Faggruppen for kvinnehelse med ny brosjyre
Fysioterapi ved underlivssmerter har gitt Siri livskvaliteten tilbake
Billedtekst: Faggruppen for kvinnehelse har utarbeidet en rykende fersk informasjonsbrosjyre om fysioterapi ved underlivssmerter. Behandlingen har vært særdeles nyttig for Siri. Her sammen med fysioterapeut Rakel Gabrielsen.
Siri var plaget av langvarige smerter i nedre del av magen. Etter behandling hos kvinnehelse-fysioterapeut går hun ikke lenger rundt med vondt hele tiden, og har fått livskvaliteten tilbake.
Av Charlotte Nagell (journalist og fysioterapeut)
For Siri Kristiansen startet det med smertefull menstruasjon. Så begynte det også å murre under eggløsning, og det ble vondt en uke før mens og en uke etter. Til slutt var smertene i magen mer eller mindre konstante, og hos gynekologen var undersøkelsen fryktelig ubehagelig.
Gynekologen mente det skyldtes at hun hadde vond bekkenbunns-muskulatur og anbefalte henne å gå til en fysioterapeut som var spesialist på problemstillingen.
– Først syntes jeg det hørtes litt rart ut. Bekkenbunns-fysioterapeut, finnes det på ekte, liksom? Og er det noen vits? forteller Siri med et smil.
Hun har tidligere vært på landslaget i roing. Som toppidrettsutøver er hun sta og lot ikke smertene stoppe henne fra å delta på ting, men livskvaliteten ble redusert, og hun var en dårligere versjon av seg selv.
– Heldigvis tok jeg til slutt kontakt med Rakel. Bare etter en uke med øvelser var jeg mye bedre. Behandlingen har utgjort en stor forskjell i livet mitt. Nå går jeg ikke rundt med vondt i magen hele tiden, og det er skikkelig deilig!
Fortsatt skamfullt
Rakel Gabrielsen er spesialist i kvinnehelse med driftstilskudd ved Tollbugata fysioterapi i Drammen. For tiden holder hun også på med en doktorgrad om fysisk aktivitet og smertemestring ved endometriose-assosierte smerter, og i samarbeid med styret i faggruppa for kvinnehelse har hun nå utarbeidet en informasjonsbrosjyre om fysioterapi ved underlivssmerter. Et fagområde Gabrielsen brenner for.
– Vi som fysioterapeuter har mye å bidra med for denne pasientgruppen, understreker hun.
På klinikken tar hun imot pasienter med alle typer smertefulle tilstander i underlivet. Altså det som er «under livet»: nedre del av magen, bekkenet, vulva og bekkenbunnen.
– Det kan dreie seg om smerter ved samleie, berøring eller bruk av tampong, eller generelle smerter som er til stede konstant. Årsakene til plagene er ulike, men symptomene og behandlingen overlapper ofte hverandre.
Man antar at minst 10–15 prosent av kvinner har langvarige underlivssmerter som påvirker funksjon og livskvalitet, men tallet er antatt å være høyere, fordi området er tabubelagt, og det finnes fortsatt lite forskning på temaet.
– Det er ikke morsomt å fortelle at du har smerter ved samleie, og det kan være et kjempeproblem i et parforhold. Jeg ber dem gjerne ta med partner hit hvis vedkommende ikke forstår, sier Gabrielsen.
God dialog
Hun trekker fram Drammen som en kommune med et godt tverrfaglig kvinnehelsemiljø. I dag får hun henvist pasienter i fleng, men det krevde at hun måtte ut av komfortsonen og promotere seg selv på aktuelle arenaer.
– Da jeg startet her, tok jeg kontakt med sykehuset og holdt foredrag for gynekologer i Vestre Viken. Det førte til at de nå vet hva jeg kan tilby pasientene, og vi har en god dialog. Jeg får daglig tilbakemeldinger på at pasientene er glade for tilbudet om videre behandling etter gynekolog-besøk. For dem med bekkensmerter uten konkret årsak er det godt å få oppfølging fra fysioterapeut som forstår og kan gi hjelp til å redusere smertene.
Alltid på
Behandlingen starter med å kartlegge årsaken til smertene i bekkenbunnen. Hvis det ikke er en mekanisk grunn, som endometriose eller arrvev etter stråling eller fødsel, ser Gabrielsen ofte at smertene er resultat av en ubevisst spenning av muskulatur, hvor man kontinuerlig går og holder magen inne og spenner bekkenbunnsmusklene, som ligger som en støttende struktur under blære, livmor og tarmer og danner «gulvet» i bekkenet.
– Jeg bruker å si at man da har kokeplata på to hele tida, og det kan være en refleksjon av samfunnet vi lever i. Du skal prestere på mange arenaer og være påskrudd hele tiden. Dette kan være en underliggende årsak til at smertene oppstår.
I undersøkelsen tester fysioterapeuten om pasienten kan stramme og slippe muskulaturen rundt urinrør, skjede og endetarmsåpning. Noen klarer dette helt fint, men av dem som sliter, er det ofte vanskeligst å slappe av i muskulaturen.
