IMG_1721Arendalsuka

Ga politikerne gode råd

Forbundsleder Gerty Lund og resten av Aktørnettverket ga politikerne gode råd, da de møttes til debatt under Arendalsuka.

Aktørnettverket, som består av mer enn 20 samarbeidspartnere inkludert Norsk Fysioterapeutforbund, inviterte til debatt om rehabilitering under Arendalsuka.

Bakgrunnen er blant annet at rapporter samt erfaringer fra helsepersonell og pasienter peker på det samme: Rehabiliteringskapasiteten her i landet er ikke god nok og det svikter på flere områder.

Pasienter får ikke rehabilitering tidsnok, det er vanskelig å finne frem i jungelen, det mangler kunnskap og ikke minst er vekslingen mellom spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten sårbar.

Samtidig vet alle at rehabilitering lønner seg. Flere kan stå i jobb lenger, færre får behov for omfattende helsetjenester, livskvaliteten til den enkelte blir bedre og samfunnsøkonomien har godt av det.

I tillegg vil behovet for rehabilitering øke i tiden fremover, ikke minst som følge av at vi får flere eldre.

- Vi vet hvor skoen trykker. Det er derfor på tide noe blir gjort, og en reform er nødvendig.

Det var Gerty Lund, Lilly Ann Elvestad i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon og direktør Tor Christian Fagertun ved Vikersund Bad enige i. I tillegg ga de politikerne råd om å lytte til fagfolkene samt inkludere de private aktørene.

- Jeg noterer ivrig og tar med meg alle gode innspill i det videre arbeidet. Regjeringen legger frem Nasjonal helse- og samhandlingsplan i desember, og den har vi alle store forventninger til. Også jeg, men jeg vet faktisk ikke hva som kommer der. Private ideelle institusjoner skal vi fortsatt ha og jeg har full forståelse for at de trenger lange forutsigbare avtaler, sa stortingsrepresentant Tove Elise Madland (Ap).

Hun påpekte også at for Arbeiderpartiet har arbeid til alle alltid vær jobb nummer 1, og at det er viktig at mennesker med skader eller andre helseutfordringer ikke hindres i å komme i, eller tilbake til arbeid på grunn av manglende rehabiliteringstilbud.

Madland sitter også i helse- og omsorgskomiteen.

Høyrepolitiker Cecilie Lindgren, som sitter i Asker kommunestyre, inviterte Aktørnettverket til samtaler.

- Dyrebar kompetanse må ivaretas. I Asker er vi heldige. Vi er en stor kommune med tilgang på mange gode fagfolk. Jeg er glad jeg leder helsepolitikken i en stor kommune for mange små sliter, sa Lindgren.

Hun påpekte også at det er viktig med gode forebyggende helsetjenester for å møte utfordringene innen rehabilitering.

 

 

Kanskje du også liker

Bobath Advanced: et femdagers kunnskapsbad!
Bobath Advanced: et femdagers kunnskapsbad!
23 juni, 2023

Bobath Advanced: et femdagers kunnskapsbad! Dette kurset i november er for deg som arbeider med nevrologiske pasienter, ...

Kongress i barne- og ungdomsfysioterapi
Kongress i barne- og ungdomsfysioterapi
4 januar, 2023

Fagkongress i barne- og ungdomsfysioterapi En spennende fagkongress nærmer seg, med et program som favner bredden og spe...

En mensendiecktradisjon for fremtiden
En mensendiecktradisjon for fremtiden
9 januar, 2023

En mensendiecktradisjon for fremtiden Kurset «Veiledning og instruksjon – mensendiecktradisjonens arbeidsprinsipper» ska...