Aktuelt - Norsk Fysioterapeutforbund.

Debatt om personellkrisen: - Vi må samle de gode eksemplene

Skrevet av Norsk Fysioterapeutforbund | 15.aug.2024 10:47:51

 

 

Arendal: Debatt om personellkrisen

- Vi må samle de gode eksemplene 

Gode eksempler på oppgavedeling må samles og kunne benyttes også andre steder. Det var alle i panelet enige om, under debatten om personellkrisen i helsetjenesten.

Det var Norsk Fysioterapeutforbund, Norsk Ergoterapeutforbund, og Norsk Radiografforbund som inviterte til debatt under Arendalsuka. Med i panelet var stortingspolitikerne Tone Wilhelmsen Trøen (H) og Tove-Elise Madland (Ap). Også legeforeningens president Anne-Karin Rime deltok.

- Vi har flere gode eksempler på at oppgavedeling fungerer. Blant annet ved ortopedisk klinikk ved Universitetssykehuset i Tromsø. Der har fysioterapeutene samarbeidet med ortopedene for å få ned fristbruddene etter pandemien. Ved at fysioterapeuter har tatt første konsultasjonen for en stor del av pasientene, har det ført til at fysioterapeutene nå tar mer enn 1.000 pasientkonsultasjoner årlig, sa Lund.

Hun og Rime påpekte at dagens strukturer og tidspress ofte begrenser helsepersonells mulighet til å samhandle og utvikle rasjonelle måter å jobbe på, på tvers av sine tradisjonelle roller. Dette hindrer effektiv ressursutnyttelse.

Lund løftet også behovet for henvisningsrett for fysioterapeuter som et tiltak som vil frigjøre tid hos fastlegene. Det gjør det også enklere for pasienter som i dag står uten fastlege.

I tillegg til at Lund kom med gode eksempler på oppgavedeling, fortalte også de to andre forbundslederne - Tove Holst Skyer i Ergoterapeutforbundet og Bent Ronny Mikalsen i Radiografforbundet – om eksempler fra deres fagområder.

Politikerne på sin side, noterte flittig.

- Jeg er overrasket over at helseforetakene ikke har et godt system for å samle de gode eksemplene på blant annet oppgavefordeling. Vellykkede pilotprosjekter må rulles ut og brukes flere steder, sa Tone W. Trøen (H).

Hun var også opptatt av at det er profesjonene – og ikke politikerne – som skal peke på hvordan oppgavefordeling skal skje. Politikerne skal legge til rette for at det er mulig.

- Oppgavedeling er utvilsomt nødvendig, og jeg har pekt på en rekke profesjoner i den sammenheng. Hver gang blir mailboksen full. Jeg tror ingen er redde for å miste oppgaver, men det er yrkesstolthet, sa Trøen. 

Ikke vond vilje fra legene

Anne-Karin Rime, president i Den norske legeforening, ønsker også oppgavedeling velkommen.

- Det er nok av pasienter til oss alle. Det er derimot viktig at de som skal overta oppgaver som tradisjonelt er gjort av legene, har riktig kompetanse. Vi må sikre kvaliteten i pasientbehandlingen, sa Rime.

Tove Elise Madland (Ap), stortingsrepresentant og medlem av Helse- og omsorgskomiteen, understreket politikernes vilje til å legge til rette for mer oppgavedeling.

- Vi trenger helseprofesjonenes innsikt for å utforme de mest effektive tiltakene, og vi må gjøre dette uten å gå på akkord med pasientsikkerheten, sa Madland.

Veien videre

Det er ingen tvil om at alle er enige om behovet for mer fleksibilitet og samarbeid mellom de ulike helseprofesjonene. Samtidig er det utfordringer knyttet til utdanningene, lovgivningen og finansiering.

- Jeg er fornøyd etter debatten. Vi klarte å bevisstgjøre politikerne om at det er flere enn sykepleiere, leger og helsefagarbeidere som må stå sammen for få ned ventetidene og redusere personellkrisen i Norge, sa Lund etter debatten.

Hun lover at oppgavedeling skal følges opp med politikerne i høst og fremover.