God folkehelse, men fortsatt mye å ta tak i

 

I dag, fredag 2. juni 2023, ble folkehelsemeldingen behandlet i Stortinget og det er relativ stor politisk enighet om folkehelsepolitikken, noe som fremgår i helse- og omsorgskomiteens innstilling til saken. Med unntak av Fremskrittspartiet er alle partiene i komiteen enig om at utjevning av sosiale helseforskjeller er den viktigste prioriteringen på tvers av innsatsområdene og at utfasing av røyking er det enkelttiltaket som vil ha størst betydning for bedre helse og utjevning av sosiale helseforskjeller. Satsing på barn og unge er det også enighet om. I innstillingen ble det fremmet 40 mindretallsforslag, hvorav flere av disse var i tråd med NFFs politikk:

  • Høyre, Frp og Pasientfokus ber om at henvisning til Pusterom, eller annet tilrettelagt treningstilbud, innføres i pakkeforløpene for kreft ved diagnosetidspunkt (forslag 9)
  • Frp, Rødt og Pasientfokus foreslo å utvide gratis helsetjenester opp til 18 år (forslag 19)
  • Frp, Krf og Pasientfokus foreslo å styrke forebyggingsarbeidet rettet mot barn og unge, ved å styrke skolehelsetjenesten (forslag 22)
  • SV, Rødt og Pasientfokus foreslo å styrke finansiering av skolehelsetjenesten og helsestasjonene (forslag 23)
  • SV og Rødt foreslo å gjøre kravene til det psykososiale arbeidsmiljøet i arbeidsmiljøregelverket tydeligere for å styrke det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet (forslag 28)
  • SV og Rødt foreslo også at det utvikles en plan for et mer treffsikkert HMS-arbeid i helse- og omsorgssektoren (forslag 29)
  • SV og Rødt foreslo opprusting av utearealene for variert fysisk aktivitet for barn og unge gjennom en programsatsing i nasjonal plan for idrettsanlegg (forslag 30)

Det ble også stemt over 8 løse forslag. Disse fremkommer ikke i komitéinnstillingen. Ingen av disse forslagene fikk det nødvendige flertallet i dagens votering.

Fysisk aktivitet og grønn resept

I tillegg til de nevnte mindretallsforslagene, ble det stemt over 9 såkalte romertallsvedtak støttet av komiteens flertall. Av disse er det nok romertallsvedtak V som er av særlig interesse for fysioterapeuter: «Stortinget ber regjeringen legge til rette for økt bruk av grønn resept, for eksempel med mer veiledet aktivitet og kosthold. Stortinget ber regjeringen komme tilbake på egnet måte». Et flertall på 53 stemte for vedtaket, mot 45 stemmer.

– Det er godt å se at stortingsflertallet er enig med NFF i at fysisk aktivitet er potent medisin i behandling av en rekke sykdommer. Fysisk aktivitet tilrettelagt for den enkeltes funksjonsnivå må i større grad enn i dag tas i bruk i helsetjenesten – og her har kommunehelsetjenesten to gode tilbud gjennom både frisklivssentralene og fysioterapitjenesten. Disse må i større grad enn i dag benyttes og vi skal sørge for å spille inn våre synspunkter når regjeringen skal følge opp dette vedtaket fra Stortinget, sier forbundsleder Gerty Lund.

Videre sier Lund seg enig med Høyre som i innstillingen skriver at det synes som at regjeringens ambisjoner om daglig fysisk aktivitet i skolen er senket og at det uklart når dette punktet fra Hurdalsplattformen skal følges opp. - Vi hadde klare forventninger til at regjeringen skulle følge opp sin egen uttalte politikk om daglig fysisk aktivitet i skolen, at det skulle komme med vårens folkehelsemelding. Når det ikke gjorde det, så forventer vi at Stortingsmeldingen om 5.-10. trinn, som kommer neste år, vil innebære mer konkrete planer og ambisjoner om daglig fysisk aktivitet for denne elevgruppen. Dette jobber vi og de fire andre organisasjonene i Alliansen daglig fysisk aktivitet i skolen (Legeforeningen, Kreftforeningen, Nasjonalforeningen for folkehelse og Idrettsforbundet) videre med utover høsten.

Meld. St. 15 (2022-2023) – Folkehelsemeldingen

Innst. 398 S Innstilling til Stortinget fra helse- og omsorgskomiteen

  NFFs nettsak om folkehelsemeldingen

Kanskje du også liker