Helfo har gjennomført etterkontroll av fysioterapeuter og manuellterapeuter 

Avdekket alvorlige brudd på regelverket 

Skjermbilde 2025-04-09 kl. 16.12.05

Illustrasjon: Skjermdump fra rapporten til Helfo.

Helfos etterkontroll av fysioterapeuter og manuellterapeuter i perioden 2019-2024 viser alvorlige brudd på regelverket.  

Aftenposten publiserte artikkelen først. 

Blant annet har fysioterapeuter krevd refusjon for behandling av avdøde pasienter, av pasienter som ikke har fått behandling og for manglende dokumentasjon og journalføring. 

Fysioterapeuter og manuellterapeuter har også krevd refusjon for pasienter som har betalt treningsavgift samtidig som fysioterapeuten har sendt inn krav om refusjon. Dette er gjort uten at pasienten var klar over det. 

I alt 23 behandlere har mistet retten til å praktisere for trygdens regning og seks er politianmeldt. Helfo krever tilbakebetalt over 52 millioner kroner fra 23 behandlere.  

Ønsker å informere fysioterapeutene 

Helfo har informert Norsk Fysioterapeutforbund om funnene. Helfo la også frem rapporten under Fysioterapikongressen i mars. I dag, onsdag 9. april, ble den publisert på Helfos egne hjemmesider samtidig som Helfo ber Norsk Fysioterapeutforbund informere våre medlemmer om rapporten. 

– Fysioterapeuter har ansvar for å dokumentere alle krav de sender inn. Uten journalføring eller med mangelfull dokumentasjon har vi ikke grunnlag for å vurdere om kravet er gyldig. Da må vi regne det som en feilutbetaling, sier seksjonssjef Bente Fjeld Ludvigsen i Helfo kontroll i følge Helfos egne nettsider. 

Helfo påpeker at feilene de har avdekket har skjedd over lang tid. 

- Noen av de fysioterapeutene sender krav for, oppfatter seg ikke som pasienter i det hele tatt og var ikke klar over at det ble sendt refusjonskrav for deres trening, sier Ludvigsen. 

Tillitsbasert 

Helfo påpeker også at systemet er tillitsbasert, og at fysioterapeuter og manuellterapeuter har ansvar for at krav om refusjon er korrekt. Helfo påpeker også at de aller fleste følger reglene.

– Etterkontrollene våre handler om å følge opp de unntakene der vi ser høy risiko for feil. Vi gjennomfører kontrollene for å sikre at fellesskapets midler brukes riktig, og for å bidra til faglig og økonomisk trygghet i systemet, sier Ludvigsen.  

Hun påpeker samtidig at Helfo opplever at de aller fleste fysioterapeuter og manuellterapeuter gjør en god jobb og følger regelverket. Hun håper også medlemmene i Norsk Fysioterapeutforbund leser rapporten, blant annet for å lære enda mer om hva som kreves. 

I fjor var det i alt 3.567 fysioterapeuter og manuellterapeuter som søkte om refusjon fra Helfo. 

Norsk Fysioterapeutforbund mener det er uakseptabelt at fysioterapeuter og manuellterapeuter sender inn uriktige refusjonskrav. Det vil si krav de ikke kan dokumentere er gjennomført i journalen. Vi mener også det er viktig at Helfo foretar etterkontroller.

Vi informerer også våre medlemmer som har driftsavtale om reglene for refusjon. Dette gjøres blant annet i forbindelse med kurs for avtalefysioterapeuter. 

Du kan lese hele rapporten her. 

Hovedfunnene i rapporten 

Refusjonskrav for behandlinger som ikke er utført: Det er funnet tilfeller der behandlere har krevd refusjon for pasienter som ikke har møtt til time, for behandlinger i ferier eller på fraværsdager og for behandling av døde pasienter. 

Fraværende eller mangelfull dokumentasjon: Mange behandlere har ikke dokumentert refusjonskravene. Noen fører ikke pasientjournal. Andre steder er dokumentasjonen  mangelfull. 

Svært lange behandlingsforløp: Enkelte pasienter har mottatt behandling over flere år, men uten dokumentasjon av behov og effekt. Behandlere avslutter sjelden pasientforløp 

Feil bruk av takster: Noen behandlere krever refusjon for dyrere behandlinger enn det som er utført. For eksempel individuell behandling når pasienten egentlig har deltatt i gruppetrening. 

Sammenblanding av fysioterapi og drift av treningssenter: Enkelte har sendt refusjonskrav for pasienter som egentlig deltar i ordinær trening. Flere personer har ikke oppfattet seg selv som pasienter. De har ikke vært klar over at det er blitt sendt refusjonskrav for treningen. 

Hyppigere behandlinger etter frikort: Behandlere har sendt inn langt flere refusjonskrav etter at pasientene har fått frikort, uten dokumentert endring i behandlingsbehov. 

Overlappende behandling: Noen behandlere har endret klokkeslett på regningene. Dette er gjort for å skjule overlappende behandling og dermed omgå automatiske kontroller, mener Helfo. 

Feil bruk av hjemmetakster: Enkelte har krevd refusjon for hjemmebehandling, selv om pasientene har hatt god nok funksjon til å møte på klinikken. Noen har også oppgitt uriktige reiselengder for å få høyere refusjon. 

Refusjonskrav for ikke-refusjonsberettigede tjenester: Det er funnet krav for blant annet alternativ behandling og administrativ kommunikasjon. Dette gir ikke rett til refusjon. 

 

Kanskje du også liker