Høringssvar om A2k-takst:
Enig i at Helsedirektoratet overtar forvaltningsansvaret – ønsker at taksten blir en tidstakst
Norsk Fysioterapeutforbund mener det er riktig at Helsedirektoratet overtar forvaltningsansvaret for retten til å heve A2k-takst for fysioterapeuter. Forbundet ber samtidig om at taksten blir en tidstakst. Det vil gi økt økonomisk uttelling.
Tidligere i år bestemte Helsedirektoratet at de skal overta forvaltningsansvaret for kompetansetaksten A2k fra 1. januar 2025, et forvaltningsansvar Norsk Fysioterapeutforbund har i dag. Fra før har direktoratet ansvaret for kompetansetakstene A8 og A9.
Forslaget fra Helsedirektoratet innebærer at A2k-takst gis til fysioterapeuter som enten har en klinisk masterutdanning i fysioterapi, eller en klinisk rettet masterutdanning som er relevant for fysioterapeuter.
Forslaget har vært til høring, og Norsk Fysioterapeutforbund har gitt sine innspill (se lenke nederst).
– Vi mener det er riktig at Helsedirektoratet overtar forvaltningsansvaret, blant annet fordi det da blir en mer samordnet forvaltning av de tre kompetansetakstene A8, A9 og A2k. Samtidig ser vi at det kan bli utfordringer knyttet til å vurdere hvilke ikke-kliniske mastergrader som skal gi rett til å utløse takst A2k, sier forbundsleder Gerty Lund.
Forbundet mener derfor det er bra at Helsedirektoratet også foreslår krav om ett års klinisk praksis for fysioterapeuter som tar en mastergrad uten klinisk praksis integrert i studiet.
– Vi tenker det er bra at fysioterapeuter som har tatt en master uten klinisk praksis, må utføre klinisk praksis, og at dette kommer i tillegg til turnustjenesten, sier Lund.
Ber om tidstakst
Norsk Fysioterapeutforbund ber samtidig om at Helse- og omsorgsdepartementet ser på innretningen av A2k-taksten, slik at den blir i samsvar med A8 og A9-takstene.
– Slik systemet er nå, gir A2k-takst vesentlig dårligere økonomisk uttelling enn A8- og A9-takstene. Det er urimelig å ha samme krav til utdanning og forvaltning uten å endre innretning slik at også A2k blir en tidstakst, sier Lund.
Forbundet mener en endring av innretningen av A2k – slik at den får større verdi – må finansieres utenfor rammen i takstoppgjøret våren 2025.
– Vi mener likt relevant utdanningsnivå må gi lik økonomisk uttelling, og ber Helse- og omsorgsdepartementet nedsette en arbeidsgruppe som ser på strukturen for A2k-taksten, sier Lund.
Overgangsordning
Norsk Fysioterapeutforbund er også fornøyd med at Helsedirektoratet foreslår en overgangsordning for dem som allerede kvalifiserer til å heve A2k-takst per 31. desember 2024. Dette gjelder fysioterapeuter som per 31.12.2024 har en spesialistgodkjenning i Norsk Fysioterapeutforbund, eller har gyldig dokumentasjon på rett til å utløse takst A2k.
Helsedirektoratet foreslår at disse fysioterapeutene i en overgangsperiode kan søke om å få registrert sin A2k-kompetanse i Helsepersonellregisteret. Norsk Fysioterapeutforbund foreslår at dette gjøres uten ekstra kostnader for fysioterapeutene.
Informasjon
Etter at det ble kjent at Helsedirektoratet skal overta forvaltningsansvaret for A2k-taksten, har Norsk Fysioterapeutforbund fått en rekke henvendelser fra medlemmer som er usikre på hvilken betydning dette får for dem. Særlig gjelder dette medlemmer som er i gang med sitt spesialistforløp.
– Enkelte medlemmer savner informasjon fra oss. Vi skulle selvsagt gjerne ha gitt dem svar. Dessverre er det ikke mulig for oss å gi konkrete svar før Helsedirektoratet har gjort sitt vedtak. Det vil de trolig gjøre før jul, sier Lund.
Endret forvaltningsansvar for A2k-taksten vil derimot ikke få betydning for spesialistordningen til Norsk Fysioterapeutforbund.
– Den består uavhengig av overføringen av forvaltningsansvaret for A2k-taksten, sier Lund.
Norsk Fysioterapeutforbunds høringssvar:
Høring - Overføring av forvaltningsansvaret for rett til å heve takst A2k til Helsedirektoratet
Kort om takstene - A8 er takst for manuellterapi - A9 er takst for psykomotorisk fysioterapi - A2k-taksten er per i dag for fysioterapeuter med godkjent spesialistkompetanse gjennom Norsk Fysioterapeutforbunds spesialistordning – alternativt fysioterapeuter med tilsvarende kompetanse |
(Illustrasjonsfoto: Bo Mathisen)