Forhandlingene mellom Unio og Spekter er i gang

Oppstart Spekter-forhandlingar del A innleiande 1000x750

I dag - tirsdag 9. april - startet forhandlingene mellom Unio og Spekter for nesten 53 000 medlemmer. Flere tusen av dem er fysioterapeuter.

 

Årets oppgjør er et såkalt hovedoppgjør. Det betyr at det handler om mer enn lønn.  Lønn og økonomi er ikke en del av de innledende forhandlingene som starter på Radisson Hotel Blue i Nydalen i dag, tirsdag 9. april. 

Unio har tilsammen cirka 53 000 medlemmer i tariffområdet Spekter. De aller fleste jobber i helseforetakene. 

Søndag 7. april ble Norsk Industri og Fellesforbundet enige om en ramme på 5,2 prosent for tariffoppgjøret for 2024.

I Norge er det alltid frontfaget (eksportbedrifter som konkurrerer internasjonalt) som starter forhandlingene og på mange måter setter premissene for de andre forhandlingene. Det kalles frontfagsmodellen. Som hovedregel forhandles lønnsveksten ellers i samfunnet lik eller lavere som denne.

(Foto og tekst: fra Unio.no. Bildet viser, fra venstre, forhandlingslederne fra Unio (nestleder i Unio Spekter), Akademikerne, Spekter, YS, LO Stat og SAN.)

Kanskje du også liker

Forhandlingsstart i staten
Forhandlingsstart i staten
27 april, 2023

– Også de med høyere utdanning må sikres reallønnsvekst Lønnsforhandlingene i staten begynte i dag. – De med høyere utda...

Brudd i lønnsforhandlingene i staten
Brudd i lønnsforhandlingene i staten
30 april, 2024

Brudd i lønnsforhandlingene i staten – Det ble brudd fordi staten ikke var villig til å legge nok penger på bordet, sier...