikle helsefellesskapene slik at de legger premissene for gode pasientforløp og for at helsetjenesten som en helhet kan tilby rett kompetanse på rett sted til rett tid.
- Koordinerende enheter i helseforetak og kommuner må få økt fokus og fungere etter hensikten i veilederen.
- Muskel- og skjelettlidelser prioriteres ned i offentlig helsetjeneste i dag, dette medfører stort sykefravær og store kostnader. Det fører også til ulikhet i helse i et todelt helsevesen.
- Det må være tilstrekkelig og tverrfaglig kompetanse i helsestasjon og skolehelsetjenesten for å ivareta det forebyggende og helsefremmende ansvaret kommunen har for sine innbyggere.
- Det er nødvendig med fysisk aktivitet i skolen hver dag – god helse starter tidlig.
- Barn og unge under 19 år må fritas for egenandel hos fysioterapeut.
- Det må være frisklivssentraler i alle kommuner – dette er et lavterskeltilbud som tilbyr både primær- og sekundærforebyggende tiltak. Det er en billig tjeneste for kommune og pasient, og den bidrar til deltakelse og mestring.
- Fokuset på fysisk aktivitet og deltakelse for eldre må følges opp.
- Norge trenger en rehabiliteringsreform – det er nødvendig med en helhetlig gjennomgang av rehabiliteringsbehovet og -tilbudet for å nå målsettingene i samhandlingsreformen. Det er i dag store geografiske forskjeller i tilbudet.
- Rehabiliteringstilbudet i kommunen må organiseres som en del av helsetjenesten og ikke under pleie- og omsorgstjenesten. For å sikre tilstrekkelig spesialisert kompetanse bør det inngås interkommunale samarbeid og utstrakt dialog med spesialisthelsetjenesten.
- Kvinnehelse må få et nasjonalt løft. For å sikre tilstrekkelig spesialisert kompetanse også her, bør det inngås interkommunale samarbeid og utstrakt dialog med spesialisthelsetjenesten.
- Det er nødvendig med mer kompetanse og kapasitet innen psykisk helse i fysioterapitjenesten.
- En offentlig spesialistgodkjenning av fysioterapeuter vil være et verktøy for å møte kommunenes behov for spesialisert fysioterapikompetanse.
- Fysioterapeutene har en viktig rolle som brobygger i helsetjenesten da vi har fokus på funksjon og mindre på diagnose.
Kontaktpersoner i NFF:
- Christine Martens, seniorrådgiver, cm@fysio.no, tlf. 971 97 355
- Kari Bente Sørlie, seniorrådgiver, kbs@fysio.no, tlf. 482 25 205