Ved å gi fysioterapeuter henvisningsrett, vil pasientene slippe å gå via fastlegen for å komme til spesialisthelsetjenesten. Det reduserer presset på fastlegene samtidig som det gir bedre opplevelse for pasientene.
Det var hovedbudskapet, da forbundsleder Stig Fløisand fremmet Norsk Fysioterapeutforbunds innspill til Stortingsmeldingen “Fornye, forsterke, forbedre – Fremtidens allmennlegetjenester og akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus”. Høringen var i regi av helse og omsorgskomiteen.
- Fysioterapeuter har kunnskap til å identifisere alvorlig patologi og kan derfor henvise videre til spesialisthelsetjenesten eller billeddiagnostikk, sa Fløisand.
Han påpekte at omveien pasientene må gå i dag, er unødvendig.
- I dag må pasientene til fastlegene for å bli henvist til rett instans. Dette er unødvendig. Ved å gi fysioterapeuter henvisningsrett, vil pasientene i større grad enn i dag få rett behandling til rett tid, sa Fløisand.
Han nevnte også forslaget fra Fremskrittspartiet om å gi henvisningsrett til fysioterapeuter for billeddiagnostikk. Dette forslaget har Fremskrittspartiet levert som et dokument 8 forslag som skal behandles i Stortinget senere.
- Norsk Fysioterapeutforbund støtter dette forslaget. Vi mener samtidig at henvisningsretten også må gjelde for spesialisthelsetjenesten. Dette fordi en rekke av våre pasienter har behov for å komme til spesialister for ytterligere vurdering, sa Fløisand.
Han benyttet også anledningen til å be om offentlig spesialistgodkjenning for fysioterapeuter.
- Samhandlingsreformen i 2012 gjorde at pasientene som nå behandles i kommunehelsetjenesten har mer sammensatte lidelser og er mer komplekse. En offentlig spesialistgodkjennelse sikrer at fysioterapeuter har nødvendig kompetanse for å behandle komplekse og sammensatte tilstander. Det gir trygghet for pasientene, sa Fløisand.
Norsk Fysioterapeutforbund mener dette er smart helsepolitikk som blant annet bidrar til å redusere henvisningsbehov til spesialisthelsetjenesten.
- Tiltaket koster lite, men gir mye igjen i form av kvalitet, effektivitet og pasientsikkerhet. Det er i tråd med helsepolitiske mål: Mer behandling nær der folk bor, og av rett person til rett tid, sa Fløisand.
Fløisand deltok også på høring om Stortingsmeldingen om prioritering i helsetjenesten.
- Vi er enige i utfordringsbildet som skisseres i meldingen. Vi mener samtidig at prioriteringene i større grad må rettes mot forebygging og rehabilitering slik at folk blir mest mulig selvhjulpne og trenge minst mulig hjelp. Vi må satse på mestring for den enkelte, sa Fløisand.
Norsk Fysioterapeutforbund støtter at det må være lik tilgang til helsetjenester uansett hvor du bor.
- I dag er du avhengig av postnummeret der du bor og størrelsen på hjemkommunen din. Slik kan det ikke være, sa Fløisand.Norsk Fysioterapeutforbund mener derfor nedbyggingen av rehabiliteringsplasser må stoppes, slik at alle får mulighet til opptrening ved hjelp av kompetent helsepersonell uavhengig av bosted.
- Det skal ikke være kommunestrukturen i landet som avgjør kvaliteten på helsetjenesten, sa Fløisand.
Norsk Fysioterapeutforbund støtter også regjeringens ønske om å ta inn barn og unge, psykiske lidelser, skrøpelige eldre og kvinner gjennom svangerskap, fødsel og barseltid som spesielt prioriterte grupper.
I den forbindelse fremmet Fløisand forslaget om at alle nybakte mødre skal ha mulighet for én time fysioterapi med fysioterapeuter som har kunnskap i kvinnehelse. Dette kan tilbys via helsestasjoner.
I tillegg mener Norsk Fysioterapeutforbund at fysioterapeuter må bli en del av skolehelsetjenesten blant annet for å forebygge utenforskap.
Til slutt forbundet et slag for å få flere fysioterapeuter ansatte i barne- og ungdomspsykiatri (BUP).