– Jeg undersøker pasientene vaginalt, om de selv ønsker det, og det gjør de fleste. Jeg er nøye med å forklare på forhånd hva jeg skal gjøre og hvorfor. At jeg skal sjekke om de klarer å stramme og slippe, altså vurdere kraften i muskulaturen og avspenningsevnen. Dette kan også hjelpe dem til å selv oppleve om de får det til. Det skal selvsagt være et informert samtykke, men også et kroppslig samtykke. Jeg pusher aldri på, understreker Gabrielsen.
Siri trekker fram at det var nettopp dette som gjorde henne trygg i møte med fysioterapeuten.
– Rakel var tydelig på at vi kunne gjøre undersøkelsen når jeg følte det var riktig. Det var fint for da følte jeg ikke noe press.
Muskler i lås
Behandlingen tar utgangspunkt i funn fra undersøkelsen, og målet er å oppnå en funksjonell muskulatur, det vil si god styrke, avspenningsevne og fleksibilitet. Pasientene får opplæring i smertemekanismer og smertestrategier, og kartlegger i samarbeid med fysioterapeuten psykiske og sosiale aspekter som medvirker til å utløse eller dempe smerten.
– Livet generelt spiller en stor rolle når det gjelder smerte. Er du i et stressende miljø, har negative relasjoner og sover dårlig om natta, må du forsøke å rydde opp og finne tid til å ivareta deg selv. Slik får vi en god grunnmur som vi kan bygge videre på i behandlingen.
De «enkleste» pasientene, som Siri, er dem som bevisst kan stramme og slippe bekkenbunns-muskulaturen samt puste godt ned i magen. Men hos veldig mange kan det ta lengre tid å få kontakt med muskulatur. For dem som har skikkelig vondt, kan det være helt låst. I stedet for å aktivere bekkenbunns-muskulaturen kompenserer man ofte med mage, rumpe og lår.
– Før vi begynner med øvelser, jobber vi da først med å gi dem en fornemmelse av spenning og avspenning, og at de hjemme skal jobbe med dette ved for eksempel å prøve og stoppe strålen når de tisser. Ofte er da musklene både svake og anspente, men når vi styrker muskulaturen og bedrer sirkulasjonen, får vi også ofte bedre avspenningsevne etterpå.
Bra etter seks måneder
Det er ulikt hvor ofte hun møter pasientene, men fram til de har kontraksjons- og avspenningsevne følger hun dem tett. Da er det fokus på øvelser hver dag, men det foreligger ingen anbefalinger i forhold til intensitet. Gabrielsen ser derfor an hvor mye pasienten klarer.
– Ofte starter vi med fem til ti kontraksjoner. Jeg ber gjerne pasienten holde i fem til ti sekunder, men det skal ikke gjøre vondt. I avspenningsfasen fokuserer jeg på at de skal klare å puste godt ned i magen, og at de blir bevisste på at de slipper opp. Ikke bare bekkenbunnen, men i hele kroppen. Etter hvert kan vi legge til tøyningsøvelser av muskulatur i og rundt bekkenet som ofte er påvirket ved underlivssmerter.
Gabrielsen forventer å se resultater i løpet av fire til seks uker, akkurat som ved trening av andre muskelgrupper. Etter seks måneder mener hun pasienten bør være bra, eller tilnærmet bra.
– Men det er med bekkenbunnsplager som med skulderplager, man kan få tilbakefall. Den risikoen reduserer man ved å fortsette med bekkenbunnsøvelser, selv etter man har blitt bra. For trening er ferskvare. Man må vedlikeholde resten av livet, og ikke gå tilbake til den kokeplata som står og jobber konstant.
Tjener penger på skam
Brosjyren Gabrielsen har laget gir informasjon om anatomien i underlivet, underlivssmerter og fysioterapibehandling, samt forslag til øvelser. Målet er å få spredd brosjyren til flest mulig pasienter og helsepersonell.
– Her gir vi anbefalinger, basert på forskning, om hva du kan gjøre selv, men om du ikke kommer i mål, skal du vite at du kan få hjelp ved å gå til en fysioterapeut med kompetanse på området. Når du i dag googler, dukker det gjerne først opp behandlingspakker som er dyre og ikke nødvendigvis forskningsbaserte. Dette er en pasientgruppe som ofte er desperat, og det er dessverre mange som tjener gode penger på skam.
Spre ordet!
I samarbeid med Rakel har Siri forstått at årsaken til hennes smerter først og fremst skyldes mentalt stress. Hun har derfor blitt bedre på å ta hensyn til totalbelastningen i hverdagen, og har erfart at hun må fortsette å gjøre øvelsene regelmessig. Hvis ikke kommer smertene snikende tilbake.
– Jeg må slappe mer av. Ikke bare i bekkenbunnen, men i livet generelt, sier Siri.
Det har vært mer snakk om kvinnehelse i media den siste tiden, men vi har fortsatt en vei å gå. Siri opplever at hennes forhold til smerter i bekkenbunnen har blitt normalisert ved å være hos Rakel, og enklere å snakke om.
– Hvis jeg forteller venninner at jeg går til fysioterapeut på grunn av bekkenbunnssmerter, så blir de nysgjerrige og spør hva jeg gjør der. Hvis de da lurer på om de også skal prøve, så sier jeg at de absolutt burde sjekke det ut.
Rakel nikker enig.
– Det er det jeg sier til Siri: Spre ordet!
Last ned brosjyren "Fysioterapi ved underlivssmerter"
Finn oversikt over behandlere hos Norsk Fysioterapeutforbunds faggruppe for kvinnehelse.